Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Acromegalia
 
Egyéb megnevezés

Növekedési hormon túlprodukció.
Néveredet

Acro (görög) előtagként valaminek a végégén elhelyezkedő; megalia (görög) utótagkén valamely testrész kóros megnagyobbodását jelenti.
A betegség meghatározása

A hipofízis növekedési hormon túlprodukciója, az epiphysis fugák záródása után, mely a csontok distalis végének, a lapos csontok, a kötőszövet és a visceralis szervek növekedéséhez vezet.
Etiológia

Az esetek kb. 99%-ában hypophysis elülsőlebeny acidofil, kevert sejtes, vagy kromofób adenomája az ok (kb. 75% macro-, 25%-ban microadenoma). Ritkán GHRH-túlprodukció hypothalamus, vagy perifériás daganat termelheti (pancreas). Lehet MEN-I.-szindróma részjelensége.
Osztályozás, típusok

Klinikailag egy entitás- nem szokás osztályozni.
Patogenezis, patomechanizmus

Az adenomák monoklonálisak, kialakulásukban a gsp (stimuláló G fehérje alfa-alegység) onkogénnek van patofiziológiai szerepe. A gsp permanens adenilát-cikláz aktivációt okoz, melynek hatására a megnövekedett cAMP termelés a GH szintézis fokozódását, a GH termelő sejtek proliferációját idézi elő.
Endokrinológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Leövey András
Professor Emeritus
DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Boda Judit
adjunktus

DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Arcvonások eldurvulnak, a kezek, lábak lágyrészei megduzzadnak, kéz-, lábméret növekszik, testszőrzet megerősödik, a bőr megvastagodik és gyakran sötétebbé válik, a faggyú- és verejtékmirigyek mérete nő és működése fokozódik, így a betegek gyakran panaszkodnak túlzott izzadásról és kellemetlen testszagról. A mandibula túlzott növekedése, az állcsúcs előreállásához vezet (prognathia), a gégeporcok proliferációja mély, nyers hangot eredményez, a nyelv gyakran megnagyobbodott és barázdált. Az ízületi porc proliferációja a GH-túltermelés korai következménye, emiatt gyakoriak az ízületi panaszok, osteoarthritis; a bordák növekedése hozzájárul a hordómellkas kialakulásához. Gyakori peripheriás neuropathia, fejfájás és bitemporalis hemianopsia fejlődhet ki, ha a suprasellaris terjedés nyomást gyakorol a chiasma opticumra. A szív, a máj, a vese, a lép, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek és a pancreas szintén nagyobbak a normálisnál (visceromegalia). A GH fokozza a foszfát tubularis reabszorpcióját és ez enyhe hyperphosphataemiához vezet. A betegek majdnem felében csökkent glükóztolerancia észlelhető, de klinikailag jelentős diabetes mellitus csak a betegek kb. 10%-ában jelentkezik. Galactorrhea ritka, általában hyperprolactinaemiával összefüggésben. A GH felesleg önmagában is galactorrhoeát okozhat, mivel hatékony laktogén hormon. Csökkent gonadotrop-hormon-elválasztás gyakran fordul elő. Az acromegaliás férfiak kb. 1/3-ában alakul ki impotencia és csaknem az összes nőben menstruatiós rendellenesség vagy amenorrhoea.
Célzott vizsgálatok

Kémiai vizsgálatok: OGTT (orális glükóz tolerancia teszt) - max. 75 g glükóz p. o., éjszakai éhezés után. A GH érték nem csökken 2 ng/ml (2 µg/l) alá. IGF-I koncentráció meghatározás. Megemelkedett szintje (kor, nem függő) korrelál a betegség aktivitásával és a kezelés hatékonyságával. IGFBP3: kevésbé diagnosztikus. Képalkotó eljárás: Sella MR. Szemészeti vizsgálat: Látótér.

Differenciáldiagnosztika

Ha nincs kimutatható adenoma, akkor típusos klinikai kép és biokémiai vizsgálatok pozitivitása esetén a ritka GHRH-túlproduciót kell kizárni. Ha a GHRH-szint magas, az ok: hypothalamus, pancreas, tüdő, gastrointestinalis malignus tumor lehet.
Szövődmények

Cardiovascularis: Korai atherosclerosis, a GH lipidanyagcserére gyakorolt kedvezőtlen hatása, gyakoribb hypertonia (a betegek kb. 1/3-a), gyakoribb diabetes mellitus, cardiomyopathia, balkamra-megnagyobbodás. Légzési elégtelenség: Romló légzési mechanika, ventilatiós zavar, gyakori alvási apnoék. Vesekövesség (betegek 6-10%-a): A bélből történő fokozott kalcium felszívódás és hyperkalciuria következtében. Korai, fokozott colorectalis polip prevalencia: a betegség diagnózisakor és három évente kolonoszkópia. Fokozott nátrium visszatartás: Az extracellularis tér növekedése.
Epidemiológia

Prevalencia: kb. 70/millió.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Dopamin-agonisták : Bromocriptin: 10-20 mg, kis kezdő adagok, fokozatos dózisemelés (gyakori hypotoniás mellékhatások). Cabergolin: Tartós hatású, kevesebb a mellékhatása, hetente 1-2 alkalommal 0.5-2 mg. Quinagolid: Hatékonysága kb. a bromocriptinnel egyező, 3x20 µg- 2x150 µg/die max. dózisig. Mellékhatás: hypotonia, de ritkábban, mint a bromocriptinnél. Somatostatin analógok: Octreotid 3x50-100 µg/nap, néha magasabb dózis. Mikrokapszulázott octreotid 20-30 mg, 28 naponként. "Slow release" SS analóg: Lanreotid: 30 mg, 10-14 naponta . Sugárkezelés: Nagy, sellát infiltráló tumorok esetén, ha a műtéti és gyógyszeres kezelés hatástalan. Besugárzás lineáris gyorsítóval: 4-5 hétig, összesen 40-50 Gy.
Műtéti kezelés

Transsphenoidalis hypophysectomia, elsőként választandó kezelés. Hosszú távú követésre és a kezelés hatásosságának lemérésére az IGF-1 szint mérése alkalmas. Cél: életkornak, nemnek megfelelő normális tartományba kerüljön.
A kezelés komplikációi

Akut műtéti szövődmény ritka, átmeneti diabetes insipidus, orron át liquorcsorgás (< 5%), tartós hypopituitarismus, tartós diabetes insipidus (5%).
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Microadenoma esetén 50%-nál nagyobb, míg macroadenoma esetén 50%-nál kisebb a GH érték normalizálódása műtét után. Késői recidíva előfordulhat, emiatt hosszú távú követés szükséges.

Terápiás célkitűzés

A GH elválasztás normalizálása, a klinikai tünetek megszüntetése, a basalis GH érték 11.4 mU/L alatt legyen.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Túl nagy infiltratív tumor.
Prognózis

A mortalitás magasabb, mint az átlag populációban. Kb.10 évvel rövidebb az életkor a fokozott cardiovascularis és légúti szövődmények miatt.
Követés, gondozás

Hosszú távú. Műtét után 3 hónappal a hypophysis alulműködés kizárása, GH-, IGF-1-szintek vizsgálata. Évente a fenti paraméterek és a látótér ellenőrzése. Fejfájás, látótér beszűkülése esetén MR-kontroll, idegsebészeti konzílium.
Kiegészítő információk

Nemhez kötött jellegzettességek

Nőkben, férfiakban közel azonos az előfordulási arány.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Bármely életkorban előfordul, de 40-50 éves korban a leggyakrabban.
Ajánlott irodalom

Leövey A(szerk). A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve. Medicina; Budapest: 2001.; Gláz E(szerk). Klinikai endokrinológia. Budapest; Medicina: 1981.

Hasznos folyóiratok

Bengtsson BA et al. Epidemiology and long-term survival in acromegaly. Acta Med Scand 1988; 233: 327-35(Abs). Ezzat S et al. Acromegaly. Clinical and biochemical features in 500 patients. Medicine 1994; 73: 233-40(Abs). Lamberts SWJ, Krenning EP, Reubi JC. The role of somatostatin and its analogs in the diagnosis and treatment of tumors. Endocr. Rev. 1991; 12: 450-82(Abs).