Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 23. vasárnap Alfréd, Jávorka


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Jódhiány-betegségek
 
Egyéb megnevezés

Iodine deficiency disorders (IDD).
A betegség meghatározása

A pajzsmirigy azon betegségei, melyek az életkor, nem és állapot szerint a szükségesnél alacsonyabb jódbevitel következtében alakulnak ki.
Etiológia

A jód a pajzsmirigyhormonok komponense, szintézisükhöz elengedhetetlen. A thiroxin 4 jódot tartalmaz, súlyának 66%-a jód. A trijódtironin súlyának 58%-a jód. Naponta 90 ug (120 nmol) tiroxin és 6,5 ug (10 nmol) trijódtironin termelődik a pajzsmirigyben, ehhez 60-80 ug (kb. 550 nmol) jód szükséges. A pajzsmirigyben 5 000-10 000 ug hormonálisan kötött jód található (jódraktár), ami a diétás jódbevitel átmeneti csökkenését kompenzálni képes. A napi ajánlott jódbevitel 150 ug/nap. Tartósan 80 ug/nap jódbevitel alatt jódhiány alakul ki.
Osztályozás, típusok

Endémiás kreténizmus, endémiás golyva, nem endémiás területen jelentkező euthyreoid golyva.
Patogenezis, patomechanizmus

Adaptációs mechanizmusok jódhiány esetén: fokozott TSH-termelés, fokozott TSH-hatás, fokozott jódfelvétel (a bevitt jód nagyobb hányada hasznosul), a trijódtironin/tiroxin arány nő, a szöveti szinten hatékonyabb trijódtironin javára. A fokozott TSH-hatás következménye a pajzsmirigy növekedése, struma kialakulása. A folliculussejtek proliferációja áll a növekedés hátterében, ebben localis növekedési faktorok is szerepet játszanak. Hosszabb, több éves fennállás esetén a kezdetben diffúz strumában ultrahanggal felismerhető, de nem tapintható göbök jelennek meg (ultrahangos göbösség stádiuma), majd 10-15 év alatt a göbök növekednek és tapinthatóvá válnak (struma nodosa). A nodosus strumában a forró göbök hyperthyreosist okozhatnak. A folyamat későbbi stádiumai esetén a jódhiánnyal való összefüggés nem mindig nyilvánvaló. Az ultrahangos göbösség stádiumát követően jóddal az eltérések nem gyógyíthatók, jód adása ártalmas is lehet.
Endokrinológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Leövey András
Professor Emeritus
DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Nagy Endre
med. habil egyetemi docens

DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Nyakvastagodás. Endémiás kreténizmus esetén: alacsony növés, izomgyengeség, koordinációs zavarok, száraz bőr, elődomborodó has.
Tünetek

Diffúz vagy göbös struma. Endémiás krétinizmus esetén: alacsony növés, mentális retardáció, koordinációs zavarok, száraz bőr, elődomborodó has.
Célzott vizsgálatok

Pajzsmirigyultrahang, TSH-meghatározás, a pajzsmirigy funkcionális állapotának megítélésére. Nagy struma esetén tracheafelvétel, oesophaguspasszázs-vizsgálat, kompresszió felismerésére. Retrosternalis terjedés esetén CT.

Differenciáldiagnosztika

A pajzsmirigyhormon-szintézis veleszületett zavarai, az első trimesterben fennálló, súlyos anyai hypothyreosis magzati következményei, pajzsmirigyhormon rezisztencia.
Rizikófaktorok

Ismert endémiás területen levő lakhely, az óceántól való nagyobb távolság, nagyobb tengerszint feletti magasság, terhesség, szoptatás, pubertás.
Epidemiológia

A kialakuló kórkép és annak gyakorisága az adott terület jódellátottságától függ. Magyarország területének 80%-a enyhén-mérsékelten jódhiányos, az Északi-középhegység egyes települései közepesen jódhiányosak. A jódhiányos struma gyakorisága országosan 10% körüli, egyes területeken és korcsoportokban azonban ennek többszöröse.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A napi jódszükséglet felnőttben 100-150 ug, terhességben és szoptatás alatt 200-300 ug. A jódhiányos strumát elsősorban nem kezelni, hanem megelőzni kell. A hazánkban alkalmazott módszer a konyhasó jódozása, azonban ezt felvilágosító kampánynak kell kísérnie, mivel az üzletekben nem jódozott só is kapható. Mérsékelt jódhiány esetén jódozott só elegendő a szükséges bevitel eléréséhez, ha naponta egy alkalommal jódozott só felhasználásával készült meleg ételt fogyaszt a lakosság. Terhesség, tervezett terhesség és szoptatás esetén napi 150-200 ug, pubertás során napi 100 ug többletjód szükséges az étrendi jódbevitel mellett. Terhesség és szoptatás esetén, a jódozott só fogyasztása a fokozott szükségletet nem fedezi. Erre lehetőséget a jódtartalmú tabletta, jódtartalmú multivitamin-készítmények, vagy a jódtartalmú ásványvizek jelentenek. Jódbevitel (igény, ug/nap): Egészséges 150, jódhiányos 300-500, terhesség 200, szoptatás 200, pubertás 200.
Gyógyszeres kezelés

Diffúz és göbös jódhiányos struma esetén 40-50 éves kor alatt jódpótlás, napi 200-300 ug, nagy struma esetén a kezelés első évében 75-150 ug thyroxinnal kombinálva, a struma gyorsabb megkisebbítésére. Javulás után a thyroxin elhagyható, a jódpótlás ebben az adagban legalább 2 évig, majd 100-200 ug adagban tartósan folytatandó, amíg a beteg jódhiányos területen él.
Műtéti kezelés

Tartósan fennálló, multinodularis jódhiányos struma, ha gyógyszeres kezelésre nem kisebbedik meg és kompressziós tüneteket okoz, műtétet tehet szükségessé.
A kezelés komplikációi

A jódprofilaxis bevezetésekor egyes országokban az autoimmun pajzsmirigybetegségek gyakoriságának kismértékű emelkedését észlelték. Ez azonban csak a profilaxisra vonatkozik, a kezelésre nem. A populáció szintjén hozott prevenciós stratégia, az egyes egyének profilaxis előtti pajzsmirigy vizsgálatát - helyesen - nem tartalmazza. A profilaxis haszna messze felülmúlja a kis számú, előzőleg nyilvánvalóan tünetmentes krónikus thyreoidits rosszabbodásával járó kellemetlenséget. Kezelés esetén ezzel a kockázattal nem kell számolni, mivel az erre hajlamosító állapotok a diagnosztikus szakban egyszerűen felismerhetők.
Speciális forma kezelése

Az endémiás kreténizmus kezelése, a hypothyreosis korrekciója hormonpótlással.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

A jódhiány fennállása alatt a jódpótlás nem hagyható el.

Terápiás célkitűzés

A jódhiányos állapot megszüntetése.
Követés, gondozás

Profilaxis esetén epidemiológiai vizsgálatokkal kell tájékozódni a népesség szintjén kialakuló hatásról. Kezelés alatt jódpótlás esetén évente, thyroxin kezelés esetén félévente ultrahangvizsgálat és TSH-kontroll javasolt.
Kiegészítő információk

Stádiumbeosztás

Jódhiány: súlyos, közepes, enyhe, megfelelő, felesleg.
A gépjárművezetésre vonatkozó írányelvek

Nem kíván különleges elbírálást.
A betegtájékoztatás alapelvei

A betegség lényegét és a tartós jódpótlás fontosságát meg kell ismertetni a beteggel.
Terhességi sajátosságok

Terhesség, tervezett terhesség és szoptatás alatt Magyarország egész területén napi 150 ug jód kiegészítő bevitele szükséges jódtartalmú tabletta, jódtartalmú terhességi multivitamin-készítmény vagy jódtartalmú ásványvíz formájában.
Ajánlott irodalom

Leövey András. A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve. Budapest: Medicina; 2001. Felig Ph. Frohman LA. Endocrinology & Metabolism. 4thed. McGraw-Hill Inc; 2001.

Szakrendelések

Endokrinológia centrumok: DE OEC I. Belklinika, Debrecen; SOTE II. Belklinika, Budapest; HIETE Endokrinológia Tanszék, Budapest; SZOTE Önálló Endokrin Osztály, Szeged; megyei kórházak endokrin ambulanciái.
Hasznos folyóiratok

J Clin Endocrinol Metab. Endocrinology Clinics of North America, Eur J Endocrinol. Thyroid.