Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 23. vasárnap Alfréd, Jávorka


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Jódhiányos golyva
 
A betegség meghatározása

Pajzsmirigy-megnagyobbodás, mely jódhiány következtében alakul ki.
Etiológia

Alacsony jódtartalom az élelmiszerekben, alacsony jódtartalom az ivóvízben, komplex táplálkozási hiányállapot részeként.
Patogenezis, patomechanizmus

A jódhiány okozta pajzsmirigyfunkció-csökkenés nem feltétlenül okoz hypothyreosist, de ahhoz elegendő, hogy fokozott TSH- termelést váltson ki, mely tartós fennállás esetén a pajzsmirigy megnagyobbodását okozza (diffúz strúma). Csökkent jódraktár mellett a pajzsmirigy azonos TSH-stimulusra kifejezettebb választ ad, ami a strúma növekedésében is megnyilvánul. Természetes (kezelés nélküli) lefolyása során, a kezdetben diffúz strúmában 10-15 év múlva ultrahanggal felismerhető, de nem tapintható göbök jelennek meg (ultrahangos göbösség stádiuma), majd újabb 10-15 év alatt a göbök növekednek és tapinthatóvá válnak (struma nodosa). A göbök ilyenkor már nuclearis eljárásokkal is láthatók (Tc-scan, 131 I-scan), a nagyobb pajzsmirigyben hideg, vagy hideg és meleg területek formájában. Ezután 5-30 éven belül a meleg göbök forróvá válnak, kompenzált stádiumban subclinicus hyperthyreosist, dekompenzált állapotban manifeszt hyperthyreosist okoznak (toxicus multinodularis struma). Az etiológiaként szereplő jódhiány korrekciójával a betegség megelőzhető. A diffúz strúma stádiumában a betegség jód adásával gyógyítható. Az ultrahangos göbösség stádiumában a jódkezelés sikere változó. Tapintható göbök esetén a jódpótlás a betegséget nem gyógyítja meg, jódindukálta hyperthyreosis okozásával kedvezőtlen hatású is lehet.
Endokrinológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Leövey András
Professor Emeritus
DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Nagy Endre
med. habil egyetemi docens

DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Nyakvastagodás.
Tünetek

Nagyobb, tapintással göbmentes vagy göbös, nem érzékeny pajzsmirigy. Ritkán, extrém súlyos esetben nyelési nehezítettség előfordulhat.
Célzott vizsgálatok

Pajzsmirigy-ultrahang az esetleges göbösség felismerésére. TSH-meghatározás, a pajzsmirigy functionalis állapotának megítélésére. Nagy strúma esetén trachea-felvétel, oesophagus-passage compressio felismerésére. Retrosternalis terjedés esetén CT.

Differenciáldiagnosztika

Graves-Basedow-kór, thyreoiditisek, a pajzsmirigyhormon-szintézis veleszületett zavarai, selectiv pajzsmirigyhormon-rezisztencia.
Rizikófaktorok

Az óceántól való nagyobb távolság, nagyobb tengerszint feletti magasság. Terhesség, szoptatás.
Társuló betegségek

Társuló szelénhiány esetén azt is kezelni kell.
Epidemiológia

Magyarország területének 80%-a enyhén-mérsékelten jódhiányos, az Északi Középhegység egyes települései közepesen jódhiányosak. A jódhiányos struma gyakorisága országosan 10% körüli, egyes területen és korcsoportokban azonban ennek többszöröse.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A napi jódszükséglet felnőttben 100-150 ug, terhességben és szoptatás alatt 200-300 ug. A jódhiányos strumát elsősorban nem kezelni, hanem megelőzni kell. A hazánkban alkalmazott módszer a konyhasó jódozása, azonban ezt felvilágosító kampánynak kell kísérnie, mivel az üzletekben nem jódozott só is kapható. Mérsékelt jódhiány esetén jódozott só elegendő a szükséges bevitel eléréséhez, ha naponta egy alkalommal jódozott só felhasználásával készült meleg ételt fogyaszt a lakosság. Terhesség, tervezett terhesség és szoptatás esetén napi 150-200 ug, pubertás során napi 100 ug többletjód szükséges az étrendi jódbevitel mellett. Terhesség és szoptatás esetén a jódozott só fogyasztása a fokozott szükségletet nem fedezi. Erre lehetőséget a jódtartalmú tabletta, jódtartalmú multivitamin készítmények, vagy a jódtartalmú ásványvizek jelentenek.
Gyógyszeres kezelés

Diffúz vagy ultrahanggal (de tapintással nem) göbös struma esetén 40-50 éves kor alatt jódpótlás napi 200-300 ug, nagy struma esetén a kezelés első évében 75-150 ug tiroxinnal kombinálva, a struma gyorsabb megkisebbítésére. Javulás után a tiroxin elhagyható, a jódpótlás ebben az adagban legalább 2 évig, majd 100-200 ug adagban tartósan folytatandó, amíg a beteg jódhiányos területen él. Tapintással göbös strúma esetén és 50 éves kor fölött minden esetben ha a beteg euthyreoid vagy hypothyreosisos, tiroxin adása a választandó kezelés oly módon, hogy a TSH az alacsony normál tartományban legyen. A toxicus multinodularis struma a megfelelő fejezetben leírtak szerint kezelendő.
Műtéti kezelés

Súlyos kompressziós tünetek ritkán fordulnak elő, ilyenkor műtét válhat szükségessé.
A kezelés komplikációi

A jódprofilaxis bevezetésekor egyes országokban az autoimmun pajzsmirigybetegségek gyakoriságának kismértékű emelkedését észlelték. Ez azonban csak a profilaxisra vonatkozik, a kezelésre nem. A populáció szintjén hozott prevenciós stratégia, az egyes egyének profilaxis előtti pajzsmirigy vizsgálatát - helyesen - nem tartalmazza. A profilaxis haszna messze felülmúlja a kis számú, előzőleg nyilvánvalóan tünetmentes krónikus thyreoditis rosszabbodásával járó kellemetlenséget. Kezelés esetén ezzel a kockázattal nem kell számolni, mivel az erre hajlamosító állapotok a diagnosztikus szakban egyszerűen felismerhetők.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Az esetek jelentős részében, a pubertáskori strumák kivételével, élethosszig tartó jódpótlás szükséges.

Terápiás célkitűzés

A pajzsmirigy méretének normalizálása.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Non-compliance: a gyógyszer nemszedése. Kezdődő, fel nem ismert ultrahangos göbösség: a göbök jód adására nem mindig múlnak el. Túlzott elvárás a kezeléssel szemben: a hatás lassan, évek alatt alakul ki.
Prognózis

Diffúz strúma jód adására megkisebbedik, de a kezelés elhagyásakor, ha a jódhiány az adott területen továbbra is fennáll, ismét növekedni kezdhet.
Követés, gondozás

Profilaxis esetén epidemiológiai vizsgálatokkal kell tájékozódni a népesség szintjén kialakuló hatásról. Kezelés alatt, jódpótlás esetén évente, tiroxin kezelés esetén félévente ultrahang- és TSH-kontroll javasolt.
Alternatív kezelés

A beviendő jód forrása bármilyen táplálék vagy táplálékkiegészítő lehet, megfelelő adagban.
Kiegészítő információk

Stádiumbeosztás

A strúma nagysága szerint: 0 - nincs strúma, 1a - csak tapintással ismerhető fel, Ib - a nyakat hátrahajlítva látható is, II - látható, III - nagy strúma.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

A serdülés idején kialakuló struma a kezelésre általában jobban reagál és kezelés nélkül is elmúlhat. Ennek ellenére a fenti elvek alapján kezelés indokolt.
A gépjárművezetésre vonatkozó írányelvek

Nem kíván különleges elbírálást.
A betegtájékoztatás alapelvei

A betegség lényegét és a tartós jódpótlás fontosságát meg kell ismertetni a beteggel.
Terhességi sajátosságok

Jód - adása terheseknek, szoptató anyáknak ajánlott (terhességi jódprofilaxis, l. feljebb). Tiroxin - magzatkárosító hatása nincs, terhesnek, szoptató nőknek adható.
Ajánlott irodalom

Leövey András (szerk). A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve. Medicina; 2001. Philip Felig, Lawrence A. Frohman. Endocrinology & Metabolism. 4th ed. McGraw-Hill Inc.; 2001.

Szakrendelések

Endokrinológia centrumok: DE OEC I. Belklinika Debrecen, SOTE II. Belklinika Budapest, HIETE Endokrinológia Tanszék, Budapest, SZOTE Önálló Endokrin Osztály, Szeged. Megyei kórházak endokrin ambulanciái.
Hasznos folyóiratok

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism ( J. Clin. Endocrinol. Metab.), Endocrinology Clinics of North America, European Journal of Endocrinology (Eur. J. Endocrinol.).