Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 23. vasárnap Alfréd, Jávorka


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Subclinicus hyperthyreosis
 
Egyéb megnevezés

Latens hyperthyreosis, szubklinikus thyreotoxicosis.
A betegség meghatározása

Akkor beszélünk szubklinikus hyperthyreosisról, ha a TSH szupprimált (vagyis értéke <0,1 mU/L), viszont a pajzsmirigy hormonjainak szérumszintje nem haladja meg a felső normálértéket.
Etiológia

Kiváltásában a klinikailag nyilvánvaló thyreotoxicosis (l. „A thyreotoxicosisok klinikai formái”) valamennyi tényezője szóba jön, ezek közül legjelentősebbek: Exogén ok: túladagolt thyroxinszubsztitúció (T4-kezelésben részesülők negyede-ötöde). Endogén okok: autonóm adenoma és multinodularis golyva (kb. 20 %), remisszióba került Basedow-Graves-kór, thyreoiditisek, hyperemesis gravidarum, trophoblasttumorok.
Osztályozás, típusok

Valamennyi thyreotoxicosist kiváltó állapot (exogén és endogén) megnyilvánulhat szubklinikus formában.
Patogenezis, patomechanizmus

Megfelel a thyreotoxicosis témakörében-, valamint az egyes kórképeknél tárgyaltaknak.
Endokrinológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Leövey András
Professor Emeritus
DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Bár definíció szerint az állapot „szubklinikus”, mégis számos tünet megjelenhet, melyek a látens thyreotoxicosis megszűnésével elmúlnak. Így: idegesség, feszültég, alvászavar és fáradékonyság enyhe vagy mérsékelt súlyossággal előfordulhatnak.
Tünetek

Ha enyhe fokban is, kevésbé karakterisztikusan, de olykor megjelenhetnek a klinikailag nyilvánvaló hyperthyreosis járulékos tünetei (pl.: ophthalmopathia). Legnagyobb jelentőségű következményeit a társuló betegségek között részletezzük (l. „Szövődmények”).
Általános vizsgálatok

Első gyakorlati teendő a kórelőzmény megismerése és a pajzsmirigy fizikális vizsgálatán túl, a szérum TSH-értékének kontrollja, mely konzekvensen szupprimált. Emellett a pajzsmirigy hormonjainak szérumszintje nem haladja meg a normális felső határát. Előfordulhat alacsonyabb koleszterinszint, vagy egyéb szöveti markerek (pl. osteocalcin) thyreotoxicosisra jellemző változása is.
Célzott vizsgálatok

TRH-tesztben már nincs szignifikáns TSH emelkedés. Fizikális vizsgálat, ultrahang, szcintigráfia. Multinodularis struma szubklinikus határeseteiben, az alkalmazott T4-szuppresszió mellett végzett szcintigráfia az autonóm terület kimutatására (ha a túlműködő göb primeren nem ábrázolódna).

Differenciáldiagnosztika

Izoláltan szupprimált TSH-t találunk még nyílt hyperthyreosis megszűnését követően (néhány hétig, esetleg hónapig), „non-thyroidal illness”-ben, terhesség első trimeszterében, glucocorticoid- és dopaminkezelés hatására. Utóbbiakban a thyreotoxicosis (fokozott pajzsmirigyhormon-hatás a perifériás szövetekre) nem az elváltozás lényege.
Rizikófaktorok

Mint a thyreotoxicosis egyéb tényezőinél.
Szövődmények

Valamennyi nyílt thyreotoxicosisra jellemző szövődményt előidézheti, de kevésbé súlyos formában. Legnagyobb gyakorlati jelentősége az alábbiaknak van: Cardiovascularis eltérések: a pitvarfibrillatio közel 10%-ban észlelhető, mely legalább kétszer gyakoribb, mintha a TSH-érték 0,4 mU/L felett lenne. E nélkül is jellemző a tachycardia hajlam. Az interventricularis septum megvastagodik, a balkamra tömege megnő. Postmenopausalis és időskori osteoporosis: szubklinikus hyperthyreosisban közel évi 2%-os csontveszés alakul ki, gyakoribb a combnyak- és radius-törés. Dementia: 0,4 mU/L alatti TSH esetében több mint háromszoros a dementia rizikója. Alzheimer-kór: egyesek szerint valamivel gyakrabban fordul elő. Fokozott mortalitás, elsősorban geriátriai betegekben.
Társuló betegségek

Mint a thyreotoxicosis nyílt formáinál.
Epidemiológia

Előfordulása függ az életkortól, nemtől, jódellátot{/
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Jelentős jódbevitel kerülendő!
Gyógyszeres kezelés

Adjuvánsként béta-blokkoló. Exogén formában teendő: a szubsztitúció csökkentése. Autonómia esetén: történhet thionamid „próbakezelés” fél–egy évig, 5–10 mg/nap dózisban, s ha effektív, radiojód-terápia, esetleg műtét.
Műtéti kezelés

Nagy göbös, multinodularis golyva, illetve malignitás gyanúja esetén – egyébként csak ritkán jön számításba.
Speciális forma kezelése

Teherbejutás érdekében propylthiouracil, mely a bekövetkezett terhesség során csökkenhető majd elhagyható.

Terápiás célkitűzés

Az euthyreosisos állapot (normális TSH- és pajzsmirigyhormon-szintek) biztosítása, jó fizikai-szellemi állapot mellett.
Prognózis

A szubklinikus hyperthyreosis rontja az életkilátásokat, különösen idős és egyéb idült betegségben szenvedők esetében. Az esetek 40–60%-ában hónapok, esetleg évek alatt spontán gyógyulás várható, nyílt thyreotoxicosisba átmenet leggyakoribb autonóm adenomában: évente 5%. Egyébként átlagosan 6–27% között fordul elő progresszió nyílt thyreotoxicosisba.
Követés, gondozás

Ha nem sürgető a kezelés (szívbetegség, csontvesztés, idős beteg) megfigyelés, rendszeres kontrollvizsgálat elegendő.
Alternatív kezelés

Sok szakember csak a rendszeres ellenőrzést javasolja, de általában egyetértenek abban, hogy a szubklinikus hyperthyreosis kezelése indokolt (gyógyszer vagy radiojód): ha az tartós, endogén, a „non-thyroidal illness” kizárható, golyvával jár és nem thyreoiditis következménye. Különösen fontos a kezelés cardialis társbetegség és osteopenia estén, főként idősekben. Radiojód-terápia: göbös struma, autonómia esetén preferált (főként idős beteg esetében).
Kiegészítő információk

Életkorhoz kötött jellegzettességek

Idős betegekben, különösen csontvesztés, kardiális érintettség esetén dönthetünk elsősorban a kezelés mellett, ami általában a radiojód alkalmazását jelenti.
Terhességi sajátosságok

Hyperemesis gravidarumban, trophoblasttumorokban, a fokozott HCG-termelés szubklinikus thyreotoxicosist eredményezhet.
Ajánlott irodalom

Leövey A. A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve. Budapest: Medicina; 2001. Koutras DA. Subclinical hyperthyroidism. Thyroid and Age. Merck European Thyroid Symposium - Italy; 1998. p. 315-24. Szabolcs I, Dohán O, Bernard W. Increased mortality in chronically ill geriatric patients with suppressed TSH: a follow-up study. 10th Int Congr of Endocrinol - San Francisco, USA, 1996. June 12-15, Abstr. p. 3-1053.