Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Szubakut lymphocytás thyreoiditis
 
Egyéb megnevezés

Csendes, fájdalmatlan thyreoiditis, lymphocytás thyreoiditis spontán szűnő hyperthyreosissal.
Néveredet

Silent thyreoiditis néven 1974-ben Hamburger írta le.
A betegség meghatározása

Fájdalmatlan pajzsmirigygyulladás, melyet szövettanilag enyhe fokú lymphocytás infiltráció, a folliculusok szétesése és enyhe fokú fibrosis jellemez. Átmenetet képez a szubakut és a krónikus thyreoiditisek között. Klinikailag gyakran hypothyreosist eredményez.
Etiológia

Kialakulásában immun patomechanizmusnak tulajdonítanak szerepet. Erre utal a szöveti képen kívül a pajzsmirigy TPO- (microsoma) és Tg-ellenes antitestek emelkedett szintje, a pajzsmirigy állományban a B-lymphocyták megszaporodása, a T-helper-sejtek és az NK-sejtek számának növekedése
Osztályozás, típusok

Sporadicus (silent) és post partum formája ismert.
Patogenezis, patomechanizmus

A kórkép pontos patomechanizmusa nem ismert. Több adat bizonyítja, hogy autoimmun folyamatról van szó. A fentieken kívül az autoimmun patomechanizmus mellett szól az is, hogy bizonyos cytokinek szerepét sikerült bizonyítani a kialakulásában. E mellett szól továbbá a NIS (nátrium-jodid symporter) elleni antitestek szerepe is a kórkép létrejöttében.
Endokrinológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Leövey András
Professor Emeritus
DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Nem jár gyulladásra utaló tünetekkel (láz, fájdalom) a beteg panaszait a kezdeti enyhe hyperthyreosis tünetei okozzák.
Tünetek

A pajzsmirigy kissé megduzzad, fájdalmatlan, sem helyi, sem általános gyulladásos tünetek nincsenek. A betegség kezdetben enyhe fokú, múló hyperthyreosissal járhat, majd a folyamat lassan euthyreoid állapotba vagy hypothyreosisba megy át.
Általános vizsgálatok

Fizikális vizsgálat, pajzsmirigy UH, TSH, fT4.
Célzott vizsgálatok

Pajzsmirigy vékonytű biopsia végzése szükséges, a pontos diagnózis illetve a szubakut granulomatosus thyreoiditistől való elkülönítéshez. Radioizotóp felvétel mérése, pajzsmirigy szcintigram, pajzsmirigy-specifikus antitesttiterek mérése a végzendő speciális vizsgálatok.

Differenciáldiagnosztika

Célzott vizsgálatokkal a de Quarvain-thyreoidistől is biztonsággal elkülöníthető.
Szövődmények

Átmeneti hyper- és hypothyreosis. Később 20–25% gyakorisággal permanens hypothyreosis kialakulása.
Epidemiológia

Viszonylag gyakori megbetegedés, az összes thyreoid{.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

A kezdeti, hyperthyreoticus fázisban béta-blokkolók adása válhat átmenetileg szükségessé. Ha a hypothyreoticus fázisban thyroxin szubsztitúció szükséges, a legkisebb hatásos dózis adása tanácsolt, s a kezelést 3–4 hónap múlva fel kell függeszteni. Amennyiben a THS-értéke normális tartományban van, úgy a hormonpótlás további folytatása nem indokolt.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

A gyógyulás 6–12 hónap alatt következik be, de az esetek 10–15%-a 1–2 éven belül recidivál. Az esetek mintegy 25%-a krónikus thyreoiditisbe mehet át. Ezen esetekben golyva és permanens hypothyreosis alakul ki.

Terápiás célkitűzés

Az átmeneti, enyhe hyperthyreosis tüneti és a betegség utolsó fázisában felléphető hypothyreosis szubsztitúciós kezelése indokolt.
Követés, gondozás

A későbbi, végleges hypothyreosis kialakulásának lehetőségére való tekintettel, az első évben 3, a következő két évben pedig 6 hónaponként a beteg ellenőrzése szükséges.
Kiegészítő információk

Stádiumbeosztás

Klinikai lefolyása hasonlít a de Quervan-thyreoiditishez, a négy fázis (hyperthyreoid, euthyreoid, hypothyreoid, gyógyuló euthyreoid) elkülönülése azonban kevésbé éles. Gyakori a kezdeti enyhe és átmeneti thyreotoxicosis, ezt a fázist vagy gyógyulás, vagy hypothyreosis követi. A hypothyreosis is nagyon enyhe, 2–8 hét után általában helyreáll az euthyreoid állapot.
Nemhez kötött jellegzettességek

Nő férfi arány 3:1.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Leggyakrabban a középkorú populációt érinti.
Ajánlott irodalom

Wilson JD, Foster DW, Kronenberg HM, Larsen PR (eds). Williams Textbook of Endocrinology. 9th edition. Philadelphia: W.B. Saunders Co.; 1998. Leövey A (szerk). A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve. Medicina; 2001. Reinwein D, Benker G (szerk). Endokrinológia és anyagcsere. Springer; 1991.