Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Oedema laryngis Reinke
 
Néveredet

Reinke német anatómus írta le először a hangszalagot fedő laphám és a ligamentum vocale (elasticus és collagen rostok) közti teret. Tulajdonképpen a lamina propria felületes rétege, ami oedemára hajlamos.
A betegség meghatározása

Diffúz folyadékgyülem, oedema a hangszalagokon.
Etiológia

Pontos etiológia nem ismert, de a dohányzás szerepe vitathatatlan. Allergia, gyakori fertőzések, helytelen hangképzés, hypothyreosis, gastro-oesophagealis reflux szerepet játszik.
Patogenezis, patomechanizmus

Kiterjedt zselatinózus mátrix a hangszalagokon a hám alatti lamina propria felületes rétegében. Az itt lévő laza kötőszövet oedemára hajlamos.
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Fokozatosan mélyülõ hang, rekedtség. Az anamnézisben dohányzás, allergia, pajzsmirigybetegség emelendő ki.
Tünetek

Rekedtség, ami a nap folyamán rosszabbodik. A hangterjedelem beszűkül, a magas hangok képzése elvész. Köhögés, köhécselés. Hang köszörülése. Előrehaladott esetben Dyspnoe (légszomj).
Általános vizsgálatok

Fül orr gégészeti vizsgálat, indirekt gégetükrözés. Fehér, áttetsző, diffúz, kocsonyás oedema látható a hangszalagok felső felszínén. Kétoldali, de lehet aszimmetrikus, nagy különbséggel a két oldal között. Bevérzett alakja hangszalag polyppal keverhető össze. Az oedema “lebeghet”, a hangszín változását okozva.
Célzott vizsgálatok

Direkt laringoszkópia, stroboszkópia, pajzsmirigy funkciós vizsgálatok.

Differenciáldiagnosztika

Hangszalag polyp, énekes csomó, krónikus laryngitis, hangszalag granuloma, a gége praecancerosus elváltozásai, hangszalagrák, TBC.
Rizikófaktorok

Dohányzás, hypothyreosis, “hivatásos hanghasználó” (énekes, előadó).
Szövődmények

Ld. műtéti szövődmények
Társuló betegségek

Hypothyreosis.
Epidemiológia

Gyakori dohányosokban, középkorú nőkben, “hivatásos hanghasználókban” (énekes, előadó). Gyakori betegség, a gége jóindulatú elváltozásainak kb. 10%-a. Nőkben gyakoribb, mint férfiakban.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Dohányzás feladása, allergén kerülése, hang kímélete, foniátriai kezelés.
Gyógyszeres kezelés

Hypothyreosis kezelése, reflux esetén antacidok, protonpumpa-bénítók.
Műtéti kezelés

Foniátriai kezelést követően vagy első kezelésként. Mikrolaringoszkópia: Direkt laringoszkópia mikroszkóppal. A hangszalagok hosszanti behasítása a lateralis oldalon, az oedema eltávolítása szívóval, a nyálkahártya megkímélésével. Amennyiben a nyálkahártyafelesleg olyan nagyfokú, hogy teljes meghagyása nem lehetséges, részleges csíkszerű kimetszés szükséges a medialis szél és a comissura anterior megkímélésével az esetleges összenövések elkerülése miatt. Néhány sebész két lépcsőben végzi a műtétet 4-6 hét eltéréssel (hangszalagonként külön-külön) az összenövés veszélye miatt. Fibrin-ragasztó használható a lebenyek rögzítésére. Az oedema eltávolítása után fokozott éberséggel kell a gége egyéb régióit áttekinteni, mivel ritkán rosszindulatú elváltozással társulhat. Lézer is használható az oedema evaporálására illetve a leszívás után a nyálkahártya ponthegesztésszerű rögzítésére. A régen szokásos teljes nyálkahártya eltávolítás manapság a mikrosebészeti lehetőségek birtokában nem elfogadható gyakorlat. Legalább egy hét “csendkúra” a műtét után. Mivel a teljes némaság nyilván nem kivitelezhető, a halk normál beszéd ajánlott suttogás helyett, mivel a suttogás jobban megerőltető. Foniátriai kezelés három héttel a műtét után.
A kezelés komplikációi

Azonnali: légúti szűkület, vérzés, lézer sérülés/égés, gégeszűkület, haematoma. Késői: granuloma, összenövés, hegképződés, dysphonia.

Terápiás célkitűzés

A rekedtség és a dyspnoe megszüntetése. Ideálisan kombinált: Foniátria és sebészet.
Követés, gondozás

7-10 nappal műtét után, a szövettani eredmény közlésével. Foniátriai kezelés a műtétet követően: három hónappal műtét után, panaszmentes esetben elbocsátás.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Fül-orr-gégészet.
Stádiumbeosztás

Raabe és Pasher szerint: I. stádium: egyoldali kisfokú oedema. II. stádium: kétoldali kisfokú oedema. III. stádium: egyoldali közepes fokú oedema. IV. stádium: kétoldali közepesfokú oedema. V. stádium: a mucosa lebenyszerű vizenyője, a hangrés nem látható, a lebenyek a légzésnek megfelelően lebegnek a hangrésben.
Nemhez kötött jellegzettességek

Nőkben gyakoribb.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

30-60 év között a leggyakoribb.
Ajánlott irodalom

Ribári O (Szerk). Fül-orr-gégegyógyászat. Budapest, Medicina Könyvkiadó Rt. 1997.

Szakrendelések

Klinikák és kórházi osztályok általános fül-orr-gégészeti ambulanciái.
Hasznos folyóiratok

Fül-orr-gégegyógyászat.