Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Diverticulosis oesophagii
 
Egyéb megnevezés

Zenker-diverticulum, pharyngeal pouch (angol).
A betegség meghatározása

A nyelőcsőnyálkahártya tasakszerű kitüremkedése.
Etiológia

Vitatott, a kutatások és elméletek középpontjában a cricopharyngeális izom gyemgesége áll.
Osztályozás, típusok

Veleszületett vagy szerzett. A túlnyomó többség szerzett. Valódi diverticulum: a nyelőcső minden rétege megtalálható benne. Ál-diverticulum: csak a mucosa és a submucosa található meg. Anatómiai elhelyezkedés alapján: Pharyngo-oesophagealis (pulziós), középsõ, mellkasi (tractios), rekesz feletti (pulsios). Mechanizmus szerint: Pulsios (emelkedett intraluminális nyomással kapcsolatos, Zenker-diverticulum), tractios (külsõ húzóerő hatására létrejött: heg, gyulladás, fibrosis).
Patogenezis, patomechanizmus

Zenker-diverticulum (Angol nyelvterületen pharyngeal pouch): Leggyakoribb típus, a nyelőcső kezdeti szakaszán létrejött, pulsios mechanizmusú pseudodiverticulum. Az alsó garatfűzőizmok (constrictor pharyngis) és a musculus cricopharyngeus által határolt háromszög alakú területen a rostok gyengébbek és az oesophagus nyálkahártya ezen keresztül sérvszerűen kitüremkedik. Ezt a gyenge területet Killián-háromszögnek nevezik. Az alsó garatfűzőizmok és a cricopharyngeus izom közti gyenge területet Killián írta le 1908-ban. A mellkasi szakaszon lévő diverticulumok tractios mechanizmusúak, és a hörgõk körüli gyulladásos folyamatokhoz kapcsolódnak. Legtöbbször tünetmentesek. Műtét csak a szövődményes esetekben indokolt, ilyenkor mellkasi feltárás szükséges. A rekesz feletti diverticulum ritka, pulsios mechanizmusú, a rekesz feletti 5-10 cm-en található. Általában mechanikus szűkület felett alakul ki. Gyakran együtt fordul elő hiatus herniával, reflux-szal, achalasiával, diffúz oesophagealis spasmussal, vagy oesophagus carcinomával. A terápia sebészi, külső feltárás.
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Nyelési nehézség (98%); fogyás (30%); a falat megragadásának érzése; kellemetlen szájszag; böfögés; regurgitatio; zajos, bugyborékoló nyelés; aspiratio; globus-érzés; hangszín megváltozása.
Tünetek

Nyelési nehézség (98% ), fogyás (30%), köhögés (30%), regurgitatio, foetor ex ore (szájszag), aspiratio, extrém nagy diverticulum esetén nyaki terime.
Általános vizsgálatok

Általános fül-orr-gégészeti vizsgálat, indirekt gégétükrözés, mellkas rtg., teljes vérkép, ionok.
Célzott vizsgálatok

Báriumos nyelési próba: a diverticulum mérete változó változó, általában lefelé terjed a nyelőcső és a gerinc között, legtöbbször a baloldalon. Telődési hiány ételmaradékot jelezhet. Folyadéknívó nem ritka. Videó. Fluoroszkópia. Özofagoszkópia: Általában a terápiával egyidőben történik. Diagnosztikus célból külön elvégezni ritkán indokolt a nyelőcső-ruptura veszélye miatt, ugyanakkor egyidejűleg fennálló carcinoma kizárása miatt elvégzése kötelező.

Differenciáldiagnosztika

Achalasia, nyelőcső szűkület, nyelőcső motilitási zavar, mediális és lateralis nyaki cysta, nyelőcső külső kompressziója (pl. pajzsmirigy), hypopharynx daganat, nyelőcső daganat, idegi eredetű nyelészavar (központi vagy perifériás), egyéb nyaki terimék.
Társuló betegségek

Aspiratios pneumonia, ritkán tüdőtályog, hiatus herniával, gastro oesophagealis reflux achalasiával, diffúz oesophagealis spasmus, oesophagus carcinoma a diverticulumban (ritka, 0,5%).
Epidemiológia

A nyugati féltekén gyakoribb, mint Ázsiában vagy Afrikában. Férfiakban kb. 3-5-ször olyan gyakori, mint nőkben. Leggyakoribb a 60-80 év között. Incidenciája kb. 1/200 000/év.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Kísérő betegségek kezelése.
Műtéti kezelés

Több megoldás lehetséges, újabban az endoszkópos módszerek a népszerűbbek. Endoszkópos megoldással egyidejű carcinoma hátrahagyásának a veszélye fennáll, mivel a diverticulum nem kerül eltávolításra. Dohlman-technika: Kinyitható özofagoszkóppal történik, amelynek egyik “csőre” a nyelőcsőbe, másik csőre a diverticulumba van bevezetve. A kettő közti közös fal diathermiával fokozatosan kerül átvágásra. Azonos alapelven a műtét elvégezhető lézerrel, sorozatban berakott kapoccsal (gyomorvarrathoz hasonlóan) mikroszkóp segítségével. Cricopharyngealis myotomia: Kis diverticulumok esetén (2 cm-nél kisebb) önmagában is elég lehet. Külső, nyaki feltárás: Nagy diverticulum esetén lehet hasznos. Célszerűa diverticulum endoszkópon keresztüli gézzel történő kitömése a műtét elõtt. Alapvetően vagy a diverticulum teljes kimetszését vagy a lumenbe történő bebuktatását és elvarrását végzik, sérv ellátásához hasonlóan. Kombinálható myotomiával. Lehet egy és két szakaszos átmeneti oesophagostomával. Diverticulopexia: A diverticulum öltésekkel való rögzítése, felfüggesztése a gerinc előtti fasciához. Azoknál a betegeknél célszerű, akik általános állapotuk miatt nem altathatók. Elvégezhető helyi érzéstelenítésben.
A kezelés komplikációi

Haematoma, sebfertőzés, fistula (sipoly), perforatio, mediastinitis, subcutan emphysema, nervus laryngeus recurrens sérülése, szűkület, kiújulás.
Speciális forma kezelése

Kis diverticulum tünetmentes esetben nem igényel kezelést, csak nyomonkövetést.

Terápiás célkitűzés

A dysphagia és a hozzá társuló panaszok megszüntetése.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Fül-orr-gégészet, mellkas sebészet.
Nemhez kötött jellegzettességek

Férfiakban 3-5-ször olyan gyakori, mint nőkben.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Általában 50 éves kor felett fordul elő.
Egyéb, a fentiekben figyelembe nem vett jellegzetességek

Az esetek 90 %-ban bal oldalon fordul elõ.
Ajánlott irodalom

Ribári O. Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet. Budapest: Medicina könyvkiadó Rt. 1997

Szakrendelések

Egyetemi klinikák, megyei kórházak fül-orr-gégészeti szakrendelései.
Hasznos folyóiratok

Clin Otolar, Laryngoscope, Arch Otolar Head Neck Surg, Otolar Clin N Am, Fül-orr-gégegyógyászat, Orvosi Hetilap, LAM.