Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Herpes zoster oticus
 
Néveredet

A kórképet 1907-ben Hunt írta le, mint a ganglion geniculi gyulladásos megbetegedését. Mai tudásunk szerint ennél sokkal összetettebb kórképről van szó.
A betegség meghatározása

A nevezéktant illetően az irodalom nem egységes. Ha csupán a ganglion genuculi herpeséről van szó, akkor gyakran találkozunk a herpes zoster faciális vagy herpes zoster auricularis elnevezésekkel. Egyes tankönyvek a ganglion geniculi herpesét nevezik Ramsay-Hunt syndromának. A lesio helyére ilyenkor a fülkagylón lévő hólyagok mellett könnyelválasztás zavara és a nyelv elülső kétharmadának ízérzési zavara is utal. Gyakran találkozunk ilyenkor a nervus faciális parézisével is. A ganglion Scarpae és a ganglion spirale érintettsége esetén a herpes zoster oticus elnevezés a gyakori. Ezen elnevezés azonban nem pontos, mert nem utal pontosan és egységesen mindig ugyanarra az elváltozásra. Egyes tankönyvek a herpes zoster oticust és a Ramsay-Hunt syndromát említik szinonimaként.
Etiológia

Herpes zoster vírus által okozott kórkép. A vírus reaktiválódása gyakran fordul elő az immunrendszer károsodása (pl. leukémia), stressz és occult malignus betegségek esetén.
Osztályozás, típusok

A betegség enyhe lefolyású formájában csupán fülfájdalom és a fülkagyló körüli hólyagok észlelhetőek, melyek idővel rupturálódnak, beszáradnak, majd nyomtalanul eltűnnek. A kórkép súlyosabb formájában arcidegbénulás, szédülés, halláscsökkenés észlelhető.
Patogenezis, patomechanizmus

A herpes zoster vírus korábban bárányhimlőn átesett betegek érző idegeinek ganglionjaiban található un. alvó vírus, mely a celluláris immunitás gyengülése során reaktiválódhat. A vírus az idegek mentén vándorol, s a bőrfelszínen (dermatómák) hólyagos elváltozást okoz. Herpes zoster oticus esetén a fülkagyló környékén, a külső hallójáratban valamint a dobhártyán jelentkezhetnek hólyagok. Időnként a hólyagok a nervus vagus és a nervus glossopharyngeus által beidegzett területeken is észlelhetőek (hypopharynx, bucca, keményszájpad). A herpeses hólyagok rupturálódnak, tartalmuk beszárad majd nyomtalanul eltűnnek. Időnként post-herpeses fájdalom lehet a kórkép szövődménye.
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Szerző:

Dr. Gerlinger Imre
egyetemi adjunktus

PTE Fül-Orr-Gégészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Varicella fertőzés az anamnézisben.
Tünetek

/*fülfájdalom*fülkagyló körüli hólyagok*arcidegbénulás (teljes vagy részleges)* szédülés*halláscsökkenés*/
Célzott vizsgálatok

/*audiológiai vizsgálat*otoneurológiai vizsgálat*nervus facialis funkciójának vizsgálata*herpes vírus ellenes antitest titer vizsgálata*complement fixatiós teszt*ismeretlen eredetű arcidegbénulás esetén a fülkagyló környékén és a hallójáratban keresni kell beszáradt hólyagokat, a betegtől meg kell kérdezni, észlelt-e korábban ilyen hólyagokat*MRI vizsgálattal a nervus facialis és a nervus cochleovestibularis megvastagodása mutatható ki*/

Differenciáldiagnosztika

/*Bell-paresis*malignus otitis externa (a hólyagok bakteriális felülfertőződése esetén)*cochleovestibularis érintettséggel járó kórképek*/
Rizikófaktorok

Általában a celluláris immunitás gyengülésével járó állapotok:/*stressz*idős kor*daganatos betegségek*előzetes sugárkezelés* kemoterápia*/
Szövődmények

A betegek 30-50%-áb az arc izomzatának maradandó gyengeségére kell számítani. Esetenként a fülkagyló körüli un.post-herpeses fájdalom marad vissza. Maradandó idegi halláscsökkenés, fülzúgás, egyensúlyzavarok ugyancsak visszamaradhatnak.
Társuló betegségek

/*occult malignus betegség*AIDS*herpes zoster ophtalmicus (iritis, uveitis, keratoconjunctivitis, glaucoma)*/
Epidemiológia

Az arcidegbénulások 5-10 %-ában herpes zoster vírus az ok.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

/*fájdalomcsillapító*Acyclovir vagy Zovirax infusio/tbl*szisztémés szteroid*B1-vitamin*immunglobulinok*/
Műtéti kezelés

Esetenként a nervus facialis dekompressziója, mely sokak által vitatott, nem egyértelműen elfogadott megoldás.
A kezelés komplikációi

Otitis externa (a hólyagok bakteriális felülfertőződése esetén), illetve a hosszan tartó szteroid kezelés komplikációi.
Speciális forma kezelése

Ramsay-Hunt-syndromában (facialis paresis, siketség, vestibuláris kiesés) antiviralis chemoprofilaxis mellett szteroid adása javasolt.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

A klinikai tapasztalat szerint relapszus előfordulására nem kell számítani (ellentétben a Bell-paresissel!).

Terápiás célkitűzés

Fülfájdalom megszüntetése, post-herpeses neuralgia megelőzése, az arcidegbénulás progressziójának megállítása, a szédüléses panaszok megszüntetése, halláscsökkenés, fülzúgás mérséklése.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

A kórkép nem kerül felismerésre, vagy a diagnózis késhet, mert a hólyagok beszáradása és eltűnése jócskán megelőzi az arcidegbénulás kialakulását, cochleovestibuláris tünetek jelentkezése nélkül.
Prognózis

A herpeses hólyagok és az arcidegbénulás egyidejű megjelenése kedvezőtlen prognosztikai jel. Az esetek 25 %-ában a hólyagok megjelenése megelőzi az arcidegbénulást, ami jó prognosztikai jel. Teljes arcidegbénulás esetén a betegek 10 %-ában várható teljes felépülés. Részleges faciális paresis esetén ez az arány 60-70 %.
Kiegészítő információk

Életkorhoz kötött jellegzettességek

Idős betegeknél a kórkép gyakrabban fordul elő, valószínűleg a celluláris immunitás gyengesége miatt.
Egyéb, a fentiekben figyelembe nem vett jellegzetességek

A kórkép diagnózisa nehéz lehet, mert a fülkagyló körüli hólyagok száma gyakran csekély számú. A hólyagok eltűnhetnek, vagy észrevehetetlenek maradhatnak, mire az arcidegbénulás vagy az audiovestibularis tünetek jelentkeznek.
A gépjárművezetésre vonatkozó írányelvek

Ramsay-Hunt-syndromában, illetve vestibuláris tünetek esetén a kompenzáció időtartamára javasolt a gépjármű vezetéstől való eltiltás.
Ajánlott irodalom

/*Harold Ludman, Tony Wright. Diseases of the ear. Sixth edition, Arnold, London; 1998. *Charles W. Cummings, John M. Fredrickson, Lee A. Harker, Charles J. Krause David E. Schuller: Otolaryngology – Head and neck Surgery. 4. Ear and Cranial base. Second edition, Mosby Year Book, London* 1993.*Alan Kerr (editor). Scott-Brown’s Otolaryngology. Sixth edition, Volume 3. Otology, Butterworth-Heinemann, London; 1997.*Ribári Ottó (szerkesztő). Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet. Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest; 1997.*/

Szakrendelések

Egyetemi fül-orr-gége klinikák általános fül-orr-gégészeti ambulanciái.
Hasznos folyóiratok

/*Fül-orr-gégegyógyászat *Laryngoscope *Clinical Otolaryngology *Journal of Laryngology and Otology*/
Kulcsszavak

herpes zoser auriculris, herpes zoster facialis, herpes zoser oticus, Ramsay-Hunt-syndroma, varicella vírus