Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Aerotitis
 
Egyéb megnevezés

aerotitis media, barotitis media
A betegség meghatározása

A külső légnyomásban bekövetkező hirtelen változás a középfülben abszolút vagy relatív alulnyomást hoz létre, amelynek hatására az akut serosus otitishez hasonló kép alakul ki. A dobhártya erei kitágulnak, a dobüregi nyálkahártya megduzzad, savókilépés következik be, esetleg bevérzések jelentkeznek a dobhártyán és a dobüregi nyálkahártyán, súlyosabb esetben haemotympanum is megfigyelhető. Nagy nyomáskülönbség esetén a dobhártya és a kerekablak membránja is rupturálhat.
Osztályozás, típusok

A középfül barotraumájának osztályozása Edmonds és mtsai szerint: 0 fokozat: a páciensnek a barotraumára jellemző panaszai vannak, de fizikális vizsgálattal nem észlelhető kóros eltérés. I. fokozat: a dobhártyán az erek tágulata, belövelltség figyelhető meg. II. fokozat: a belövelltségen kívül a dobhártyán bevérzés is látható. III. fokozat: kiterjedt bevérzés a dobhártyán. IV. fokozat: haemotympanum. V. fokozat: dobhártya-perforáció.
Patogenezis, patomechanizmus

A dobhártya két oldalán, tehát a középfülben és a hallójáratban (környezetben) uralkodó nyomás normális körülmények között azonos. A különböző okok miatt fellépő nyomáskülönbség kiegyenlítése a fülkürt feladata. A középfülben a hirtelen megváltozó környezeti nyomás hatására relatív vagy abszolút alulnyomás alakulhat ki repülés alkalmával (magasból való viszonylag gyors süllyedés), hyperbarikus oxigén-kamrában, vagy légzőkészülékkel való búvárkodás esetén. A külső nyomás hirtelen emelkedése zárja a szelepszerűen működő tuba auditivát, mely így nem képes a nyomáskülönbséget kiegyenlíteni. (A fülkürtműködés bármilyen okból fennálló zavara tehát hajlamosít a barotraumára.) Az alulnyomás miatt “behúzódik” a dobhártya, a dobüregi nyálkahártya megduzzad, savókiáramlás következik be, a dobhártya erei kitágulnak, subepithelialisan vérzések léphetnek fel, a dobüregi nyálkahártyán is bevérzések jelentkezhetnek, súlyos esetben haemotympanum alakulhat ki, a dobhártya, sőt a kerekablak membránja megrepedhet.
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Szerző:

Dr. Jóri József
egyetemi docens

SZTE Fül-Orr-Gégészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Fülben jelentkező heves fájdalom; pulzáló fülzúgás; halláscsökkenés; szédülés, egyensúlyzavarok (belsőfül-sérülés jele).
Tünetek

/*Otoscopia: retrahált dobhártya, tágult erek, a pars tensán subepithelialis bevérzések, a dobhártya mögött transsudatum, súlyos esetben haemotympanum, esetleg dobhártya-ruptura*Audiometria: vezetéses halláskárosodás (percepciós halláskárosodás belsőfül-sérülés jele*Otoneurológia: spontán vestibularis tünetek észlelése a belsőfül sérülésére utal*/
Célzott vizsgálatok

/*Otoscopia (mikroszkópos vizsgálat)*hangvillakép*audiometria*spontán vestibularis tünetek vizsgálata*orr, orrgarat*melléküregek vizsgálata (a fülkürtfunkció zavarát okozó betegségek kizárására)*/

Differenciáldiagnosztika

Az egyszerű aerotitis elkülönítendő:/*a belsőfül barotraumájával járó esetektől*a caisson-betegség részjelenségeként fellépő belsőfül-károsodástól*alternobarikus vertigotól*/
Rizikófaktorok

A fülkürtműködést negatívan befolyásoló tényezők: az orr, orrgarat és orrmelléküregek banális gyulladásai; rhinitis allergica; polyposis nasi; deviatio septi nasi; orrkagyló hypertrophia; adenoid vegetatio.
Szövődmények

A belsőfül barotraumája; maradandó dobhártya-perforatio; akut ill. krónikus purulens középfülgyulladás kialakulása.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Náthás, rhinitises beteg lehetőleg kerülje a repülést és a merülést, ill. alkalmazzon nyálkahártya lohasztó orrcseppeket; felszálláskor, de főleg földet éréskor különböző manőverekkel célszerű a nyomáskiegyenlítést elősegíteni (pl. cukorka szopogatása); búvároknak a merülésre vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani; repülés ill. merülés előtt ajánlatos kiiktatni a fülkürtműködést negatívan befolyásoló tényezőket.
Gyógyszeres kezelés

Nyálkahártya lohasztó orrcseppek (ephedrin, naphazolin, xylometazolin, oxymetazolin, stb.), fájdalomcsillapítók, szükség esetén antibiotikum (bakteriális felsőlégúti gyulladás, ill. a dobhártya rupturája esetén).
Műtéti kezelés

Egyes esetekben a gyors nyomáskiegyenlítés ill. a dobüregi folyadékgyülem lebocsátása céljából célszerű paracentesist végezni. Amennyiben a dobhártya-ruptura egyszerű módon (operációs mikroszkóp alatti repozíció és szilikon fóliával való fedés) nem oldható meg, a későbbiekben myringoplastica válhat szükségessé. Azonnali tympanotomia végzendő, ha kifejezett percepciós halláskárosodás és vestibularis tünetek a belsőfül sérülésére, esetleges kerekablak-membrán rupturára utalnak. A fülkürtműködést negatívan befolyásoló tényezők gyakran csak műtéti úton iktathatók ki (orrsövény-deformitás, polyposis, idült melléküreg-gyulladás, stb.).
Speciális forma kezelése

A belsőfül sérülésével szövődött esetben, melyre a percepciós halláskárosodás, spontán vestibularis tünetek utalnak, mielőbbi, lehetőleg azonnali tympanotomia végzendő. Ilyenkor ugyanis feltételezhető a kerekablak-membrán rupturája, melyet mielőbb ajánlatos műtétileg zárni, mert egyébként nagyfokú halláskárosodás maradhat vissza, esetleg teljesen kiesik a hallás az érintett oldalon.

Terápiás célkitűzés

A normális nyomásviszonyok helyreállítása, a fülkürtműködés javítása (decongestans orrcseppek, esetleg paracentesis); a középfül normális anatómiai viszonyainak helyreállítása (dobhártya-perforáció zárása); felülfertőződés megakadályozása (antibiotikum); a fülkürtműködést negatívan befolyásoló tényezők kiiktatása.
Prognózis

Szövődménymentes esetben jó, maradéktalan gyógyulás következik be. A belsőfül sérülésével szövődött esetek prognózisa nagyban függ az ellátás szakszerűségétől. Stádiumbeosztás: Lásd az osztályozás alcím alatt leírtakat.
Kiegészítő információk

Egyéb, a fentiekben figyelembe nem vett jellegzetességek

Az aerotitist — különösen a dobhártya-rupturával ill. belsőfül sérülésével, feltételezhetően a kerekablak-membrán rupturájával járó eseteket — sürgősségi kórképnek kell tekinteni és a beteget azonnal fül-orrgégészeti szakintézetbe kell irányítani.
Ajánlott irodalom

Csortan E, Jones J, Haan M, Brown M. Efficacy of pseudoephedrine for the prevention of barotrauma during air travel. Ann Emerg Med 1994;23:1324-1327. Igarashi Y, Watanabe Y, Mizukoshi K. Middle ear barotrauma associated with hyperbaric oxygen treatment. Acta Otolaryngol Suppl 1993;504:143-145. McNicoll WD. Eustachian tube dysfunction in submariners and divers. Arch Otolaryngol 1982;108:279-283. Molvaer OI, Natrud E. Ear damage due to diving. Acta Otolaryngol Suppl 1979;360:187-189. Pullen FW 2d. Perilymphatic fistula induced by barotrauma. Am J Otol 1992;13:270-272. Westerman ST, Fine MB, Gilbert L. Aerotitis: cause, prevention, and treatment. J Am Osteopath Assoc. 1990;90:926-928.

Szakrendelések

A szövődménymentes eseteket valamennyi fül-orr-gégészeti szakrendelés kezelheti. Amennyiben gyanú merül fel a belsőfül sérülésére, kerekablak-membrán rupturára, a beteget célszerű azonnal valamelyik egyetemi klinikára irányítani.
Hasznos folyóiratok

Fül-orr-gégegyógyászat, Archives of Otolaryngology, Head and Neck Surgery, Laryngoscope, Clinical Otolaryngology.
Kapcsolodó linkek

www.bcm.tmc.edu/oto/grand/32395.html, www.rcsullivan.com/www/ehr3.jpg