Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Muco-, pneumo-,pyokele sinuum paranasale
 
A betegség meghatározása

Hámbélésű, nyákkal, levegŚvel, vagy gennyel teli zsák, ami teljesen kitölti az adott orrmelléküreget, és fokozatosan növekszik.
Etiológia

Orrmelléküreg gyulladása, korábbi traumája (előző műtét is lehet), tumora.
Osztályozás, típusok

Mucocele: nyák tartalmú. Pyokele: gennytartalmú. Pneumokele: levegőtartalmú.
Patogenezis, patomechanizmus

A fenti okok miatt az adott orrmelléküreg kivezető nyílása elzáródhat, a termelődő váladék benne felszaporodik, azt teljesen kitölti. A váladék általában sűrű, nyákos (mucokele), de ha felülfertőződik gennyes lesz (pyokele), ilyenkor hirtelen nagyra nőhet. Ritkábban a kivezető nyílás szelepszerű, részleges elzáródása levegő felszaporodását okozhatja, ez a pneumokele. Egyesek nézete szerint a pneumokele nem más, mint kiürült mucokele vagy pyokele. A kelék lassan, évek alatt növekednek. A fokozott belső nyomás miatt az üreg csontos falában egy csontremodellizáció jön létre (PGE2, collagenase, IL-1, TNF jelenléte kimutatható), aminek eredményeként a csont elvékonyodik, helyenként kötőszövetesen átalakul, bizonyos csont újraképződés beindul, és végül az üreg kitágul. A legvékonyabb fal irányába a környezet felé domborodik, és nyomási tüneteket okozhat. Az orbitában nyomhatja a könnytömlőt, a bulbust, a II–VI. agyidegeket, az orbitális ereket (orbitáliscsúcs-szindróma). A hátsó üregek folyamatai ezenkívül agytumort vagy hypophysis tumort is utánozhatnak térfoglaló jellegük miatt.
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Szerző:

Dr. Kadocsa Edit
egyetemi docens

SZTE ÁOK Fül-Orr-Gégészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Leggyakrabban fejfájás, arcfájások, kettőslátás, epiphora. Ritkábban látásromlás, vakság.
Tünetek

A frontoethmoidális mucokele fala tapintáskor pergamenszerűen ropog (ún. pingponglabda-tünet), a bulbust lefelé és/vagy kifelé diszlokálja. A hátsó rostasejtek vagy az iküreg mucokeléi orbitális tüneteket okoznak: exophtalmus, kettőslátás, látásromlás, vakság, ptosis, ophtalmoplegia. Súlyos esetben meningitis, agynyomás-fokozódás tünetei. A rhinoscopiás lelet nem specifikus. A koronális és axiális CT-felvételeken homogénen fedett, sima falú, tágult üreg, csontos fala elvékonyodva, helyenként hiányozhat, illetve új csontképződés, sclerosis jelei.
Általános vizsgálatok

Rhinoscopia anterior, rhinoscopia posterior, orrendoscopia. Szemészeti vizsgálat: szemmozgások, szemfenék, látótér, visus. Neurológiai vizsgálat.
Célzott vizsgálatok

CT, MRI, kórszövettani vizsgálat.

Differenciáldiagnosztika

Sinusitis orbitalis szövődményei, orrpolyposis, retenciós cysta, dermoid cysta, jó- és rosszindulatú tumorok, meningokele.
Rizikófaktorok

Sinusitis chronica, orr- és orrmelléküreg tumorok, korábbi orrmelléküreg-műtét, korábbi trauma.
Szövődmények

Látásromlás, vakság. Pyokele okozhat orbitában: subperiosteális tályogot, orbitális phlegmonét, intracranialisan: extradurális, subdurális tályogot, meningitis purulentát, agytályogot.
Társuló betegségek

Sinusitis chronica, orrpolyposis, orr- és orrmelléküreg tumorok.
Epidemiológia

Előfordulás gyakoriságának csökkenő sorrendje: homloküreg, rostasejtek, iküreg, arcüreg. Az esetek 4%-ában kétoldali elŚfordulást írtak le. Főként 40–70 év között fordul elő. Férfiaknál valamivel gyakoribb.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Az idült orrmelléküreg-gyulladások szakszerű kezelése. Az orrmelléküreg sérülések korai, szakszerű kezelése.
Műtéti kezelés

Az érintett orrmelléküreg endonasalis vagy külsŚ feltárása a kiváltó ok, a betegség kiterjedése szerint. Általában a frontoethmoidális mucokeléknél külső feltárásból (Jansen–Ritter-f. műtét), a többi melléküreg eseteiben endonasalis úton sikerül megoldani.
A kezelés komplikációi

Vérzés, sebfertŚzés, vakság, dura, agy sérülése, meningitis, liquorcsorgás.
Speciális forma kezelése

Kiegészítésként pyokeleben célzott antibiotikum.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Frontoethmoidális mucokeleknél 4%-os recidívát írtak le. Reoperáció szükséges.

Terápiás célkitűzés

Az érintett orrmelléküreg/ek műtéti feltárása során a kele eltávolítása, és széles átmenet létrehozása az adott orrmelléküreg és az orrüreg között.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Később az adott orrmelléküreg kivezető nyílása beszűkülhet, elzáródhat, így a mucokele recidiválhat.
Prognózis

Jó.
Követés, gondozás

Recidiváló esetben időszakos orrendoszkópiás kontroll.
Kiegészítő információk

Egyedi esettanulmányok

M.I. 40 éves férfibeteg évek óta gondozásunk alatt állt orrpolyposisa miatt. Két alkalommal endonasalis ethmoidectomiája (FES műtét) volt. Intrinsic asthma bronchialéja és salycilatallergiája (ASA-szindróma) előre jelezte az orrpolyposis nagy recidívakészségét. Hónapok óta időszakosan megjelenő, progrediáló, éjszaka súlyosbodó, a fej közepén, fejtetőn jelentkező fejfájás miatt jelentkezett. Orrpanasza nem volt. Rhinoscopia anterior és posterior, valamint orrendoszkópiás vizsgálat történt, ami mindkét oldalon a középső és a felső orrjáratokban borsónyi, multiplex, típusos küllemű polypok jelenlétét igazolta, egyéb eltérés nélkül. Szemészeti és neurológiai vizsgálat kóros eltérést nem mutatott. Kivizsgálása közben hirtelen kettőslátása alakult ki, amit bal oldali n.abducens paresise okozott. Azonnal CT-vizsgálatot végeztünk, ami valamennyi orrmelléküreg teljes fedettségét mutatta, bal oldalon a sinus sphenoidalis erősen kitágult, felső csontos falának erosiójával, intracraniális kóros eltérés nélkül. Endonasalisan, endoscopos úton kitakarítottuk a rostasejteket, majd feltártuk mindkét iküreget. Bal oldalon mucokelét találtunk, amit eltávolítottunk, kitágítva az iküreg szájadékát. A beteg kettőslátása megszűnt. Időszakosan endoszkóppal kontrolláljuk. Olyan kiterjedésű polyprecidiva esetén, ami az iküregi szájadékokat elzárná, reoperációt tartunk szükségesnek.
Szakterületi specificitás

Fül-orr-gégészet.
Ajánlott irodalom

Ribári O. Fül-Orr-Gégészet, Fej-Nyaksebészet. Budapest: Medicina; 1997. Cummings Ch.W. Otolaryngology Head Neck Surgery. Mosby; 2000. Becker W. Ear, Nose and Throat Diseases. Thieme Medical Publishers Inc.; 1989. Scott–Brown’s Otolaryngology. Butterworts; 1997.

Szakrendelések

Kórházak fül-orr-gége osztályainak szakrendelései és egyetemi klinikák ambulanciái.
Hasznos folyóiratok

Rhinology, J.Laryngol.Otol., Arch. Otolaryngol. Head Neck Surg., Laryngol.Rhinol.Otol.