Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hematoma septi nasi abscedens
 
A betegség meghatározása

Gennykeltő kórokozókkal felülfertőződött vérömleny az orrsövény és annak mucoperichondriuma vagy mucoperiosteuma között.
Etiológia

Septumhaematoma felülfertőződése egyidejű purulens rhinosinusitis, orrfurunculus, az arc erysipelasa miatt vagy iatrogen úton.
Patogenezis, patomechanizmus

Tompa orrtrauma során fellépő nyíróerők következtében a mucoperichondrium vagy a mucoperiosteum elemelkedik a porctól illetve a csonttól, és alatta vérömleny képződik, legtöbbször a porcos szakaszon és kétoldalt. Ritkábban spontán módon is kialakulthat haematoma: vérzékenységgel járó haematológiai betegségek, morbilli, scarlatina szövődményeként, gyakrabban septumműtétek utáni állapotban. A ilyen módon kialakult haematoma felülfertőződhet egyidejűleg fennálló gennyes rhinosinusitis, orrfurunculus, az arc erysipelasa eseteiben vagy septumhaematoma kezelése során, iatrogen módon. A gennykeltő kórokozók (Streptococcus, Staphylococcus) direkt terjedés vagy a véráram útján juthatnak be. A porc táplálkozási zavara következtében porcnecrosis alakulhat ki, ami septumperforatióval, vagy az orr deformitásával (pl. nyeregorr) gyógyul.
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Gátolt orrlégzés, lüktető fájdalom. Fejfájás, láz, hidegrázás, elesettség. Megelőző tompa orrsérülés, orrműtét.
Tünetek

Az orrhát hyperaemiás, nyomásérzékeny. A felső ajak és az arc is lehet belövellt, duzzadt. Elhúzódó folyamatnál az orrhát besüpped.
Célzott vizsgálatok

Fizikális vizsgálat: a külső porcos orr nyomásra, mozgatásra fájdalmas. Rhinoscopia anterior: leggyakrabban kétoldalt, a porcos septum területén, ritkábban a csontos orrsövénynek megfelelően az orrfőüreget jórészt vagy teljesen elzáró elődomborodás, ami tapintásra puha, cysticus.

Differenciáldiagnosztika

Haematoma septi nasi.
Rizikófaktorok

Gyermekkor, septumműtét posztoperatív időszaka, vérzékenységgel járó haematológiai betegségek, ezek együttes előfordulása gennyes rhinosinusitisszel, orrfurunculussal, arcerysipelasszal. Diabetes mellitus, immunhiányos állapotok.
Szövődmények

Sepsis, sinus cavernosus thrombosis, meningitis purulenta.
Társuló betegségek

Vérzékenységgel járó hematológiai betegségek, orrfurunculus, arcerysipelas, scarlatina, morbilli, diabetes mellitus, immunhiányos állapotok.
Epidemiológia

Gyermekekben, fiatal felnőttekben, küzdősportot űző{!
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Ágynyugalom, súlyos esetben intézeti megfigyelés. Septumhaematoma szakszerű kezelése, preventív antibiotikum adása.
Gyógyszeres kezelés

Antibiotikum célzottan.
Műtéti kezelés

Mielőbbi műtéti feltárás, széles incisio, a fertőzött haematoma lebocsátása, a necrotizált porc eltávolítása, nyitva kezelés (drain).
A kezelés komplikációi

Kétoldali incisio esetén septumperforatio.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

A kiváltó ok vagy okok tartós, ismételt előfordulása (pl. küzdősport) esetén ismét kialakulhat, terápia ugyanaz.

Terápiás célkitűzés

A fertőzött vérömleny eltávolítása, a gyulladás megszüntetése.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Immunhiányos állapot.
Prognózis

Időben történő szakszerű kezelés esetén jó. Ha porcnecrosis lép fel, orrdeformitás vagy septumperforatio maradhat vissza. Nem megfelelő kezelés esetén vagy immunhiányos állapotban letális szövődmény is felléphet.
Kiegészítő információk

Egyedi esettanulmányok

L. P. 22 éves beteg septumműtétét (plastica septi nasi) követő 7. napon otthonában belázasodott, torka enyhén fájt, mucopurulens orrfolyása alakult ki, orra fokozatosan bedugult mindkét oldalon. Orrát gyakran, erőltetve fújta. Oxymetazolin orrcseppet és paracetamol tartalmú tablettát kezdett el szedni saját kezdeményezésre. Mivel orrdugulása nem szűnt meg, orrában feszülő fájdalmat érzett, láza volt, 48 óra múlva felkereste a műtétet végző orvosát. Vizsgálatakor az arcon, a külső orr területén kórosat nem észleltünk. Rhinoscopia anteriorral a porcos septumnak megfelelően mindkét oldalon puha, cysticus tapintatú, fájdalmas elődomborodást láttunk, ami csaknem teljesen elzárta midkét orrfőüregét. Garatnyálkahártyája vérbő volt. Intratrachealis narcosisban incindáltuk, a lebocsátott váladék gennyes vérömlenynek bizonyult. A váladékot tenyésztésre küldtük. Draint helyeztünk be, rétegesen tamponáltuk az orrfőüregeket. Amoxycillin-klavulánsav tartalmú tablettát kapott, ami utólag célzottnak bizonyult (Streptococcus pyogenes). Egy hét múlva gyógyult.
Szakterületi specificitás

Fül-orr-gégészet.
A betegtájékoztatás alapelvei

Septumműtét után tájékoztatni kell a beteget arról, hogy septumhaematoma és septumabscessus előfordulhat posztoperatív szövődményként. Megelőzésként tartózkodnia kell a fizikai terheléstől, erőltetett orrfújástól, és lázas betegség, gennyes külső orr, vagy orrüregi gyulladás esetén azonnal jelentkezzen szakorvosnál.
Ajánlott irodalom

Ribári O. Fül-orr-gégészet, fej- nyaksebészet. Medicina; 1997. Becker W. Ear, Nose and Throat Diseases. Thieme Medical Publichers Inc; 1989.

Szakrendelések

Kórházak fül-orr-gégészeti osztályaihoz, fül-orr-gége klinikákhoz tartozó szakambulanciák.
Hasznos folyóiratok

Fül-orr-gégegyógyászat, Clinical Otolaryngology, HNO, Laryngoscope, Annals of Otology, Rhinology and Laryngology, Archives of Otolaryngology and Head and Neck Surgery, Otolaryngologic Clinics of North America.