Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Abscessus parapharyngealis
 
Egyéb megnevezés

Garat melletti tályog.
A betegség meghatározása

A spatium parapharyngeum gennyes gyulladása.
Etiológia

Az oropharyngealis flórának megfelelő kevert baktériumflóra, Streptococcusok, Staphylococcusok, Peptostreptococcusok, Fusobacterium nucleatum, Bacteroides melanogenicus, B. oralis, Veillonellák, Actinomyces fajok, Spirocheták. Immunszupprimált betegekben szokatlan kórokozók állhatnak a háttérben.
Osztályozás, típusok

A spatium parapharyngeumot a processus styloideus elülső és hátsó régióra osztja. Az elülső, prestyloid compartmentben található az arteria maxillaris interna, a nervus alveolaris inferior, nervus lingualis és auriculotemporalis, a hátsó, poststyloid részben fut az arteria carotis interna, a vena jugularis, a IX., X. és XII. agyideg és a nyaki sympathicus törzs.
Patogenezis, patomechanizmus

Tonsillák, alsó 3. molaris fog vagy az ezt övező lágyrészek fertőzéses folyamatának továbbterjedése, a garat nyálkahártyájának sérülése és a fertőzés mélybeterjedése révén alakul ki. A submandibularis mirigy vagy parotis gennyes gyulladása szövődményeként is felléphet, valamint az os temporale infekciók másodlagos következménye is lehet, azonban az esetek akár felében is előfordulhat, hogy nem ismert a fertőzés kiindulási helye.
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Szerző:

Dr. Küstel Marianna
egyetemi docens

SE ÁOK Fül-Orr-Gégészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Magas láz, trismus, fájdalmas nyaki duzzanat, nyak mozgásainak beszűkültsége, nyelési fájdalom, nyelési nehezítettség, hang megváltozása, dyspnoe, mellkasi fájdalom.
Tünetek

Magas láz, trismus. Az oldalsó garatfal és a tonsilla bedomborodik a szájüreg felé, itt vérbőség és purulens exsudatum észlelhető. A neurológiai tünetek a IX., X. és XII. agyideget érinthetik, valamint a nyaki sympathicus lánc érintettségekor Horner-triász is felléphet. Leukocytosis, fokozott süllyedés.
Általános vizsgálatok

Fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálat, szemészeti és neurológiai vizsgálat, qualitativ és quantitativ vérkép, süllyedés, sepsis gyanúja esetén haemocultura.
Célzott vizsgálatok

CT, MR vizsgálat, bakteriológiai tenyésztés sterilen, a garat felől punctióval nyert gennyből.

Differenciáldiagnosztika

Tumor, aneurysma.
Rizikófaktorok

Diabetes mellitus, immunsuppressio.
Szövődmények

Gége-oedema, légzési elégtelenség, vena jugularis interna thrombosis, tüdőembólia, pneumonia, emphysema, bakteriális endocarditis, septicaemia, mediastinitis, arteria carotis interna erosio és necrosis, agyideg vagy nyaki symphaticus lánc bénulások.
Társuló betegségek

Otitis media chronica suppurativa, diabetes mellitus.
Epidemiológia

Megközelítőleg a mély nyaki fertőzések 30%-át teszik ki.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Megfelelő szájhigiéné, a veszélyeztetett betegcsoport mérsékelt súlyosságú szájfertőzéseinek korai kezelése.
Gyógyszeres kezelés

Kezdetben empirikusan aggresszív antibiotikus terápia: nagy adagban parenteralisan alkalmazott penicillin, cefalosporinok vagy klindamicin, szükség esetén aminoglikozidok (a kezelés a klinikai kép és a tenyésztés eredménye alapján módosítható), esetleg kombináció adása. A szabad légutak fenntartására sokszor szükségessé válhat a tracheotomia elvégzése. Megfelelő hidrálás és supportiv terápia szükséges.
Műtéti kezelés

A spatium parapharyngeum intraoralis feltárása csak peritonsillaris tályogok esetében ajánlott a vérzésveszély miatt. A lateralis pharyngealis spatium külső feltárása során submandibularis metszésből a submandibularis mirigy hátsó pólusa és a musculus sternocleidomastoideus elülső éle között a mandibulától és a musculus pterygoideus internustól medialisan behatolva elérhető a tályogüreg.
A kezelés komplikációi

Arteria carotis internából származó vérzés, vena jugularis interna thrombosis, tüdőembólia, mediastinitis.
Speciális forma kezelése

Vena jugularis interna lekötése.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Amennyiben az infekció forrását nem küszöböljük ki, előfordulhat relapsus. Ugyancsak relapsusra prediszponál a diabetes mellitus és az immunszupprimált állapot.

Terápiás célkitűzés

A tályog kiürítése és a további retentio megakadályozása, a gyulladás kiindulási okának megszüntetése.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Nem megfelelő diagnózis és kezelés, társbetegségek, rossz általános állapot, a kezelés előrehaladott stádiumban történő megkezdése.
Prognózis

Idejekorán megkezdett megfelelő antibiotikus és sebészi kezelés esetén jó, amennyiben szövődmények lépnek fel, idős kor és társbetegségek esetén változó kimenetel.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Fül-orr-gégészet.
Ajánlott irodalom

Stell PM (ed). Scott-Brown's Otolaryngology. 1987. p. 79-80. Paparella, Shumrick, Gluckman, Meyerhof. Otolaryngology. 199l. p. 2579-80. Ribári O (szerk). Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet. Medicina kiadó; l997. p. 293. Révész Gy. Fül-orr-gége betegségek. Medicina; 1978. p. 303.

Szakrendelések

Budapesten kerületenként és minden nagyobb városban, valamint a fül-orr-gége klinikák és a kórházak fül-orr-gége osztályaihoz csatlakozó szakrendelés.
Hasznos folyóiratok

Fül-orr-gégegyógyászat, Journal of Otolaryngology, HNO, ORL, Otolaryngology – Head and Neck Surgery, Acta Otolaryngologica, Clinical Otolaryngology, Archives of Otolaryngolgy – Head and Neck Surgery, The Journal of Laryngology and Otology.