Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 18. kedd Bernadett


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Labyrinthitis
 
Egyéb megnevezés

Belsőfülgyulladás.
A betegség meghatározása

A belső fül vírus- vagy baktériumfertőzés miatt kialakuló megbetegedése, ami halláscsökkenésben, fülzúgásban, szédüléses panaszokban nyilvánulhat meg.
Etiológia

Általános vírusfertőzés részeként kialakulhat labyrinthitis, de vírus okozta otitis media acuta mellett a kerek és az ovális ablakon át bejutó toxinok is kiválthatják. Baktériumok a környezet gyulladásos szöveteiből juthatnak be a vérkeringés vagy a nyirokkeringés révén. Megkülönböztethetünk specifikus gyulladásokat is: lues, AIDS, brucellosis, sarcoidosis, borreliosis, diptheria. Általános vírusfertőzés részeként kialakulhat labyrinthitis, de vírus okozta otitis media acuta mellett a kerek és az ovális ablakon át bejutó toxinok is kiválthatják. Baktériumok a környezet gyulladásos szöveteiből juthatnak be a vérkeringés vagy a nyirokkeringés révén. Megkülönböztethetünk specifikus gyulladásokat is: lues, AIDS, brucellosis, sarcoidosis, borreliosis, diptheria.
Osztályozás, típusok

Circumscript és diffúz: serosus, purulens.
Patogenezis, patomechanizmus

A fertőzés történhet haematogen úton pl. parotitis epidemica mellett. Indukált labyrinthitis: a környezetből a belső fülre terjedő gyulladás: deszcendáló fertőzés (az endocranium felől pl. meningitis mellett), aszcendáló fertőzés (a dobüreg felől akut, de főleg krónikus cholesteatomás otitis miatt), direkt fertőzés (sérülés, műtéti behatolás után vagy cholesteatoma által okozott fistulán át).
Fül-orr-gégegyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Sziklai István
klinikaigazgató
DEOEC Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
Szerző:

Dr. Tóth Ágnes
egyetemi docens

DEOEC Fül-Orr-Gégészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Circumscript labyrinthitis: bizonyos fejmozgásokra, a tragus nyomására fellépő heves, rövid ideig tartó szédülés. Fontos anamnesztikus adat krónikusus otitis media, esetleg a fejet ért trauma ismerete. Diffúz serosus labyrinthitis: fokozott zajérzékenység, diplacusis dysharmonica, fokozódó halláscsökkenés, tinnitus, heves, forgó jellegű szédülés tartósan, hányinger, hányás, járászavar, dőlésérzés. Diffúz purulens labyrinthitis: a megsiketülésig terjedő halláscsökkenés, kínzó fülzúgás, a serosus labyrinthitisnél leírt heves szédüléses panaszok, esetleg a dőlésirány megváltozásával.
Tünetek

Amennyiben a folyamat otogen eredetű az akut vagy krónikus otitis media tünetei mellett az alábbi jellemző tünetek láthatók. Circumscript labyrinthitis: pozitív fistulatünet: a hallójáratban a nyomás növelésére azonos oldali nystagmus lép fel szédülés kíséretében, a hallójárati nyomás csökkentésekor ellenoldali nystagmust látunk. Diffúz serosus labyrinthitis: a cochlea sérülésére utaló percepciós típusú halláscsökkenés, vestibularis izgalmi tünetek: a beteg oldalra irányuló spontán nystagmus, ellenoldali dőlés és félremutatás. Diffúz purulens labyrinthitis: súlyos, a siketségig terjedő, maradandó halláscsökkenés, tinnitus, vestibularis kieséses tünetek: spontán nystagmus az ép oldalra, dőlés, félremutatás a beteg fül felé.
Általános vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok az általános gyulladásos jelek keresésére: vérkép, We, CRP. Neurológiai vizsgálat intracranialis komplikáció kizárására.
Célzott vizsgálatok

Fizikális fül-orr-gégészeti vizsgálat, otoscopia. Audiometria: hangvillapróbák: Weber-, Rinne-próba. Hallásküszöb mérés, illetve a beteg terhelhetőségétől függően a cochlearis típusú halláscsökkenés bizonyítására szolgáló eljárások mint, pl. otoakusztikus emisszió, beszédaudiometria, stapedius reflex, BERA. A vestibularis tünetek regisztrálása: a spontán nystagmus, dőlés, félremutatás vizsgálata, sipolytünet kiváltása. Manifeszt otitis media mellett kalorikus ingerlés levegőbefúvással elvégezhető, a funkció különböző mértékű csökkenése mellett kezdeti izgalmi állapotban normál reakciót is kaphatunk. Schüller-felvétel, koponya-CT a csontdestrukció kimutatására.

Differenciáldiagnosztika

Intracranialis komplikációk, meningitis, cerebellaris abscessus.
Rizikófaktorok

Diabetes mellitus, leromlott, immunhiányos állapot.
Szövődmények

Intracranialis terjedés, meningitis, cerebellaris abcessus, nervus facialis bénulás.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A krónikus otitis media megfelelő kezelése egyben a labyrinthitis prevenciójául is szolgál.
Gyógyszeres kezelés

Bakteriális labyrinthitis esetén széles spektrumú antibiotikum (pl. klavulánsavval potencírozott amoxicillin), a labyrinth mikrocirkulációját javító szerek, B-vitaminok, szédülés elleni szerek, antiemetikumok, folyadékpótlás.
Műtéti kezelés

Az otitis jellegének, kiterjedésének megfelelő műtét (mastoidectomia, radikális fülműtét), purulens labyrinthitis esetés a labyrinth megnyitása. Labyrinthfistula esetén a cholesteatoma eltávolítása, a fistula zárása.
Speciális forma kezelése

Otolabyrinthtitis syphilitica esetében antilueses kezelés szükséges.

Terápiás célkitűzés

A gyulladásos tünetek minél gyorsabb megszüntetése a labyrinth funkciójának megőrzése érdekében. A circumscript és a serosus labyrinthitis maradéktalanul gyógyulhat. A purulens labyrinthitis végleges siketséggel és teljes vestibularis anaesthesiával jár.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Elhanyagolt krónikus otitis media, a kezelés késői elkezdése, amikor a belsőfül funkciói maradandóan sérültek, antibiotikumra rezisztens kórokozó jelenléte, leromlott általános állapot.
Prognózis

Függ a folyamat kiterjedésétől, a kezelés elkezdésének idejétől. A serosus labyrinthitis maradéktalanul gyógyulhat, a purulens labyrinthitis percepciós halláscsökkenéssel vagy siketséggel és különböző mértékű vestibularis hypaesthesiával vagy anaesthesiával gyógyul. A szédüléses panaszok megszűnése a kompenzáció mértékétől függ. Kellemetlen maradványtünet a fülzúgás.
Követés, gondozás

Az otitis mediának megfelelő gondozás, esetleg hallókészülékkel való ellátás, vestibularis tréning a kompenzáció elérésére.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Fül-orr-gégészet.
Stádiumbeosztás

A circumscript, a serosus és a purulens labyrinthitis egyben a folyamat előrehaladását is jelz. A labyrinth kiesésnél akut, szubakut és kompenzációs stádiumot lehet megkülönböztetni a vestibularis tünetek alapján.
A gépjárművezetésre vonatkozó írányelvek

Szédüléses panaszok esetén gépjárművet vezetni tilos. Teljes panaszmentesség és kompenzáció mellett fél év eltelte után 1. csoportú vezetőnek alkalmas lehet.
A betegtájékoztatás alapelvei

A krónikus otitis media szükséges kezeléséről és a műtéti beavatkozások mibenlétéről részletes tájékoztatás javasolt.
Ajánlott irodalom

Haid CTh. Vestibularisprüfung und vestibulare Erkrankungen Berlin: Springer-Verlag; 1990. Pytel J. Audiológia. Pécs: Victoria; 1996. Ribári O. (szerk.) Fül-orr-gégészet, fej-nyaksebészet Budapest: Medicina; 1997.

Hasznos folyóiratok

Otology and Neurotology, Acta Otolaryngologica (Stockholm), Clinical Otolaryngology, LAM, Fül-orr-gégegyógyászat.