Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 25. szombat Pál


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Leptospirosis
 
Néveredet

1986-ban Weil írta le.
A betegség meghatározása

Leptospira interrogans okozta változatos klinikai tünetekkel járó generalizált infekció.
Etiológia

Leptospira interrogans okozza.
Patogenezis, patomechanizmus

A kórokozó a légutakon, gastrointestinalis traktuson és a bőrsérüléseken keresztül jut be a szervezetbe. A véráramba kerülve septicaemiát okoz, majd különböző szervekben okoz mononucleáris sejtekből és histiocytákból álló gyulladást. A májban gócos nekrózis, periportalis leukocytosis, regeneráció, Kupffer-sejt proliferáció, epethrombusok láthatók. A vesében tubularis necrózis. Vérzések vannak a bőrben, vázizomzatban, a szívben, tüdőben. A kapilláris endothel sérülést a kórokozó által termelt hialuronidáz okozza.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A lappangási idő 7-14 nap. Három stádiuma van: Septikaemia: láz, hidegrázás, izomfájdalom, meningismus, fejfájás, mentalis zavar, bőr-, szem-, bél- tüdővérzések, veseelégtelenség, hepatitis esetén sárgaság. Toxicus szak: A beteg láztalanná válik, icterus mélyül, romlanak a vesefunkciók és a szívizomkárosodás, hypotonia, oliguria alakul ki. Veseelégtelenség vagy keringési elégtelenség halált okozhat Konvaleszcencia: Csökken az icterus, emelkedik a vérnyomás, nő a vizelet mennyisége, javul a mentalis status.
Tünetek

Septicaemia: Leukocytosis, neutrophylia, gyorsult süllyedés, thrombocytopenia, albuminuria, urobilinogén nő, széklet hyperchrom. GOT, GPT, GGT és AP emelkedés, alacsony prothrombin szint. Toxicus szak: kreatinin, karbamin-nitrogén emelkedés, hyperbilirubinaemia, CPK szint nő. EKG-n arrhythmiák, PQ és QT-idő megnyúlás. Konvaleszcencia: csökkennek a vesefunkciós értékek, bilirubin szint és az albuminuria.
Általános vizsgálatok

Süllyedés, vérkép, májenzim értékek, szérum bilirubin, karbamid-nitrogén, kreatinin, prothrombin, CPK, vizelet vizsgálat, EKG, hasi UH.
Célzott vizsgálatok

Az első héten a kórokozó a vérből kimutatható, majd a 4.naptól specifikus IgM antitest jelzi a fertőzést. Az antitest titer a 4.héten éri el a maximumát. A vérkenet sötét látóteres mikroszkóppal vizsgálható. Májbiopszia: A májsejtek ballonszerű degenerációja, kifejezett májsejt pusztulást, kétmagvú sejtek, a portalis terekben gömbsejtes infiltráció, cholestasis, a Leptospira antigént specifikus poliklonális antitesttel lehet kimutatni Kupffer-sejtekben, portalis terekben, endotheliumban.

Differenciáldiagnosztika

Vírus hepatitisek, sepsis, cholangitis, haemorrhagias láz, typhus.
Rizikófaktorok

Rágcsálók környezetében dolgozók, élők. Bőrsérülések fokozzák a rizikót.
Szövődmények

Szívelégtelenség, veseelégtelenség, hepatorenalis szindróma.
Epidemiológia

Rágcsálók, háziállatok vizeletükkel terjesztik a kórokozót. Mezőgazdasági dolgozók, húsfeldolgozók, állatgondozók fertőződnek meg elsősorban. A fertőzés tavaszszal és ősszel gyakori.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Rágcsálók irtása. A veszélyeztetettek oltása inaktivált vaccinával. Állatharapás esetén profilaktikus penicillin, vagy doxycyclin adása javasolt.
Gyógyszeres kezelés

Penicillin, ampicillin, doxycyclin.
Speciális forma kezelése

Veseelégtelenség esetén haemodialysis.

Prognózis

Az anicterusos esetek spontán gyógyulhatnak. Idejében megkezdett kezeléssel a halálozás 5%.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.