Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
A nyelőcső diverticulumai
 
A betegség meghatározása

A diverticulum olyan kiboltosulás, amelynek falában az üreges szerv valamennyi rétege megtalálható. Ha csak a nyálkahártya boltosul ki, pseudodiverticulumról beszélünk. A Zenker diverticulum a garat nyálkahártyájának kitüremkedése, amely a pharyngo-oesophagealis átmenet szintjén, a m. constrictor pharyngis inferior és a m. cricopharyngeus között alakul ki.
Etiológia

Pontosan nem ismert. A fő ok feltehetően a felső nyelőcső záróizom rugalmasságának megszűnése lehet, amely a nyelés során csökkent tágulást eredményez.
Osztályozás, típusok

Pharyngo-oesophagealis , oesophagealis, pulsiós, tractiós.
Patogenezis, patomechanizmus

Alapján kétfajta diverti-culum különböztethető meg: Pulsiós diverticulum: a meggyengült nyelőcsőfalon keresztüli nyálkahártya és submucosa kiboltosulás; Tractiós diverticulum: valamilyen extraoesophagealis folyamat hatására boltosul ki a nyelőcső fala. Lokalizáció szerinti osztályozás: cricopharyngealis diverticulumok (típusos megjelenési formája a pulsiós Zenker-diverticulum) a diverticulumok 70%-a/; a trachea bifurcatio magasságában elhelyezkedő tractiós diverticulumok a diverticulumok 20%-a/; epiphrenicus pulsiós diverticulumok /a diverticulumok 10%-a/. A nyelőcső középső vagy alsó harmadában kialakuló diverticulumok motilitászavar (diffúz oesophagealis spasmus, achalasia) következményeként vagy nyelőcső szűkületek felett alakulhatnak ki.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Herszényi László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A fő panaszok (dysphagia és regurgitáció) rendszerint alattomosan, évek alatt alakulnak ki középkorú vagy idős betegekben. A kezdeti panasz a köhögéssel vagy a torok dyscomfort-érzéssel járó bizonytalan oropharyngealis dysphagia. Ahogy a diverticulum nő és étellel megtelik, a betegek rossz szájszagról, emésztetlen étel spontán regurgitációjáról, éjszakai fulladásról, a torokban „gurguráló” hangról, vagy nyaki elődomborodásról panaszkodnak. A középső vagy alsó harmad nyelőcső diverticulumok ritkán okoznak tüneteket.
Célzott vizsgálatok

A diagnózis legkönnyebben a nyelés rtg (báriumos kontraszt oesophagographia) segítségével állítható fel. Ritkán van szükség mellkasi-mediastinalis CT vizsgálatra. Az endoscopia szerepe diverticulumok esetében igen korlátozott.

Differenciáldiagnosztika

A diverticulum elkülönítése egyéb lehetséges fejlődési rendellenességektől; malignus nyelőcső folyamattól történő differenciálás; malignizálódás kizárása.
Szövődmények

Az ételpangás idült gyulladást (diverticulitist) tart fenn, amely vérzéshez, perforatióhoz vezethet, következményesen pedig mediastinitis, sepsis alakulhat ki. Bronchopulmonális szövődmények: fistulák, aspiratiós pneumonia, bronchiectasia, tüdő abscessus. Hoszszabb távon a diverticulumokban carcinoma vagy egyéb daganat (pl. leiomyoma) is kialakulhat.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Kis méretű, panaszokat nem okozó diverticulumok kezelést nem igényelnek. Diverticulum gyulladás (diverticulitis) vagy perforatio mellett fellépő mediastinitis esetén a sebészeti beavatkozás kiegészítéseképpen széles spektrumú antibiotikus kezelésre van szükség.
Műtéti kezelés

Panaszok esetén felső nyelőcsői myotomia és a legtöbb esetben sebészi diverticulotomia válik szükségessé. A sebészi beavatkozást követően a betegek több mint 95%-ánál jelentős javulás következik be.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

AJÁNLOTT IRODALOM: Bajtai A. A nyelőcső anatómiája, fejlődési rendellenességei, diverticulumok (in: Varró /szerk/: Gastroenterologia, Medicina 1997; 21-24). Bonafede J. Surgical outcome in 87 patients with Zenker’s diverticulum. Laryngoscope 1997; 107: 720-724. McQuaid KR. A nyelőcső betegségei (In: Tierney LM, McPhee SJ, Papadakis MA szerk.): Korszerű orvosi diagnosztika és terápia, Melania 2000; 578-587.