Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
A vékonybél daganatai
 
Etiológia

A vékonybéldaganatok igen nagy szövettani változatosságot mutatnak: valamennyi szöveti alkotóelemet megtalálhatjuk bennük, és ezek mind szolgálhatnak daganatok kiindulási helyeként. A daganatok sejttípusa gyakran jellemzô arra a bélszakaszra, melyben kifejlôdött. Nagyságuk változó, többnyire kicsik, tünetmentesek, és az élet folyamán egy részük nem kerül felismerésére. A tünetmentes daganatok általában jóindulatúak, a tünetekkel járó daganatok kb. 75%-a rosszindulatú. A vékonybéldaganatok többségét 50 éves kor után diagnosztizálják.
Osztályozás, típusok

Fôleg a jejunumban helyezkednek el, gyakorisági sorrendben: leiomyomák (újabb nevén: benignus gastrointestinalis stromatumor, GITS), lipomák, adenomák (polypok: lásd a Peutz–Jeghers-szindróma c. fejezetet), angiomák, fibromák, carcinoidok, vékonybél-endometriosis, Brunner-mirigy-adenomák és neurofibroma (lehet az általános neurofibromatosis vékonybélben lokalizált formája, de elôfordulhat izoláltan is, kb. 10%-a sarcomásan elfajul). Általában polypoid formájúak, bedomborodnak a lumenbe. Túlnyomórészt soliter daganatok, kivéve a haemangiomákat, amelyek általános haemangiomatosis részjelenségeként multiplexek lehetnek. Bár a daganatok elôfordulnak az újszülöttkortól bármely életkorban, mégis leginkább a 70. életévtôl predominánsak.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Juhász Márk
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

A jó- és rosszindulatú daganatok klinikai képe nagyon hasonló. A vékonybél-daganatok többnyire jellegtelen, sokszínű panaszokkal kezdôdnek. Gyakoriság szempontjából elsô helyen a fájdalom lehet görcsös jelleggel, jóindulatú daganatoknál néha kóika-szerűen. Rosszindulatú folyamatoknál a betegek sokszor nehezen lokalizálható tartós fájdalomról számolnak be. További panasz a fogyás, széklethabitus megváltozása, hányinger, hányás és lázas periódusok. A jóindulatú daganatok többnyire tünetmentesek, sokszor csak egyéb okból végzett műtét vagy sectio során kerülnek felismerésre. A rosszindulatú daganatok viszonylag korán okoznak panaszt, mégis az esetek többségében kuratív műtét már nem végezhetô.
Célzott vizsgálatok

Natív hasi felvétel: passzázszavar gyanújakor. Enterográfia: nyálkahártya-defectus, intussusceptio igazolására. Bizonyos radiológiai jelek utalhatnak a daganat típusára: a rövid anularis elváltozások adenocarcinomára jellemzôek, a hosszabb kifekélyesedô elváltozások a lumen aneurisma-szerű kitágulásával lymphomára utal. Felsô panendoszkópia: a duodenum és a felsô, kb. 50 cm-es vékonybélszakasz megítélésére. Angiográfia: a vascularis laesiók (angiomák, leiomyomák, abnormális vasculatura, carcinoidok), és az aktív vérzés felismerésére (eredmény csak a legalább 1,5–3 ml/min. sebességű vérzésnél várható). Ultrahang: csak nagy, többnyire tapintással is felismerhetô daganatok mutathatók ki.

Differenciáldiagnosztika

Crohn-betegség, béltuberculosis, actinomycosis, krónikus intestinalis pseudoobstructio, mesenterialis thrombosis.
Rizikófaktorok

Fokozza a rosszindulatú vékonybéldaganatok (fôképp az adenocarcinoma) kockázatát: életkor: az incidencia nô az életkor elôrehaladtával; nem: férfiaknál minden szövettani típusú daganat gyakoribb; rassz: az adenocarcinoma és a carcinoid gyakoribb a fekete lakosság körében; diéta: állati zsíradék és fehérje, valamint a füstölt ételek fogyasztása hajlamosít adenocarcinoma kialakulására; súlyos Crohn-betegség, különösen tartós purinanalóg-kezelés esetén; FAP-csoport (familiaris adenomatosus polyposis); Peutz–Jeghers- szindróma; HNPCC (hereditary nonpolyposis colorectal cancer); 1-es típusú neurofibromatosis; cholecystectomia; uretero-sigmoideostomia.
Szövődmények

Az ileus a daganat jellegétôl függetlenül alakulhat ki, de sokkal inkább befolyásolja a növekedési tendenciája és a kiterjedés iránya. A submucosából kiinduló folyamatok korán vezetnek obstructióhoz vagy invaginatióhoz. Serosus növedékek jelentôs nagyságot érhetnek el anélkül, hogy a lument elzárnák. Az ileus vagy lassan, krónikus intermittáló jelleggel vagy akutan léphet fel. Ez utóbbi lehet a daganat legelsô tünete. Diszkrét obstructiós tüneteket 75%-ban ki lehet mutatni! Az okkult vérzéstôl a masszív melaenáig valamennyi intenzitásbeli fokozatot megtaláljuk. A rosszindulatú daganatok inkább okkult vérzést okoznak, míg a jóindulatúak idéznek elô veszélyes vérzéseket. A vérzés oka lehet ulceratio, infarceratio, recidiváló invaginatio, daganatszétesés és ér-arrosio. A bélperforatio a legritkább szövôdményforma, de a daganatok 20–30%-ban elôször perforatio tüneteivel jelentkeznek következményes peritonitisszel. Fedett perforatio lokális peritonitist, adhaesio-képzôdést okoz.
Epidemiológia

Az összes emésztôrendszeri daganat <5%-a, noha a tápcsatorna 75%-át a vékonybél alkotja.
Terápia

Műtéti kezelés

A tünetet adó jóindulatú daganatokat sebészileg kell eltávolítani, a vérzés segíthet az elváltozás feltalálásában. A rosszindulatú daganat diagnózisa egyet jelent a műtéti indikációval. Kiterjedt resectiót kell végezni, palliatív megoldás csak metastasisok egyértelmű jelenléte esetén indokolt. A distalis ileum daganatai esetén a jobb colon-fél resectiója is szükséges lehet. Kemoterápia többnyire ineffektív, kivételt képez a carcinoidtumorok parenteralis szomatosztatinnal történô kezelése. Irradiatio hatásos lehet a sarcoma-csoport esetén; adenocarcinomában és carcinoidban a kezelés eredménytelen. A primer lymphomák kezelését lásd a Vékonybéllymphomák című alfejezetben.

Kiegészítő információk