Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Gyomor carcinoid
 
A betegség meghatározása

A carcinoid daganatok az APUD-rendszerhez tartozó argentaffin sejtekből származó endocrin tumorok, melyek bioaktív anyagokat (pl.: serotonin, somatostatin, kininek) termelnek.
Patogenezis, patomechanizmus

Keletkezésük pontos pathomechanizmusa nem ismert. Gyakori társulása atrophiás gastritissel és anaemia perniciosával felveti az achlorhydria és a következményes hypergastrinaemia kóroki szerepét. A gastrin trophicus hatása az endocrin sejtekben hyperplasiát indukál, mely tumoros átalakuláshoz is vezethet. A carcinoid kialakulásában gastrinon kívül azonban még egyéb, jelenleg még ismeretlen tényezők részvétele is szükséges.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A gyomor carcinoid nem okoz jellegzetes klinikai tüneteket. Előfordulhat hasi fájdalom, dyspepsia, vérzés. Endocrin tüneteket okozó ún. atípusos carcinoid-syndroma májmetastasisok keletkezésekor fordulhat elő. Tünetei: élénkpiros bőrpirulás éles határvonallal, viszketés. A rohamokat fűszeres, erős étel, alkohol provokálhatja. Az ok csökkent dekarboxiláz aktivitás miattt az 5-hidroxi-triptofán nem tud szerotoninná átalakulni.
Általános vizsgálatok

Gondos anamnézis felvétel (carcinoid-syndromára utaló panaszok)
Célzott vizsgálatok

Endoscopia: A tumor többnyire a submucosában helyezkedik el, ezért mucosából vett endoscopos biopsia nem kórjelző. A terület ki is fekélyesedhet, a tumor megjelenhet polypoid laesioként is. Histologia: Egyforma vagy polygonalis sejtek, centralisan elhelyezkedő nucleolusszal. Az aminokat és peptidhormonokat tartalmazó endocrin sejtek ezüsttel festődnek.

Rizikófaktorok

Hypochlorhydria, atrophiás gastritis, anaemia perniciosa
Szövődmények

Metastasis (máj).
Társuló betegségek

Zollinger-Ellison syndroma.
Epidemiológia

Ritka betegség (az összes carcinoid incidenciája 1/200 000 lakos/év). A gastrointestinalis rendszer carcinoid tumorainak csak 2-3%-a található a gyomorban, míg a gyomor összes daganatainak csak 0,3%-át alkotják. A multicentrikus, kevésbé malignus forma gyakoribb, mint a malignusabb természetű sporadikus forma.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Metastatizáló, inoperabilis tumorok esetében kemoterápia (5-FU, streptozotocin, interferon A) szükséges. Miután a hormont nem termelő carcinoid sejteken is található somatostatin receptor, ezért a somatostatin analóg octreotid adása javíthatja a carcinoid-syndroma tüneteit.
Műtéti kezelés

Sporadikus carcinoidok komplett excisioja, invazív jelek esetén radikális subtotalis rezekció.

Kiegészítő információk