Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hypokinesis cholecystae, hyperkinesis cholecystae, dykinesis cholecystae
 
Egyéb megnevezés

Összefoglalva: az epehólyag motilitási zavarai, cholecysta dyskinesis: ductus cysticus syndroma.
A betegség meghatározása

Epehólyag hypokinesisről beszélünk, ha az epehólyag az étkezésre 40%-nál kisebb kontrakcióval válaszol. Cholecysta hyperkinesisnek nevezzük azt az állapotot, ha az epehólyag a szokványos étkezést követően 30 perc alatt teljesen kiürül. Cholecysta dyskinesisnek nevezzük azt, amikor az epehólyag étkezés vagy CCK hatására nem ürül ki, sőt néha gömb alakúvá válik. Definíció szerűen a következő négy feltétel együttes teljesülésekor mondható ki: az epeúti betegségekre jellemző, visszatérő jobb bordaív alatti fájdalom, kóros CCK-cholescintigraphia, mely 40%-nál kisebb ejekciós frakciót igazol, CCK infúzióval a beteg panaszai kiválthatók, a panaszokkal egyidőben emelkedettek a transzamináz értékek.
Etiológia

Cholecysta hypokinesis: Az epehólyag hypokinesis lehet elsődleges vagy másodlagos. Elsődlegesnek nevezzük, ha az epehólyag izomrétege (pld. chronicus cholecystitis), vagy a beidegzése (pld. diabeteses neurpoathia) károsodott. A másodlagos epehólyag hypokinesis oka a hiányos CCK (cholecystokinin) felszabadulás, melynek hátterében állhat progesteronhatás (pl. terhesség), somatostatinoma vagy VIPoma, coeliaciaban a CCK-t termelő „I”-sejtek pusztulása, Bilroth II. szerinti gyomor-resectiot követően a duodenalis bypass, antrectomiában a reflexkiesés, vagotomiában a gyomor ürülési zavara, CCK-hiány szindróma (a bélben organikus elváltozás nem mutatható ki). Cholecysta hyperkinesis gyakran társul a cholecysta adenomyomatosisához. Cholecysta dyskinesis a nem köves epehólyagbetegségek „funkcionális” formája.
Osztályozás, típusok

Cholecysta hypokinesis, cholecysta hyperkinesis, cholecysta dyskinesis.
Patogenezis, patomechanizmus

A cholecysta hyperkinesis feltehetőleg túlzott CCK szenzitivitással függ össze, míg a cholecysta dyskinesis oka valószínűleg az epehólyag nyakának túlzott CCK érzéknysége.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Micheller Pál
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Általában szegényes tünettanú betegségek. A cholecysta hypokinesis jobb bordaív alatti teltségérzetet, puffadást okozhat. Az epehólyag hyperkinesis klinikailag tünetmenetes. Cholecysta dykinesisben jellemző az étkezést követően kilakuló, jobb bordaív alatti, görcsös fájdalom.
Tünetek

Előfordulhat hasi tapintáskor jobb bordaív alatti vagy epigastriális nyomásérzékenység, esetleg tapintható epehólyag.
Általános vizsgálatok

Kémiai laboratóriumi vizsgálatok semmitmondóak, esetenként az ún. obstrukciós enzimek (alkalikus foszfatáz, g-glutamiltranszferáz) szérumkoncentrációja lehet magas.
Célzott vizsgálatok

A cholecysta dyskinesist CCK adással kombinált cholecystographiaval, ultrahang vizsgálattal vagy scintigraphiaval lehet bizonyítani.

Differenciáldiagnosztika

A cholecysta dyskinesis tünettana hasonlít az Oddi-sphincter dyskinesis tünettanához, és a CCK-cholescintigrasphias vizsgálat is hasonló eredményre vezet.
Rizikófaktorok

Orális fogamzásgátlók szedése, terhesség vagy egyéb hyperprogesteronaemia, somatostatinoma vagy VIPoma, coeliacia, Billroth-II. szerinti gyomor-resectio, vagotomia, a gyomor ürülési zavara, CCK-hiány szindróma.
Szövődmények

Szövődmény nem szokott előfordulni.
Epidemiológia

Köves epehólyag esetén 40%-ban kimutatható epehólyag hypokinesis.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Zsír és fűszerszegény étrend, ballasztanyagokban gazdag táplálkozás, gyomorrezekciót követően a gyakori kis mennyiségű étkezés.
Gyógyszeres kezelés

Tüneti kezelés: fájdalomcsillapító, görcsoldó.

Terápiás célkitűzés

A panaszok és a tünetek csökkentése.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Harrison’s Principles of Internal Medicine 14th ed.; Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró (szerk.): Gastroenterologia.

Hasznos folyóiratok

Aliment-Pharmacol-Ther. 2000 May; 14 Suppl