Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Korai gyomorrák
 
Néveredet

Japán meghatározás, mely csak a mélységi kiterjedést veszi figyelembe, független a felszíni kiterjedéstől. (Japánban a gyomor adenocarcinómája minden más tumornál nagyobb incidenciájú).
A betegség meghatározása

A korai gyomorrák az az invazív gyomortumor, mely csak a mucosat és a submucosat szűri be és nem lépi át a muscularis propria határát.
Osztályozás, típusok

A Japán Endoscopos Társaság osztályozása: I. típus. Polypoid (protruded) forma. Gyakran széles alapú polypra emlékeztető elváltozások IIa típus. Kiemelkedő (elevated) forma. A nyálkahártya felszínéből csak enyhén elődomborodó forma IIb típus. Sima (flat) forma. Teljesen a nyálkahártya szintjében helyezkedik el, csak a dyscoloratio különbözteti meg. IIc típus. Besüppedt (depressed) forma. A környező mucosahoz képest enyhén bemélyedt forma. III. Kivájt (excavated) forma. Leggyakoribb típus, megfelel a rosszindulatú fekély képének. A fekély basisa gyakran tumormentes.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A betegek nagy része tünetmentes, legfeljebb enyhe dyspepsias panaszokról számol be. Különös figyelmet kell fordítani a tudott premalignus állapotok ellenőrzésére, a családi rákhalmozottságra. A 45 éven felüli betegeknél dyspepsiás panaszok jelentkezése esetén az organikus elváltozás mindenesetben kizárandó.
Általános vizsgálatok

Gondos anamnézis felvétel. A fizikális vizsgálat lelete normális lehet.
Célzott vizsgálatok

Radiológia: kettőskontrasztos, bifázisos gyomorröntgen. Endoscopia: nem csak diagnosztikus értékű, hanem terápiás jelentőségű is. Endoscopos ultrahang: mélységi terjedés és nyirokcsomó invázió megítélésére.

Differenciáldiagnosztika

A gyomor jóindulatú fekélye, polypus.
Epidemiológia

A korai gyomorrák aránya 10-12%. A korai rákok típusainak arányában kb. 93% az exulcerált típusok részvétele. A korai rák megjelenése után az előrehaladott típusba történő átmenet akár 6-8 évet is igénybe vehet.
Terápia

Műtéti kezelés

Endoscopos eltávolítás: A kis kiterjedésű, szövettanilag jól definiált típusú korai rákoknál (I, IIa, esetleg IIb, IIc)a lokális resectio elvileg négy technikai módszerrel hajtható végre: endoscopos laser-sebészet, mikrohullám, lokális tumorroncsoló injekciós kezelés, endoscopos mucosectomia (ez a limitált radikális endoscopos resectio biztosítja a legjobb túlélési arányt a következő esetekben: I vagy IIa típus, nem nagyobb, mint 2 cm átmérőjű; IIc típus, nem nagyobb, mint 1 cm átmérőjű; szövettanilag jól differenciált adenocarcinoma; kevés submucosus infiltratio; lehetőleg nyirokcsomóáttétek hiánya). Műtéti kezelés: kuratív gastrectomia.

Prognózis

A korai gyomorrák időbeni felfedezése és eltávolítása esetén az ötéves túlélés meghaladja a 95-98%-ot.
Kiegészítő információk