Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Pancreas divisum
 
A betegség meghatározása

A hasnyálmirigynek nem egy, hanem két kivezetőcsöve van, a Vater-papilla mellett egy járulékos papillán keresztül is ürül a pancreasnedv.
Etiológia

A hasnyálmirigy az egyedfejlődés során egy ventrális és egy dorzális telepből fejlődik. A népesség 5-10%-ában a két telep egyesülése elmarad, ezért a pancreas mirigyállománya osztott marad. A szétváló mirigyállományhoz két kivezetőcső is tartozik, a nagyobb (dorsalis) tömegű mirigyállomány által elválasztott szekrétum pancreas divisum esetébe általában a kisebb papillán (minor papilla) ürül.
Osztályozás, típusok

A dorsalis és ventralis mirigyállomány kivezetőcsöveinek összeköttetése alapján: komplett pancreas divisum, ha a két vezetékrendszer nem közlekedik, inkomplett pancreas divisum, ha a két vezetékrendszer mellékágakkal közlekedik.
Patogenezis, patomechanizmus

Az embrionalis fejlődés során a ventralis és a dorsalis pancreas kivezetőcsöve nem egyesült, ezért a pancreasnedv nagyobb hányada a relatíve vékony ductus Santorinin és az accesorius papillán keresztül ürül.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Micheller Pál
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Önmagában panaszt nem okoz, a panaszok a szövődmények miatt alakulnak ki (acut pancreatitis, chronicus pancreatits), illetve krónikus hasi fájdalomról panaszkodhat a beteg.
Tünetek

Szövődménymentes esetben nem produkál tüneteket. Előfordulhat: fogyás, steatorrhoea.
Általános vizsgálatok

A fizikális és a laboratóriumi vizsgálatok nem informatívak.
Célzott vizsgálatok

ERCP: az osztott kivezetőjáratot ábrázolja, a major papillán a ductus Wirsungianust feltöltve gracilis ágrendszer ábrázolódik, a minor papillát felkeresve a ductus Santorinin ábrázolódik, a hasnyálmirigy nagyobb részét ez a vezeték hálozza be.

Szövődmények

Recurráló acut pancreatitis (bár a pancreatogrammokon ritkán lehet tágult ductus Santorinit megfigyelni, ami a feltételezett obstrukciónak feltétlen következménye lenne). Az akut pancreatitises esetek 16%-ában, az idiopathas pancreatitises esetek 25%-ában pancreas divisum áll. Szövődmény még: chronicus pancreatitis, chronicus hasi fájdalom syndroma.
Epidemiológia

5-10% autopsias adatok alapján, ERCP vizsgálatok során 2-7%-ban fordul elő.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Egyszerre kis volumenű, könnyű ételeket tartalmazó étrend javasolt.
Gyógyszeres kezelés

Megpróbálható a sphincterizom relaxációját elősegítő nitrát vagy Ca-csatorna blockoló adása. Nem gyógyszeres, de konzervatív kezelés: ERCP vizsgálat során a ductus Santorini felkeresése, a minor papilla EST-je és setnt implantáció.
Műtéti kezelés

A minor papilla endoscopos dilatációja, stent implantáció, endoscopos sphincterotomia, a járulékos papilla műtéti plasztikája vagy egyéb sebészi dernálása válogatott betegekben.

Terápiás célkitűzés

Mivel a apncreas divisum patogenetikai szerepe sem az acut, sem a chronicus pancreatitisben nem kellően bizonyított, ezért semmilyen terápiás lépés nem ajánlott még azokban sem, akiknek volt már egy acut pancreatitises rohamuk, vagy közepesnél nem súlyosabb chronikus pancreatitisben szenvednek. Az idült hasi fájdalomban szenvedőknél sem ajánlott intervenció addíg, míg az ERCP le nem írja a dorsalis pancreas kivezetőcsövének valamilyen rendellenességét ép ventralis kivezetőcső mellett. Azokban a betegekben indokolt a terápiás célú beavatkozás, akiknél az akut pancreatitis súlyos lefolyású, vagy gyakori, vagy a chronicus pancreatitis csak a dorsalis pancreast érinti.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Harrison’s Principles of Internal Medicine 14th ed.; Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró (szerk.): Gatroenterologia.

Hasznos folyóiratok

Warscaw AL: Pancreas divisum- really. Surgery. 2000; 128(5): 832-833.