Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Tumor peritonei
 
Egyéb megnevezés

A hashártya daganata.
A betegség meghatározása

A hashártya daganata, mely leggyakrabban más szerv daganatának áttéte, de lehet a hashártya primer dganata is.
Etiológia

Az esetek túlnyomó többségében a peritoneum daganata más szövet daganatának áttéte. A pseudomyxoma peritonei ovarium vagy féregnyúlvány eredetű carcinoma esetén a peritoneumra adott metastasis, mely nagy, kocsonyaszerű anyagot tartalmazó daganat képében jelenik meg. A mesothelioma oka az azbeszt.
Osztályozás, típusok

Primer szövet szerint: a hashártya primer daganata, egyéb szövet daganatának peritonealis metastasisa. A peritoneumra leggyakrabban metastatizáló carcinomák az ovárium, gyomor, vastagbél, emlő és hasnyálmirigyrák, valamint a lymphomák és sarcomák. Biológia viselkedés szerint: benignus tumorok, malignus tumorok. Egyéb, speciális peritonealis tumorok: pseudomyxoma peritonei (ovarium vagy appendix eredetű tumor).
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Micheller Pál
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Hasi fájdalom, fogyás, korai teltségérzet, feszülő has (a peritonealis tumor miatt képződött ascitest a betegek sokkal kevésbé tolerálják, mint az azzal megegyező mennyiségű, de májcirrhosis miatt képződött ascites okozta hasi feszülést), székletelakadás, miserere. Pseudomyxoma peritoneire jellemző, hogy hiányzik a fájdalom, és csak a hasfeszülés okoz panaszt.
Tünetek

Ascites, feszülő has, gyenge bélhangok, néma has.
Általános vizsgálatok

Fizikális vizsgálat: fogyás fizikális jelei, a hasban ascites kopogtatható, a bélhangok halkak vagy hiányoznak (ezen kívül a primer daganat okozta eltérések), tapintható tumormassza.
Célzott vizsgálatok

Képalkotó vizsgálatok: hasi UH kimutatja az ascitest és a peritonealis tumorokat. Invazív diagnosztika: haspunctatum laboratóriumi és citológiai vizsgálata. Az ascites a laboratóriumi vizsgálatok alapján exsudatumnak bizonyul, a citológiai vizsgálat daganatsejteket találhat. Laparascopia vagy laparatomia.

Differenciáldiagnosztika

Minden ascitessel járó állapot: extraperitonealis daganatok (pl. nagy tömegű májmetastasis, hepatocellularis carcinoma stb.), malignus lymphoma, nyirokérelzáródás, cirrhosis hepatis, Budd-Chiarri-szindróma, vena cava inferior elzáródása.
Szövődmények

Ileus mechanicus, peritonitis, hernia umblicalis.
Epidemiológia

Leggyakrabban más szövet daganatának áttéte okoz tumort a hashártyán, így az előfordulási gyakoriságot e daganatok incidenciája nagyban befolyásolja.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Azbeszttel dolgozók rendszeres szűrése javasolt.
Gyógyszeres kezelés

A diuretikumok általában nem használnak. Magas szérum/ascites albumin gradiens (>1,1 mg/dl) esetén nem várható, hogy az ascites mennyisége vízhajtó kezelésre csökkenjen. Terápiás paracentézis. Intraperitonealis kemoterápia: a kemoterápiás szerek felszívódhatnak a hashártyáról, és néha kevesebb mellékhatást okoznak, mint a megegyező dózisú intravénás kemoterápia. Ugyanakkor a mellékhatásokat csökkentő gyógyszereket lehet adni továbbra is parenterálisan.
Műtéti kezelés

Metastatizáló adenocarcinoma esetén a műtét nem jön szóba. Pseudomyxoma peritonei esetében agresszív sebészi eltávolítás, majd a hasüreg dextrános öblítése lehet megoldás.

Terápiás célkitűzés

A peritonealis metastasis megjelenésekor a kezelés általában palliatív jellegű. Cél az ascites mennyiségének csökkentésével a beteg közérzetének javítása.
Prognózis

Adenocarcinomak peritonealis metastasisa esetén a prognózis igen rossz, egy felmérés szerint a betegek 70%-a egy hónapon belül, 25%-a három hónapon belül meghal és csak 4% él egy évnél hosszabb ideig. Pseudomyxoma peritonei esetében az 5 éves túlélés 50%.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Harrison’s Principles of Internal Medicine 14th ed.; Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró (szerk.): Gastroenterologia