Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Nyelőcső perforatio
 
A betegség meghatározása

Különböző (iatrogén, spontán idegentest, traumás) okból bekövetkező perforatio.
Osztályozás, típusok

A leggyakoribb ok a iatrogén ártalom (a perforatiók 70-75%-a); ezt követik a spontán ruptura (10-12%), az idegentest-perforatio (8-10%); és a traumás (fedett vagy áthatoló) nyelőcsősérülések. A nyelőcső perforatio lehetséges okai: Iatrogén okok: Endoscopia; bouginage; nasogastricus szonda. Nem jatrogén okok: Idegentest, trauma, korrozív vegyszerek, daganatok és mediastinalis folyamatok, spontán (postemeticus) rupturák: teljes (Boerhave syndroma); részleges (Mallory-Weiss syndroma), postoperatív sérülések.
Patogenezis, patomechanizmus

Az adott kiváltó tényezőtől függ.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Herszényi László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Az etiológiától és a perforatio localisatiójától függően változhat. A nyaki szakasz perforatiója: folyamatos fájdalom, a nyak jelentős duzzanata, jól tapintható subcutan emphysema, mediastinalis crepitatio. A leucocytosis gyakran megelőzi a láz jelentkezését. A sérülés súlyosságától függően shock és secundaer mediastinitis, pleuralis és pericardialis folyadékgyülem, nagyér compressio alakulhat ki. A mellkasi szakasz perforatiója: a legváltozatosabb tünetekkel jelentkezik, ilyenkor sokkal nehezebb a differenciál diagnózis. A kínzó mellkasi fájdalom igen jellegzetes; igen gyakori a pneumothorax és a pleurális folyadékgyűlem.
Célzott vizsgálatok

A diagnózis felállítását az előzmények (pl. műszeres vizsgálatok után jelentkező tünetek) megkönnyítik. A mellkas röntgenfelvétel és átvilágítás, a vízoldékony kontrasztanyaggal végzett nyelés röntgenvizsgálat és a mellkas CT a legfontosabb vizsgáló módszerek.

Differenciáldiagnosztika

A nyaki szakasz perforatiója esetén: a pleuralis és pericardialis folyadékgyűlem egyéb okaitól való elkülönítés; A mellkasi szakasz perforatiója esetén: a mellkasi fájdalom differenciál diagnózisa gyakran komoly nehézséget okoz (myocardialis infarctus, dissecáló aorta aneurysma, tüdő embólia, spontán pneumothorax, acut pancreatitis, pepticus fekély perforatio).
Szövődmények

Subcutan emphysema, shock, secundaer mediastinitis, pneumothorax, pleuralis és pericardialis folyadékgyülem, nagyér compressio.
Terápia

Műtéti kezelés

A nyaki szakasz perforatiója rendszerint konzervatív módon kezelhető: teljes carentia, parenterális folyadékpótlás, parenteralis antibiotikus kezelés. Nem megfelelő javulás, tartós láz, leucocytosis, szövődmények fellépése esetén sebészi beavatkozást igényel. Nagyobb, súlyos tünetekkel vagy szövődménnyel járó sérüléseknél a korai sebészi drainage elkerülhetetlen. A mellkasi szakasz perforatiója (különösen a spontán postemeticus rupturák) esetén mielőbbi sebészi beavatkozásra (thoracotomia) és ellátásra van szükség.

Terápiás célkitűzés

A szövődmények megelőzése.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

McQuaid KR. A nyelőcső betegségei (In: Tierney LM, McPhee SJ, Papadakis MA szerk.): Korszerű orvosi diagnosztika és terápia, Melania 2000; 578-594. Simon L. Gastrooesophagealis reflux betegség. Nyelőcső perforatio (in: Varró /szerk/: Gastroenterologia, Medicina 1997; 38-50.)