Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
A nyelőcső vírusfertőzései: Herpes simplex
 
Egyéb megnevezés

Infectiós oesophagitis.
A betegség meghatározása

Rendszerint immunsupprimált betegekben jelentkező, a Herpes simplex I (HSV) vírus által okozott nyálkahártya gyulladás-oesophagitis.
Patogenezis, patomechanizmus

A fenti immunsupprimált állapotok mellett a HSV fertőzés reaktiválódásának kedvezhet a stresszhelyzet és a localis trauma is (pl. gyomorszondázás). A vírusfertőzés leggyakrabban a nyelőcső felső és középső harmadában okoz nyálkahártya eltéréseket.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Herszényi László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Jellegtelenek. A leggyakoribb panaszok az odynophagia és a dysphagia. Retrosternalis fájdalom is kialakulhat. Szájüregi fekély 25-50%-ban van jelen. Herpes labialis gyakran társul herpes oesophagitishez.
Célzott vizsgálatok

Az elsődleges vizsgálati módszer a felső panendoscopia (oesophago-gastroscopia), amely a nyelőcső nyálkahártyájának közvetlen megítélésére és biopsziás mintavételre nyújt lehetőséget. A nyelőcső felső és középső harmadában többszörös, sárgásfehér, lepedékkel fedett, felhányt szélű, időnként bőrelváltozásokhoz hasonló vesiculákkal vegyes mély fekélyek igazolhatók. A szövettani vizsgálat során jellemzők az intranucleáris eosinophil inclusiós granulumok.

Differenciáldiagnosztika

A HSV oesophagitis elkülönítendő az egyéb infectós oesophagitistől (Candida, cytomegalovírus (CMV) által okozott oesophagitistől); a gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB) során kialakult erosiv-ulcerativ reflux oesophagitistől; a gyógyszerek okozta nyelőcső károsodástól („pill-oesophagitis”) valamint az irradiatiós oesophagitistől.
Szövődmények

A fekélyekből származó vérzés akár fatális kimenetelű is lehet. Nyelőcső strictura és perforatio veszélye is fennállhat.
Epidemiológia

A nyelőcső infectiós eredetű megbetegedései egészséges immunrendszer esetén igen ritkán fordulnak elő, legtöbbször immunsupprimált betegekben alakulnak ki. AIDS-es, daganatos, cytostaticummal kezelt, szervtranszplantált, lymphomás, immunsuppressiv kezelésben részesülő betegek veszélyeztetettek az opportunista fertőzések szempontjából. A Herpes simplex egészséges gazdaszervezetet is megbetegíthet, de ilyenkor a fertőzés rendszerint magától meggyógyul.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Ép immunrendszerű betegek tünetileg kezelhetők és rendszerint nem igényelnek specifikus antivirális kezelést. Immunkárosodott betegeknél oralis (55200 mg/nap per os) vagy parenteralis acyclovir (8-12 óránként 250 mg/m2) kezelés alkalmazandó 7-10 napig. A tüneti kezelés antacidok, sucralfat, lidocain valamint savszekréció gátló (H2-receptor antagonista (H2RA), protonpumpa gátló /PPI/) adásából áll.

Terápiás célkitűzés

Tünetmentesség, az oesophagitis meggyógyítása, a szövődmények megelőzése.
Prognózis

Az infectiós oesophagitises betegek többsége hatékonyan kezelhető, a tünetek teljesen megszűnhetnek. A fennálló alapbetegség és immunsupprimált állapot miatt azonban a panaszok és a nyelőcső nyálkahártya eltérések recidíválhatnak. Néha chronicus antivirális kezelésre lehet szükség.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

McQuaid KR. A nyelőcső betegségei (in: Tierney LM, McPhee SJ, Papadakis MA szerk.): Korszerű orvosi diagnosztika és terápia, Melania 2000; 580-584). Simon L. A nyelőcső ritka betegségei. A nyelőcső vírusos, bakteriális és gombás megbetegedései. (in: Varró /szerk/: Gastroenterologia, Medicina 1997; 55-56). Herold G. Oseophagitis. (in Herold G. /szerk/: Belgyógyászat. B+V (medical&technical) Lap és Könyvkiadó Kft. /magyar fordítás/; 2001; 357-358). Wilcox CM: Esophageal strictures complicating ulcerative oesophagitis in patients with AIDS. Am J Gastroenterol 1999; 94: 339-342.