Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Acut gastritisek
 
Egyéb megnevezés

Korrozív, gyógyszer okozta, irradiatiós, fertôzéses gastritis.
A betegség meghatározása

A gyomornyálkahártya akut gyulladásos folyamata étkezési kihágások, fizikai és kémiai (pl. alkohol) ártalmak, ritkán fertôzés vagy besugárzás miatt.
Etiológia

A kiváltó ok az anamnézis alapján felállítható: étkezési túlkapás, savas oldószermérgezés (legtöbbször öngyilkossági szándék, néha baleset), gyógyszerszedés, besugárzás stb. Fertôzés esetén legtöbbször vírus (herpes zoster, CMV), cadidiasis, néha bakteriális fertôzés (a-haemolyticus Streptococcus, E. coli, Staphylococcus, Proteus vulgaris).
Patogenezis, patomechanizmus

A nyálkahártya-elváltozást a gyomornyák csökkenése, a fokozott osztódás okozza. A tömény alkohol pl. vérbôséget, erosiókat, petechiákat, focalis subepithelialis vérzéseket, eosinophil infiltratiót hoz létre. A savas oldószerek coagulatiós necrosist, az alkalikus szerek colliquatiót hoznak létre. A gyomorban a lúgos vegyületek neutralizálódnak, ezért károsodás inkább a savas vegyhatású anyagok után keletkezik. A korai szakban a gyomornyálkahártya oedemássá válik, majd súlyos vérzés, fekély, szövetelhalás, perforatio jöhet létre. Az irradiatio szintén oedemát és kereksejtes beszűrôdést okoz.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Enyhébb esetben a beteg jelentkezhet étvágytalansággal, tompa epigastrialis fájdalommal, teltségérzéssel, hányingerrel, hányással. Súlyosabb esetben erôs hasi fájdalom, hányinger, hányás, vérhányás, diffúz peritonitis tünetei (hasi défense, sokk stb.) léphetnek fel.
Általános vizsgálatok

Fizikális vizsgálat.
Célzott vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok: enyhébb esetben nem szükséges, súlyos esetben vérkép, ionvizsgálatok, fertôzéses eredet esetén (pl. herpes zoster, CMV, candidiasis, phlegmonosus gastritis) antitesttiter-meghatározás vagy tenyésztés. Endoscopos vizsgálat: kimutatja a nyálkahártya-károsodás súlyosságát, egyes jellegzetes esetekben (pl. herpes zosterben) típusos vesiculumokat a gyomor nagygörbületén vagy a candidasist. Súlyos savmarás esetén mérlegelendô azonnali elvégzésének szükségessége.

Szövődmények

Az étkezési túlkapások általában szövôdmény nélkül gyógyulnak. A savmarás korai szövôdménye a perforatio, késôi pedig a gyomorkimenet heges stenosisa. Bakteriális ágens esetén septicus sokk, akut hasi katasztrófa képe.
Társuló betegségek

Herpes zoster, candidiasis és súlyos bakteriális gastritis esetén az immunszupprimált állapot oka (pl. AIDS) tisztázandó.
Epidemiológia

Az akut gastritisek elôfordulási gyakorisága nem ismert, mert a betegek jelentôs része (fôleg az étkezési túlzások miatti gastritisben) nem fordul orvoshoz. Ritka az irradiatio, korrózió, gombás és phlegmonosus gastritis (ez utóbbi kettô fôleg immunszupprimált betegben), gyakori viszont a gyógyszer okozta (legtöbbször nem szteroid gyulladásgátlók, ritkábban káliumtabletta, citosztatikumok és antibiotikumok), és a vírusos gastritis.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Étkezési túlkapás, gyógyszer okozta gastritis, irradiatio esetén tüneti (savgátló, bevonó) kezelés a panaszos esetekben. Súlyos savmarás esetén az általános állapot rendezése (a légutak átjárhatóságának biztosítása, folyadék- és elektrolitháztartás rendezése, parenteralis táplálás, antibiotikum), enyhe esetben esetleg a maró anyag közömbösítése antacidokkal, sucralfattal. Hánytatók vagy szonda levezetése tilos! Fertôzéses eredet esetén, ha van oki kezelés (pl. bakteriális fertôzésben antibiotikum, herpes zoster esetén: acyclovir, famcyclovir).

Kiegészítő információk