Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 25. szombat Pál


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Chronicus H.pylori asszociált gastritis
 
Egyéb megnevezés

Krónikus aktív antralis gastritis.
A betegség meghatározása

Mikrobás betegség, amely a Helicobacter pylori-infekcióhoz kötôdik, és amelyet a baktérium által kiváltott heves gyulladás hoz létre.
Osztályozás, típusok

Az endoszkópos kép és a szövettani vizsgálat együttes értékelése alapján három súlyossági csoportot különíthetünk el. Enyhe: erythematosus-exudativ elváltozásokat látunk, a nyálkahártya kissé törékenyebb, ödémás, foltosan erythemás. Középsúlyos: kifejezett erythema, a nyálkahártya granularis jellegű, pontszerű exudátumok és petechiák is láthatók. Súlyos: az elôzôeken kívül lapos, felületes, exsudátummal fedett erosiók.
Patogenezis, patomechanizmus

A baktérium kolonizációját követôen kialakult gyulladásos reakciót az immunkompetens lymphocytákkal, valamint IgA, IgG és IgM szecernáló plazmasejtekkel való infiltráció okozza. A károsodás patogenetikai mechanizmusa és a gyulladás kapcsolatban állhat a baktérium két génjének jelenlétével: vac-A-val és cag-A-val.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Széles skálán mozognak, a tünetmentességtôl, az étvágytalanság, étkezéssel összefüggést nem mutató epigastrialis tompa fájdalom, émelygés és hányás jelentkezhet. A tünetekbôl vagy azok hiányából az elváltozás súlyosságára következtetni nem lehet.
Általános vizsgálatok

Laboratóriumi paraméterek: nem specifikusak, esetleg anaemia. A H. pylori kimutatása: ureakilégzési-teszt (C13 vagy C14 izotóppal, ELISA alapú kvantitativ szerológia (IgG), szemikvantitativ szerológia, széklet H. pylori kimutatás PCR-ral.
Célzott vizsgálatok

Endoszkópos vizsgálat – nyálkahártya alatti vérzések, petechiák, erosiók. Szövettani vizsgálat – polymorphonuclearis neutrophil beszűrôdés. A H. pylori kimutatása a biopsziás mintából: ureáz gyorsteszt, szövettani festés hematoxillin-eosin vagy Giemsa.

Differenciáldiagnosztika

Nyombélfekély: gyomorfekély, malignus gyomortumorok, funkcionális dyspepsia, hypertrophiás plyorusstenosis, Ménétrier-betegség, a duodenum egyéb intraluminalis elváltozásai (diverticulumok), epe- és pancreas-betegségek, ischaemiás eredetű epigastrialis fájdalmak, erosiv duodenopathiák, Crohn-betegség, submucosus tumorok. Gyomorfekély: exulcerált gyomorrák, lymphoma, krónikus fertôzések (pl.: TBC) exulcerált formái.
Szövődmények

Gyomorrák? (20–30 éves fennállás után.)
Epidemiológia

A gastritissel járó idült H. pylori-fertôzés a népesség 30–50%-ában fordul elô. Az Amerikai Egyesült Államokban a fertôzés prevalenciája a 30 év alatti fehér emberek 10% alatti értékérôl a 60 év felettieknél 50% fölé emelkedik. A prevalencia színes bôrűekben, fejlôdô országokban magasabb, és fordítottan arányos a szociális-gazdasági helyzettel. A fertôzés átvitele emberrôl emberre és feltehetôleg faeco-oralis úton történik, valószínűleg gyermekkorban.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Rendszeres táplálkozás, panaszt nem okozó volumenű étkezések, panaszt okozó fűszerek kerülése, kávé- és alkoholfogyasztás csökkentése, a dohányzás elhagyása.
Gyógyszeres kezelés

Az agresszív faktorok hatását csökkentik: antacidák, hisztamin H2-receptorantagonisták, protonpumpa-inhibitorok (PPI). A H. pylori-eradicatio gyógyszerei: Leggyakoribb antibiotikumok: amoxicillin, clarithromycin, metronidazol, tetacyclinek, mono- és dualterápia nem ajánlott. Tripple-terápia (leggyakoribb): kettô antibiotikum plusz protonpumpa-inhibitor (vagy bizmut szubszalicilát – ranitidin bizmut citrát).
A kezelés komplikációi

Gyógyszeres kezelés: Felszívódó antacidok: szekunder sósavprodukció, parathormon-termelés fokozódása, foszfát-depletio.

Terápiás célkitűzés

A betegség kialakulásában szereplô agresszív faktorok hatásának csökkentése, a védekezô faktorok hatásának fokozása, a H. pylori-fertôzés megszűntetése.
Kiegészítő információk