Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 25. szombat Pál


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Felső emésztőrendszeri vérzések
 
A betegség meghatározása

Az emésztőrendszer Treitz –szalagtól proximalisan elhelyezkedő területeiből származó vérzés.
Etiológia

Szignifikáns felső tápcsatornai vérzések forrásai és százalékos gyakoriságuk: Pepticus fekélybetegség; ulcus duodeni: 21-28%, ulcus ventriculi: 19-21%, gastritis (NSAID-, stressz-, kemoterápia indukált); 20%, varixok (oesophagealis, gastricus, duodenalis); 10-20%, portalis gastropathia, watermelon-stomach; 20%, oesophagitis, oesophagealis ulcus (savas reflux, fertőzés, irradiatio, sclerotisatio); 5-13%, Mallory-Weiss erosiok; 5-20%, neoplasmák; 5%, vscularis ectasiák, angiodysplasia, Dieulafoy-laesio; 7%, aortoentericus fistula; ritka, Haematobilia; ritka, Haemosuccus pancreaticus; ritka.
Osztályozás, típusok

A felső gastrointestinalis vérzés súlyossága az életet veszélyeztető haemorrhagiától a vashiányos anaemiát okozó occult vérzésig terjedhet. A vérzés súlyosságának osztályozásában a Forrest-beosztás a legelfogadottabb: Forrest Ia- Aktív vérzés, Forrest Ib- Aktív vérzés; Forest II- A vérzés megszűnt, de a vérzésforrás még azonosítható; Forrest III- A vérzés megszűnt, a vérzésforrás sem azonosítható. Endoscopos kritériumok:Ia Artériás, spriccelő vérzés; Ib szivárgó vérzés; II IIII alvadék, ércsonk a fekély bázisán .
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A felső gastrointestinalis vérzések változatos kórokainak és a különféle súlyosságú (életveszélyt okozó, occult) vérzéseknek megfelelően szerteágazóak az anamnesztikus adatok, a panaszok és a tünetek. A felső gastrointestinalis vérzés leggyakrabban haematemesis (világos piros vér vagy „kávéaljszerű” gyomorbennék hányása), vagy melaena formájában jelentkezik. Melaena már 50-100 ml vér felső gastrointestinalis tractusba jutása után keletkezik, a haematochesia több, mint 1000 ml heveny vérvesztéskor alakul ki.
Általános vizsgálatok

A gondos fizikális vizsgálat nagy diagnosztikus segítséget jelent: bőrelváltozások cirrhosisra vagy malignomára utalhatnak, lymphadenopathia, hepatosplenomegalia, hasi terime neoplasma gyanúját valószínűsíti, splenomegalia, ascites vagy dilatalt hasi venak portalis hypertensio jelei lehetnek. Laborvizsgálatok: Teljes vérkép: a haematocrit nem jó indikátora a heveny vérzés súlyosságának, mert 24-72 óra szükséges az extravascularis folyadékkal történő kiegyenlítődéséig, a thrombocytopenia csontvelői megbetegedést, autoimmun kórképet vagy splenomegaliával társult állapotot jelez.. Alvadási paraméterek: a prothrombin idő megnyúlása májbetegségre, alvadásgátló készítményszedésére, esetleg malnutritiora utal. Creatinin és urea-nitrogén szint emelkedése veseelégtelenséget, hypovolaemiát, illetve a nitrogéntartalmú bomlástermékek intestinalis absorpcióját jelentheti. Májfunkció meghatározása megerősítheti a portalis hypertensioval járó cirrhosis gyanúját.
Célzott vizsgálatok

Felső panendoscopia: a vérzésforrás megállapítása, a vérzés ismétlődés kockázatának meghatározása, endoscopos kezelés,vérzéscsillapítás lehetősége. Scinitgraphia 99mTc-kénkolloiddal vagy 99mTc-pertechnetattal jelzett erythrocytákkal , illetve angiographia a vérzés helyének megállapítására, amennyiben a vérveszteség mértéke meghaladja a 0,5 ml/perc értéket. Aortoentericus fistula gyanúja esetén CT, MRI.

Rizikófaktorok

NSAID, irradiatio, kemoterápia, stressz, portalis hypertensiot okozó állapotok, masszív alkoholfogyasztás, krónikus veseelégtelenség.
Epidemiológia

Az Egyesült Államokban évente kb. 350 000 hospitalisatio történik heveny felső gastrointestinalis vérzés miatt, mintegy 10%-os mortalitással. A beteg fele 60 év feletti. A betegek 80%-ában a felső gastrointestinalis vérzés magától szűnik meg.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

A keringés stabilizálása érdekében volumen-illetve vérpótlás, alvadási zavar esetén friss fagyasztott plasma, alacsony thrombocytaszám vagy aspirin előzetes szedése esetén thrombocytamassza transfusiója. A gyomorbennék pH-jának 4 felett tartása érdekében intravénás proton pumpa gátlók, vagy nagy dózisú H2-blokkolók, a splanchnikus véráramlás és a portális nyomás csökkentése érdekében octreotid infusio. Endoscopos kezelés: Electrocoagulálás, injectios terápia, sclerotisatio, gumiszalag felhelyezése.
Műtéti kezelés

A sürgős műtéti beavatkozás indikációi: Súlyos, vagy ismétlődő vérzés, mely két, endoscoos vérzéscsillapító kezeléssel nem szüntethető meg; masszív kivérzés, amikor a shocktalanítási kísérlet sikertelen volt; az első 24 órában 6-8 egységnél több vér adására volt szükség, különösen, ha az endoscopos vérzéscsillapítás eredménytelen; lassú, folyamatos vérzés több, mint 48 órán át. Terápiás angiographia Mallory-Weiss sérülésből vagy értágulatból fakadó vérzés csillapítására használható. Portalis gastropathia vagy oesophagus varix eredetű vérzés esetén transjugularis intrahepaticus portosystemás shunt (TIPS) készítése csökkenti a portalis nyomást.

Terápiás célkitűzés

Felső gastrointestinalis vérzéssel jelentkező betegnél az első lépés a haemodiamikai állapot felmérése, szükség esetén az állapot stabilizálása.
Kiegészítő információk