Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Aerophagia
 
Egyéb megnevezés

Levegônyelés, böfögés, flatulencia.
A betegség meghatározása

A böfögés a gáz akaratlan vagy akaratlagos kibocsátása a gyomorból vagy a nyelôcsôbôl. A böfögéssel el nem távozott lenyelt levegô legnagyobb része áthalad a bélcsatornán és flatusként hagyja el azt.
Etiológia

Minden nyeléssel 2-5 ml levegôt is „elfogyasztunk”. A bélcsatorna >200 ml gázt tartalmaz, és naponta kb. 600 ml gáz távozik el. A böfögés étkezés után a leggyakoribb, amikor a gyomor kitágulása az alsó nyelôcsô-záróizom elernyedését eredményezi. A böfögés normális reflex, és önmagában nem jelent gastrointestinalis működészavart. A krónikus fokozott böfögést szinte mindig aerophagia okozza. A böfögés kivizsgálását akkor kell elvégezni, ha egyéb panaszok is kísérik. A flatus két forrásból származik: lenyelt levegôbôl és emésztetlen szénhidrátok bakteriális erjedésébôl. Egészséges fiatal személyektôl naponta 14-25 alkalommal távozik flatus.
Patogenezis, patomechanizmus

A flatus a következô gázokból tevôdik össze: nitrogén, oxigén, széndioxid, hidrogén és metán. A nitrogén (ez az eltávozott gáz 90%-a) és az oxigén a lenyelt levegôbôl származik; a hidrogén a táplálékkal felvett szénhidrátok és endogén glikoproteinek bakteriális fermentációjából, a metánt anaerob metanogén baktériumok (pl.: Methanobrevibacter smithii) termelik. A széndioxid az étkezési szénhidrátok, zsírok és fehérjék bakteriális fermentációjából származik.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A panaszok rendkívül sokfélék, attól függôen, hogy mi okozza a fokozott gastrointestinalis gázképzôdést. Fokozott gázképzôdéssel, puffadással járó állapotok: Böfögés: akaratlan postprandialis böfögés, aerophagia (rágógumizás, dohányzás, oralis irritatio), gastroesophagealis reflux, epekólika. Bakteriális kolonizáció: vékony- vagy vastagbél-obstructio, vékonybél-diverticulum, hypochlorhydria, cologastricus fistula. Funkcionális kórképek: irritabilisbél szindróma, funkcionális dyspepsia, idiopathiás obstipatio, funkcionális diarrhoea. Szénhidrát malabsorptio: laktáz-hiány, frukóz-, szorbitol- vagy keményítôintolerancia, hüvelyesek fogyasztása. Műtét utáni állapot: fundoplicatio, vagotomia. Egyéb okok: hypothyreosis, gyógyszerek (pl.: anticholinerg készítmények, ópiátok, kalciumcsatorna-blokkolók, antidepresszánsok)
Általános vizsgálatok

Gondos anamnézisfelvétel, fizikális vizsgálat az esetleges organikus háttér kiderítésére, pl.: sclerodactylia, sclerodermia, perifériás neuropathia, cachexia, sárgaság, tapintható hasi masszák, kopogtatható ascites, megelôzô műtéti hegek (korábbi fundoplicatio vagy vagotomia, illetve a műtét utáni adhaesio kialakulása), bélhangok megítélése auscultatio segítségével, rectalis digitalis vizsgálat elvégzése, occult vérzés kimutatása, teljes vérkép, süllyedés, elektrolitok, vércukor, összfehérje, albumin.
Célzott vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok: kalcium, foszfor, urea-nitrogén, creatinin, májfunkciós enzimek, pajzsmirigyfunkció, székletvizsgálat peték/paraziták irányában. Obstructio, inflammatio, neoplasma gyanúja esetén: barium-radiographia, felsô endoscopia, colonoscopia, ultrahang, CT. Dysmotilitas, szénhidrát-malabszorpció, bakteriális kolonizáció gyanúja esetén: gyomorürüléses scintigraphia, oesophagealis/gastroduodenalis manometria, hidrogén-kilégzési teszt, laktózbevitel megszorítása.

Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A böfögés és aerophagia csökkenthetô lassúbb rágással és étkezéssel, szívószál mellôzésével, a rágógumizás és a szénsavas italok fogyasztásának kerülésével, illetve a rosszul illeszkedô fogazat javításával, a nasalis obstructio megoldásával. Eliminációs diéta a mindennapi gázképzô ételek (barna bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, hagyma, sör, vörösbor, tojás) kerülésére, szükség esetén a gyümölcscukor és az összetett szénhidrátok kiiktatása.
Gyógyszeres kezelés

Böfögés esetében az antacidumok hatástalanok. Flatulencia esetén az aktív szén hatása kétséges, a Beano-gyógyszer (a-D-galaktozidáz enzim) csökkenti a bab okozta gázképzôdést.

Kiegészítő információk