Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
A gyomor jóindulatú daganatai
 
Egyéb megnevezés

gyomorpolypusok
A betegség meghatározása

A gyomornyálkahártya körülírt, kiemelkedő elváltozásai, melyek jóindulatúsága „in toto” szövettani vizsgálattal igazolt.
Etiológia

Pontosan nem ismert. Genetikai ill. intrauterin károsodások állhatnak leginkább a háttérben.
Osztályozás, típusok

Hám eredetű (epithelialis) polypusok; Nem hám eredetű (mesenchymalis) polypusok; Generalizált polyposis syndromák gyomorban manifesztálódó részjelenségei. Epithelialis polypusok: A gyomor valódi adenomái (nyeles vagy sessilis praemalignus állapotok); Hyperplasticus polypok (antrumban fejlődnek, szoros kapcsolatban állnak az atrophiás gastritises folyamatokkal, malignizálódhatnak); a gyomor cystás polyposisa (lehet congenitalis is, cysticusan dilatalt mirigyek tömegéből áll); ectopiás pancreas (praepyloricus regióban gyakori, nem malignizálódik). mesenchymalis polypusok leiomyoma (akár 20 cm nagyságúra is megnőhet); leiomyoblastoma (malignitási hajlama nagyobb, mint a leiomyomáé); neurogén eredetű tumorok (Schwannoma és neurofibroma; nem malignizálódnak); vascularis eredetű tumorok (nagyon ritka); lipomák (nem malignizálódnak); fibromák . generalizált polyposis syndromák részjelenségei juvenilis polyposis (főként a vastagbelet érinti, de a nem malignizálódó polypok a vékonybélben és a gyomorban is előfordulnak); Peutz-Jeghers-syndroma (főleg a vékonybelet érinti, de a polypok a gyomorra is kiterjednek. A polypok malignizálódhatnak).; Gardner-syndroma (a colonban obligát praecancerosist képviselő syndroma gyomormanifesztációi solitaer vagy többszörös hamartomák formájában jelentkezhetnek); cronkhite-Canada-syndroma (ritka, nyáktermelő sejtekből és cystákból álló polypusok).
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

A gyomorpolypok nagy része sosem, 40-50%-uk pedig más okból végzett endoscopos vagy röntgen vizsgálat során fedezik fel. Vezető tünet a fájdalom és a vérzés. Fájdalom főleg a hosszú nyelű, vagy distalis, praepyloricus elhelyezkedésű polypokra jellemző, melyek a pylorusban átmeneti elzáródásos tüneteket okozhatnak. Vérzést főleg a kifekélyesedésre hajlamos nagyobb submucosus polypok idéznek elő. Előfordul még teltségérzés, dyspepsia is.
Általános vizsgálatok

Gondos anamnézis felvétel, fizikális vizsgálat, occult vérzés kimuatása.
Célzott vizsgálatok

Radiológia: kettős kontrasztos gyomor röntgen vizsgálat. Endoscopia: Nemcsak a polyp makroszkópos jellegét állapítja meg, hanem az endoscpos polypectomiával lehetővé válik az in toto hisztológiai feldolgozás is.

Differenciáldiagnosztika

Lumenbe domborodó hypertrophiás gastropathiák.
Epidemiológia

A gyomor polypusok ritkák, nagyrészük hyperplasticus, malignitási hajlam nélkül. A polypusok 10-20%-a adenomatosus polyp, mely praemalignus laesio.
Terápia

Műtéti kezelés

A műtéti beavatkozás indikációi: invazív carcinoma az eltávolított polypban, az eltávolítás endoscopos technikával nem oldható meg, nagy kiterjedésű Peutz-Jeghers- vagy Gardner-polyposis. Endoscpos polypectomia: Az endoscopos polypectomia indikációi:epithelialis eredetű polypok, akár 5-6 cm nagyságig is. Ha a resectios vonalban tumoros infiltratio van, vagy a nyélbe törő invasio látható, sebészi resectio és regionalis nyirokcsomó-dissectio szükséges, biopsiával igazolt, malignitásra kevésbé hajlamos tumorok, nyeles, vagy ultrasonographiával tisztázott mélységi kiterjedésű (és perforatio veszélye nélkül eltávolítható) submucosus tumorok.
A kezelés komplikációi

Perforatio.

Terápiás célkitűzés

Terápiás célkitűzés: „Banalis” és 1 cm-nél kisebb hyperplasticus polypok vagy tünetmentes ectopiás pancreas esetén évenkénti endoscopos ellenőrzés szükséges. Egyéb esetekben sebészi exstirpatio, illetve endoscopos polypectomia elvégzése szükséges.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Bajtai A. A nyelőcső anatómiája, fejlődési rendellenességei, diverticulumok (in: Varró /szerk/: Gastroenterologia, Medicina 1997; 21-24). Longstreth GF, Sitzer ME. Multiple esophageal webs: Treatment and follow-up of seven patients. J Clin Gastroenterol 1997; 24: 199.