Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 25. szombat Pál


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
A gyomor malignus limphomája - MALT
 
A betegség meghatározása

Perifériás B-sejtes daganat, extranodalis forma a gyomorban. Szinonimák: MALT (mucosal associated lymphoid tissue), alacsony vagy közepes malignitású B-sejtes lymphoma, monocytoid B-sejtes immunocytoma. Az alacsony malignitású forma keletkezésében határozottan felmerül a Helicobacter pylori kóroki szerepe.
Etiológia

Kevéssé ismert, a gyomor-adenocarcinomájához hasonlóan a gyomor-lymphomák is gyakran alakulnak ki krónikus atrophiás gastritis és intestinalis metaplasia környezetében. A MALT-lymphomás betegek >90%-ában sikerült kimutatni a H. pylorit, továbbá indirekt bizonyítékként fogható fel, hogy a tumor korai fázisában a baktérium kiirtásával komplett remisszió érhetô el.
Osztályozás, típusok

Immunhisztokémia: B-sejt +, CD20 +, CD43 ±. Az alacsony malignitású (H. pylori asszociált) MALT-lymphoma CD5 -, CD10 -, bcl-2 negatív.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Prónai László
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A klinikai tünetek jellegtelenek, korai teltségérzés, hasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, hányás. Ritkán fordul elô az extensiv ulceratio talaján gastrointestinalis vérzés, perforatio.
Általános vizsgálatok

Fizikális vizsgálattal esetleg epigastrialis terime, illetve megnagyobbodott perifériás nyirokcsomó tapintható.
Célzott vizsgálatok

Radiológia: kettôskontrasztos gyomorröntgen-vizsgálat az esetek 80%-ában megvastagodott redôket és kifekélyesedést ír le. Endoszkópia: bizarr képet mutató óriásredôs gastritis, nagy kiterjedésű exulceratiók, polypoid tumorok képe. Endoszkópos biopszia: submucosus massza normál felületi mucosával. A betegség mélyebb rétegekbe való terjedése miatt az esetek felében a biopszia nem ad patognomikus eredményt, ilyenkor cascade-biopszia vagy diatermiás hurokkal végzett kiterjesztett mélységi kicsípés végzendô. Endoszkópos ultrahangvizsgálat: az involvált fali rétegek meghatározása. CT-scan: a betegek kétharmadában a nyirokcsomó érintettség kimutatására alkalmas.

Differenciáldiagnosztika

Térfoglaló gyomorbetegségek (egyéb malignus tumorok, hypertrophiás gastritis, fekélyek, polypusok).
Epidemiológia

A primer extranodalis lymphomák megjelenésének leggyakoribb helye a gyomor-bél tractus (36%). A non-Hodgkin-lymphoma a gyomor második leggyakrabban elôforduló malignomája (5%). A gastrointestinalis lymphomák egyharmadában nincs nyirokcsomóérintettség. A gyomor lymphomás infiltratiója az esetek 30–50%-ában rendszerbetegség részjelensége.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Elôrehaladott esetekben kombinált radio-kemoterápia szükséges. MALT-lymphoma esetében elsô lépésként a H. pylori eradicatiója javasolt, és csak ezt követôen a további szükséges beavatkozás. Miután azonban a MALT-lymphomák csak egy része reagál tartósan a H. pylori eradicatióra, fontos a szoros endoszkópos (endoszkópos UH is) nyomonkövetés.
Műtéti kezelés

I. és II. stádiumban törekedni kell a primer tumor eltávolítására (totális vagy limitált gastrectomia).

Prognózis

A gyomorlymphoma ötéves túlélési rátája 50% körüli, de a disseminalt non-Hodgkin-lymphomás betegek ritkán élnek két évnél tovább. A MALT-lymphomák többsége I. stádiumú és jól reagál H. pylori eradicatióra.
Kiegészítő információk

Stádiumbeosztás

Módosított Ann Arbor stádiumbeosztása: IA. gyomorra lokalizált. II. Abdominalis nyirokcsomó-érintettség, III. Rekesz feletti nyirokcsomó is érintett. IV. Disszeminált betegség.