Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2017. dec. 13. szerda Luca, Otília


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Laktóz intolerancia
 
Egyéb megnevezés

Laktázhiány
Etiológia

/*primer (veleszületett) laktázhiány: Európában a felnőttek 10%-ában, az USA feketebőrű lakosságának, továbbá a dél-amerikaiak és a kínaiak 95%-ában megszűnik a laktózbontó képesség. Ennek magyarázata nem ismert. A laktózzal szemben toleráns felnőtt egyének aránya a legnagyobb abban a populációban, akik ezer éve fogyasztanak tejet. Úgy tűnik, ez az állapot genetikailag determinált, recesszíven öröklődő megbetegedés. *secunder (szerzett) laktázhiány: vékonybélbetegségek részjelenségeként (coeliakia, Whipple-kór, giardiasis, eosinophil / vírusos gastroenteritis, AIDS enteropathia) vagy iatrogenia következményeként (irradiatios enteritis, rövidbél szindróma)*/
Patogenezis, patomechanizmus

Az egyéb diszacharidokhoz hasonlóan, a laktóz lebontása is a vékonybél kefeszegélymembránjában zajlik le, az ott helyet foglaló bontóenzimnek, a laktáznak a működése során. A laktáz pH-optimuma 5,0-6,0 között van, hatására a laktóz glukózzá és galaktózzá hidrolizál. Laktóz intoleranciában a nem hidrolizált laktóz a vastagbélbe kerül, és ott baktériumok hatására CO2-ra, H2-re és tejsavra bomlik.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Juhász Márk
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Az intoleráns felnőtt többnyire nem szereti a tejet és korán eliminálja étrendjéből. Ilyen egyénben a tejfogyasztás hányingert, bélzuborgást, meteorismust, hasi fájdalmat, tenesmust és hasmenést okoz. A tünetek a dózistól függnek, a szokásos 75 grammal végzett terhelési próbánál a laktázhiányosok 80%-ában jelentkeznek a tünetek.
Általános vizsgálatok

A tej táplálékból történő megvonására, majd visszaadására bekövetkező klinikai tünetek megfigyelése.
Célzott vizsgálatok

/*legegyszerűbb:széklet pH<6 *legelterjedtebb: hidrogénkilégzési teszt (elvét lásd a patogenezisnél) *legmegbízhatóbb: a laktáz kvantitatív kimutatása a vékonybél-biopsziából*/

Differenciáldiagnosztika

Tehéntej-fehérje (laktalbumin vagy kazein) allergia: lényegesen ritkább, továbbá a laktózintoleranciás beteggel ellentétben a tejallergiás beteg a legkisebb adag tejre is panaszokat mutat.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A laktózintolerancia kezelése a laktózmentes diéta, amely a friss, liofilizált és a tejporkészítményekre egyaránt vonatkozik. A fermentált tejtermékek többnyire fogyaszthatók, sőt a főzéshez használt tej kis mennyiségei megengedhetők. A szájon át bevitt laktázkészítmények átmenetileg megszüntetik a tüneteket, ha megfelelő mennyiségben adjuk.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

/*Carroccio A. Montalto G. Cavera G. Notarbatolo A. Lactose intolerance and self-reported milk intolerance: relationship with lactose maldigestion and nutrient intake. Lactase Deficiency Study Group. J-Am-Coll-Nutr. 1998 Dec; 17(6): 631-6. *Várkonyi T. Primer malabsorptio [in: Varró (szerk.)]. Gastroenterologia, Medicina; 1998, Második, javított kiadás, 201-208.*/

Kulcsszavak

laktóz intolerancia, laktázhiány, hidrogénkilégzési teszt