Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. dec. 16. hétfő Etelka, Aletta


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Irradiatios enteritis
 
Etiológia

A sugárterápia széleskörű elterjedésével jelentősen megnőtt a vékonybél (főképp az ileum) sugársérülésének gyakorisága. Az irradiatios enteritis kockázata 4500 és 5500 rad esetén 1-5%, 5500 rad feletti kumulatív dózisnál 35%! Nagyobb a nyálkahártya-sérülés kockázata, illetve a kiterjedés mértéke, ha betegnél a korábban végzett hasi műtéteket követően adhaesiok alakultak ki.
Patogenezis, patomechanizmus

A sugárterápia patomechanizmusa nem teljesen tisztázott. Az egyik teória szerint az irradiatio az endothelsejtek duzzanata által előidézett obliterativ arteritis és a kiserek thrombosisa révén vezet a bélnyálkahártya károsodásához. Elektronmikroszkóppal a sugárzás mitózisgátló, és az ultrastrukturákat károsító hatását észlelték. Az aktív, energiafüggő transzportmechanizmusok érzékenyebbek, hamarabb károsodnak a sugártherapia után, mint a passzív diffúzió.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Juhász Márk
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Az esetek túlnyomó részében progresszív jellegű vékonybéltünetek hónapokkal vagy évekkel az eredeti besugárzás után jelentkeznek. Az anamnesis ismeretében általában a hasmenés az első alarmírozó jel, sok esetben azonban az okkult vérzés az egyetlen tünet. Nőgyógyászati sugárkezelésnél késői következmény lehet a kiterjedt fibrosis (a kismedencei fibrosist az angol terminológia „befagyott kismedencének” nevezi). Ha az ileum nyálkahártyája különösen exponált, a terminalis ileum károsodása miatt az epesavak felszívódása csökken. A fel nem szívódott epesavak a vastagbélbe belépve a baktériumok hatására dekonjugálódnak, a nyálkahártyát izgatása, az elektrolit- és vízszekréció fokozása révén hasmenést okoznak. Hasi régióra alkalmazott sugárkezelés után a permeabilitás fokozódása miatt exudativ gastroenteropathia léphet fel. Nagyfokú vékonybél érintettség esetén további szövődményként laktóz intolerancia, steatorrhoea, B12-vitaminhiány, generalizált malabsorptio alakulhat ki, míg a szűkületek a bakteriális flóra túltengését eredményezik.
Általános vizsgálatok

Enteroscoppal és enterographiával a bélfal megvastagodása, ugyanakkor a lumen beszűkülése, a nyálkahártyán fissurák és fekélyek kialakulása látható. Gyakori a vérzésforrásul szolgáló teleangiectasiak jelenléte.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Kevésbé súlyos esetekben elegendő lehet az elementáris diéta, B12-vitamin pótlás, cholagen diarrhoea esetén cholestyramin kezelés a zsírban oldódó (A, D, E, K) vitaminok pótlásával, vékonybél kontaminációs syndroma esetén pedig antibiotikum kezeléssel kiegészítve. Egyes szerzők szerint az aszpirin a prosztaglandinszintézisre gyakorolt gátló hatása révén szintén előnyösen csökkentheti a hasmenést.
Műtéti kezelés

Sebészi megoldásra van szükség, ha a fenti diétás és gyógyszeres lehetőségek már nem vezetnek eredményre, valamint a következő sürgőségi állapotokban: ileus, perforatio, percutan drainage-zsal nem elérhető tályog, vérzés, konzervatív kezelésre nem reagáló sipolyok. Ezekben az esetekben a sebész az anastomosis, illetve bypass készítés, enterolysis, adhaesiolysis módszerekkel élhet. A műtét indikációjának felállításakor és a rezekció mértékének meghatározásakor szem előtt kell tartani, hogy az irradiatios enteritis szövődményeinek sebészi megoldásakor mind a morbiditás (65%), mind a mortalitás (45%) igen magas!
A kezelés komplikációi

A leggyakoribb posztoperatív szövődmény a sipolyképződés.

Terápiás célkitűzés

A választott terápia az irradiatio által okozott szövődmények súlyosságától függ.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

/*Langberg C. W. Sauer T. Reitan J. B. Hauer-Jensen M. Relationship between intestinal fibrosis and histopathologic and morphometric changes in consequential and late radiation enteropathy. Acta-Oncol. 1996; 35(1): 81-7. *Várkonyi T. Irradiatiós enteritis [in: Varró (szerk.)]. Gastroenterologia. Medicina; 1998, Második, javított kiadás, 216-217.*/

Kulcsszavak

irradiatios enteritis, malabsorptio, kontaminált vékonybél syndroma, exudativ gastroenteropathia