Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Enteritis necrotisans
 
Etiológia

Multifaktoriális betegség. Csecsemőkorban a koraszülöttség, perinatalis asphyxia, hypoxia, IRDS, umbilicalis katéter, cseretranszfúzió, hyperviscositas szindróma, perzisztáló magzati keringés, nyitott ductus arteriosus Botalli, hyperosmolaris táplálás, bakteriális kolonizáció hajlamosít kialakulására
Patogenezis, patomechanizmus

A felsorolt etiológiai tényezők a bélfalban kóros vasoregulatios mechanizmusokat indítanak el, lassul a keringés, hypoxia jön létre és DIC alakul ki. Az artériákban és a vénákban is microthrombusok keletkeznek, a bélfal oedemas, sérülékeny. A fekélyek a nyálkahártya felől mélyen beterjednek a submucosa felé. A nyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik, majd az egész bél elhal. A baktériumok inváziója (leggyakrabban Pseudomas aeruginosa, vagy a Bacillus welchii csoporthoz tartozó anaerob kórokozók) intramuralis gázképződéshez vezet, ezt követően perforatio, majd peritonitis alakul ki.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Juhász Márk
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Már néhány órás korban is, de egyhónapos és stresszállapotba jutott csecsemőkön is megjelenhetnek:/*hasi distensio*hányás*véres-nyálkás székletürítés*/ A vérző és necroticus fekélyek az ileumban és a proximalis colonban helyezkednek el (ritkán a garatban, nyelőcsőben, gyomorban, és a vékonybél felső szakaszán is előfordulhatnak). A csecsemő sápadt, súlyos elektrolit és sav-bázis zavar, majd keringési és légzési elégtelenség fejlődik ki. Az akut stádium lezajlása után heges szűkület marad vissza.
Célzott vizsgálatok

Képalkotó eljárásokkal a bélfal oedemája, és gyöngysorszerűen elhelyezkedő intramuralis gázárnyékok mutathatók ki, perforatio esetén szabad hasi levegőgyülemmel.

Szövődmények

/*a lokális bakteriális invázió miatt perforatio és peritonitis*a szisztémás bakteriális invázió miatt sepsis veszélye fenyeget*/
Epidemiológia

Csecsemőkben, illetve (ritkán) rosszindulatú daganat, vagy annak kezelése által okozott neutropenia esetén bármely életkorban jelentkezhet.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

A kiváltó okok megszüntetése, az orális táplálás felfüggesztése, septicus állapotnak megfelelő antibioticus és szupportív kezelés.
Műtéti kezelés

Perforatio esetén műtét.
A kezelés komplikációi

A bélrezekció gyakori szükségessége miatt gyermekkorban ez a betegség vezet leggyakrabban rövidbél syndroma kialakuláshoz.

Prognózis

Kedvezőtlen, nagy mortalitással jár.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

/*Sugarman I. D. Kiely E. M. Is there a role for high jejunostomy in the management of severe necrotising enterocolitis? Pediatr-Surg-Int. 2001 Mar; 17(2-3): 122-4. *Várkonyi T. A vékonybél ritkán előforduló betegségei [in: Varró (szerk.) ]. Gastroenterologia. Medicina; 1998, Második, javított kiadás, 231-232.*/

Kulcsszavak

enteritis necrotisans, akut hasi katasztrófa, kontaminált vékonybél szindróma, rövidbél syndroma, fekély, perforatio, peritonitis