Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Periproctalis abscessus
 
Etiológia

A fertőzés általában a rectum flórájából ered (Enterobacteriaceae csoportba tartozó aerob, Staphylococcus és obligát, illetve fakultatív anaerob baktériumtörzsek).
Osztályozás, típusok

A periproctalis tályogokat a perirectalis tér egymástól többé-kevésbé elhatárolt rekeszeiben való megjelenésük, illetve mélységi elhelyezkedésük szerint szokás osztályozni. /*Perianalis tályog: közvetlenül az analis csatorna hámrétege alatt fekszik. *Submucosus tályog: a linea dentata feletti hengerhámmal fedett terület submucosus rétegében helyezkedik el. *Intermuscularis (intersphinctericus) tályog: A m. sphincter ani externus és internus közötti kötőszövetes résben terjed. *Ischiorectalis (perirectalis) tályog: az os ischii és a rectum fala közötti térben a m. levator ani szintje alatt helyezkedik el. Átterjedhet a retrorectalis résen keresztül az ellenoldalra is. Ezt nevezzük lópatkó alakú (horseshoe) tályognak. *Pelvirectalis (supralevator) tályog: a. m. levator ani felett fekszik. Csak a kismedencei peritoneum választja el a hasüregtől. Rendkívül veszélyes, mert mély fekvése miatt nehezen diagnosztizálható, a tályog a peritoneumnak a m. levator aninál gyengébb ellenálló képessége miatt könnyen a hasüregbe törhet. Gát felőli feltárása nagy sebészi jártasságot igényel.*/
Patogenezis, patomechanizmus

A linea dentata magasságában elhelyezkedő analis kripták mélyén lévő végbélmirigyek fertőzéséből alakul ki. A rectum és anus körüli zsírral és kötőszövettel kitöltött periproctalis tér bakteriális felülfertőződése először gyulladásos beszűrődéshez vezet, majd a folyamat előrehaladtával a beszűrődött terület beolvad és igen bűzös, sokszor 100-250 ml mennyiséget is elérő gennyet tartalmazó tályoggá alakul. A fertőzés forrása lehet még szőrtüsző, izzadság, illetve faggyúmirigy. Ezek a tályogok általában felszínesek, közvetlenül a bőr alatt helyezkednek el. A nodusok szklerotizálása során az elhalt szövet, illetve spontán kialakult haematoma is elfertőződhet. Mélyebben fekvő tályogok képződéséhez leggyakrabban traumás sérülés vagy idegentest okozta perforatio (csont, halszálka, fogpiszkáló), vagy Crohn-betegség vezet. Ezek rectum felőli fertőződési kapuja a típusos helytől, a linea dentata vonalától jóval feljebb található. A fistula belső nyílásának fellelése, és a kezelés igen nehéz lehet.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Juhász Márk
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A felülethez közel fekvő tályogok igen fájdalmasak főleg leülés és járás közben. A fissurával ellentétben a székelést ritkán kíséri fájdalom.
Tünetek

Megtekintéskor feltűnő a tályog feletti bőr pírja, oedemája és a nyomásérzékenység. Gyakori a magas láz, hidegrázás. Mélyebben fekvő tályogok esetén gyakran a láz a vezető (vagy sokáig akár az egyetlen tünet). A fájdalom tompább, férfiakon gyakori a vizelésképtelenség: az urológiai betegségre utaló tünetek miatt sokszor hosszabb idő telik el a helyes diagnózis megszületéséig. Főleg a kétséges esetekben nagy fontosságú a rectalis digitalis vizsgálat. Érezhető a tályog lumenbe domborodása, a fal tésztaszerű tapintata. Bimanualisan vizsgálva, ha az egyik kezünkkel a tályog irányának megfelelő helyen az anus melletti bőrfelületet nyomjuk, heves fájdalom jelentkezik, eközben a másik kéz vizsgáló ujja a tályog lökésszerű beboltosulását észleli a végbél lumenében.

Differenciáldiagnosztika

Tályog, illetve fistulaképződéssel járó állapotok: /*Crohn-betegség *pyoderma gangrenosum *idiopathias nekrotizáló destruktív gyulladásos dermatosis *acne tetrád (Verneul-betegség) *Fournier-gangraena *actinomycosis*/
Szövődmények

/*Elhanyagolt esetekben a tályog spontán a végbél környéki bőr felszínére törhet, illetve visszatörhet a rectumba, de betörhet akár a hasüregbe is. A spontán felszínre tört tályog zegzugos, elhalt széle jól felismerhető a gennyes, váladékozó nyílás körül. *A spontán megnyílás és az orvosi feltárás után is perianalis fistula képződhet a tályogból (a fistulák várható lefutását az ún. Goodsall szabály írja le). Valójában a tályog és a fistula egyazon betegség két különböző fázisának, megjelenési formájának tekinthető. *Az akut gyulladás lezajlása után, elégtelen feltárás esetén a tályog perzisztálhat, illetve tovább is terjedhet. *Legsúlyosabb esetben sepsis alakul ki, amit fokozottan veszélyessé tehet a fertőzés anaerob flórája (nekrotizáló fascitis, a máj, a vese, a tüdő és a szív toxicus károsodása, keringés-összeomlás az érfalak toxicus tónusvesztése miatt).*/
Epidemiológia

Gyakrabban fordul elő férfiakon, fertőzésre prediszponált betegcsoportokon (diabetes, rossz analis higiénés körülmények, homoszexualitás, leromlott általános állapot, immundeficiencia). Szezonális variabilitás is megfigyelhető: tavasszal és nyáron gyakoribb.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

A be nem olvadt tályog párakötéssel és ülőfürdővel csak elvétve késztethető visszahúzódásra.
Műtéti kezelés

A beolvadás első jelénél feltárást kell végezni a folyamat minél sürgősebb lokalizálása érdekében. A feltárás ki kell terjedjen a gyakran többrekeszes tályog minden zugára, megfelelő drainage-t és fertőtlenítő oldattal történő öblítési lehetőséget kell biztosítani, fertőtlenítő ülőfürdőket kell elrendelni. A fistulákat szondával felvezetett műanyag fonállal, vagy az ún. gumiszalagos átvágás módszerrel kezelhetjük. A gyógyulás elhúzódása, sepsis esetén remanens tályog lehetősége vetődik fel, az újabb feltárás, a kezelésből kimaradt területek kitisztítása elengedhetetlen, antibiotikum kezeléssel nem lehet az ilyen eseteket megoldani. Amennyiben a remanens tályog kizárható, antibiotikumok adása is szükségessé válhat. Az igen súlyos következményekkel járó anaerob sepsis potenciális lehetősége miatt egyre elfogadottabb anaerob korokozók ellen hatékony szer (metronidazol) rutinszerű adása a feltárást követő néhány napon át. Septicus állapotban orvosi kezelésre kerülő betegek számára hospitalizáció és parenteralis antibiotikum terápia szükséges!

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

/*Csatár É. Ambuláns proctológia [in: Török (szerk.)]. A genitoanalis tájék bőrbetegségei, Medicina; 1999, 158-183. *Nagy A. Anorectalis megbetegedések [in: Varró (szerk.)]. Gastroenterologia, Medicina; 1997, 349-362.*/

Kulcsszavak

periproctalis abscessus, perianalis fistula