Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hepatikus porphyria
 
Néveredet

1800-ban írták le a betegséget.
A betegség meghatározása

A porphyriák a hemszintézis örökletes vagy szerzett zavarai, melyet az intermedierek fokozott képződése, felhalmozódása és kiválasztása jellemez.
Etiológia

Akut porphyriák esetében az 5-aminólevulinsav (ALA) és a porphobilinogén (PBG) szintje emelkedik meg mind a szérumban, mind a szövetekben. Akut intermittáló porphyria esetében a porphobilinogén deamináz, a herediter koproporhyriában a kopropophyrinogén oxidáz, a variegata koproporphyriánál a protoporphyrinogén oxidáz enzim működése csökken. Porphyria cutanea tarda esetében az uroporhyrinogén dekarboxiláz aktivitása 50%-kal csökken, a hepatoerythropoetikus porphyriában az enzim aktivitása kevesebb, mint 10%.
Osztályozás, típusok

Akut porphyriák: ALA-dehidratáz deficiencia, Akut intermittáló porphyria, Herediter koproporhyria, Porphyria variegata. Cutan porphyriák: Porphyria cutanea tarda, Hepatoerythropoeticus porphyria, Erythropoeticus protoporphyria, Congenitalis erythropoeticus porphyria.
Patogenezis, patomechanizmus

A hemszintézis 15-20%-ban a májban, 75-80%-a csontvelőben zajlik. A mitokondriumban a glicinből és szukcinil-CoA-ból 5-aminólevulinsav (ALA) keletkezik az ALA-szintetáz segítségével. Az enzim működését indukálják a citokróm P450 szubsztrátjai. Az ALA diffúzióval jut a citoplazmába, ahol az ALA-dehidratáz porphobilinogént (PBG) állít elő. 4 PBG kapcsolódása révén hydroximetilbilán, majd a koszintáz enzim segítségével uroporphyrinogén III keletkezik. Dekarboxiláció során koproporphyrinogén III, oxidáz enzimek működése révén protoporphyrinogén és protoporphyrin IX., majd a ferrokelatáz hatására hem jön létre. Akut porphyriák esetén a neurológiai tünetekért az 5-aminólevulinsav (ALA) és a porphobilinogén (PBG) felelős, mely vegyületek szerkezeti hasonlósága az g-aminóvajsavéhoz magyarázhatja neurotoxicus hatásukat. Cután porphyriák esetében a porphyrinek és porphyrinogének a bőr kapillárisaiban és basalmembránjában expresszálódnak. Fény hatására aktiválódnak és hatásukra a molekuláris oxygénből singlet forma keletkezik, mely a membrán lipidek peroxidációját, szabadgyökös reakciókat, komplement aktivációt, lizozóma és mitokondrium károsodást idéz elő.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Akut intermittáló porphyria: hasi görcsös fájdalom, láz, hányinger, hányás, sötét vizelet, székrekedés, nyelési, látási zavarok, neuritises fájdalmak, érzelmi labilitás, görcsök keletkezhetnek. Herediter koproporhyria, porphyria variegata: hasi fájdalom, a bőr sérülékenysége, fényérzékenység, neuropsychiátriai tünetek jellemzik. Porphyria cutanea tarda: fényérzékenység, az arcon fokozott bőr pigmentáció, a bőr sérülékeny, rajta hólyagos, fekélyes léziók figyelhetők meg. Vizelet barna elszíneződése látható.
Tünetek

Akut intermittáló porphyria: Has puha, betapintható, de akut has képét is utánozhatja. Hypertonia, tachycardia, nervus opticus atrophia, ophthalmoplegia, delerium, coma. Herediter koproporhyria, porphyria variegata: hasi nyomásérzékenység, bőrtünetek, neuropsychiátriai eltérések. Porphyria cutanea tarda: A bőrtüneteken kívül gyakran hepatomegaliát, esetleg splenomegaliát találtunk.
Általános vizsgálatok

Akut intermittáló porphyria: májenzimek normálisak lehetnek, normochrom anaemia, hyponatraemia lehet. Roham esetén hypercholesterinaemia, emelkedett LDL-szint és csökkent glukóz tolerancia figyelhető meg. Herediter koproporhyria, porphyria variegata: májenzimek mérsékelten emelkednek. Porphyria cutanea tarda: emelkedett aminotranszferáz értékek jellemzik.
Célzott vizsgálatok

Akut intermittáló porphyria: fokozott a vizeletben az ALA és PBG ürítés (PBGALA). Herediter koproporhyria: vizeletben ALAPBG, székletben koproporphyrin mutatható ki. Porphyria variegata: vizeletben ALAPBG, székletben koproporphyrin, protoporphyrinogén mutatható ki. Porphyria cutanea tarda: vizeletben az uroporphyrin és a koproporphyrin ürítés fokozott, az ALA és PBG normális. Májbiopszia során vas- és zsírlerakódás, mitokondrium károsodás, cytoplasmatikus inklúziók figyelhetők meg, valamint fibrosis és cirrhosis látható.

Differenciáldiagnosztika

Vírusos hepatitisek, autoimmun hepatitisek, primer biliaris cirrhosis, haemochromatosis, Wilson kór, akut hepaticus porhyriák akut has képét utánozhatják, ezért ennek kizárása indokolt.
Rizikófaktorok

Akut intermittáló porphyria: barbiturátok, antikonvulzív szerek, ösztrogének, anticoncipiensek, alkohol fogyasztás provokálhatják a tüneteket. Porphyria cutanea tarda: alkohol, HCV fertőzés, ösztrogének, anticoncipiensek, kiválthatják a tüneteket.
Szövődmények

Májcirrhosis és hepatocellularis carcinoma alakulhat ki.
Társuló betegségek

Porphyria cutanea tarda: diabetes mellitus, szisztémás lupus erythematodes, egyéb autoimmun betegségek.
Epidemiológia

A hemszintézis leggyakoribb rendellenessége a porphyria cutanea tarda, mely elsősorban 20 éves kor után fordul elő, autoszomális domináns módon öröklődik. Legritkább forma az ALA-dehidratáz deficiencia. Az akut formák közül a leggyakoribb az akut intermittáló porphyria, 100.000 emberből 5-10 esetben fordul elő, pubertás kor után lép fel. A betegség autoszomális domináns módon öröklődik.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Akut intermittáló porphyria:A betegeket fel kell világosítani a provokáló tényezők kerüléséről. Porphyria cutanea tarda: alkohol fogyasztása, ösztrogéntartalmú gyógyszerek, halogén, szénhidrát expositio kerülése javasolt.
Gyógyszeres kezelés

Akut intermittáló porphyria: glükózinfúzió 2,5 l 20%-os, vagy hematininfúzió 2-szer naponta 4 mg/ts kg. Hypomagnasemia, hyponatraemia, azotaemia kezelése. Hypertonia és tachycardia b-blockolóval kezelhető. Porphyria cutanea tarda: Chloroquin hetente 2-szer 250 mg, vagy a májban lerakódott vas eltávolítására desferoxamin adható.
Speciális forma kezelése

Porphyria cutanea tarda: phlebotomia: hetente 500 ml vér lebocsátása a lerakódott vas eltávolítására.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.