Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Wilson-kór
 
Egyéb megnevezés

Hepatolenticularis degeneráció.
Néveredet

Kinnear Wilson 1912-ben neurológusként írta le a betegséget.
A betegség meghatározása

Autoszomális recesszív módon öröklődő rézanyagcsere-zavar, melyben csökken a réz biliaris excretioja és a szérum cöruloplasmin szint. Ennek következtében a szövetekben réz rakódik le.
Etiológia

A betegség kialakulásáért felelős gén a 13-as kromoszómán helyezkedik el.
Patogenezis, patomechanizmus

A májsejtek nem tudják kiválasztani a rezet az epébe, a réz leválik a cöruloplasminról. A magas rézszint gátolja a cöruloplasmin szintézisét. A réz lerakódik a májban, majd a vérbe jutva egyéb szervekben is. A nagy mennyiségben felhalmozódó rezet a rézproteinek már nem tudják megkötni, a szabad réz a toxikus hatása révén szövetkárosodásokat okoz. A májsejtekben macrovesicularis steatosist, a májsejtek magjában glikogén degenerációt, mitochondrium károsodást, majd fibrosist, cirrhosist lehet megfigyelni.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Krónikus májbetegség, tremor vagy dystonia és a Kaiser-Fleischer- gyűrű egyidejű jelenléte utalhat a betegségre. A májbetegség kb. 8 éves korban jelenik meg. Ezt megelőzően az anamnesisben előfordulhat haemolyticus anaemia, melyet a vörösvérsejtekben levő réz okoz. Hat éves kor előtt a betegek fele tünetmentes marad.
Tünetek

A Wilson-kór akut hepatitist, fulmináns hepatitist krónikus hepatitist, májcirrhosist, ritkán hepatocellularis carcinomát okozhat. Neurológiai tünetek: tremor, dysphagia, dysarthria, chorea, ataxia, nyálfolyás. Psychiátriai tünetek: neurosis, psychosis, schizophrenia, maniaco-depressziva. Szemészeti tünetek: Kayser-Fleischer-gyűrű – a cornea szélén látható zöld, arany színű gyűrű-, napraforgó cataracta – rézlerakódás okozza a szemlencsében. Vérkép eltérések: Coombs- negatív haemolyticus anaemia. Vese: renalis tubularis acidosis, haematuria, proteinuria. Izületi és csonteltérések: osteomalacia, rachitis, osteoporosis, osteoarthritis, polyarthritis.
Általános vizsgálatok

Szérum cöruloplasmin-szint alacsony, de a betegek 5%-nál normális marad. A cöruloplasminhoz kötött és szabad réz koncentrációjából adódó összréz koncentráció Wilson-kórban csökken, de a vizsgálat szűrésre nem alkalmas. Az albuminhoz és aminosavakhoz kötött szabadréz-koncentráció ugyanakkor emelkedett. A vizelet-rézürítés szintén magasabb, mert elsősorban a nem cöruloplasminhoz kötött réz filtrálódik glomerulusokban. Szérum alanin-aminótranszferáz alacsonyabb, mint az aszpartát-aminotranszferáz, ami a hepatocyták mitokondriumainak sérülését mutatja.
Célzott vizsgálatok

A májbiopszia szövettani vizsgálata mellett fontos a máj réztartalmának vizsgálata is, mely emelkedett értéket mutat. Wilson-kórban károsodik a réz beépülése a cöruloplazminba, melyet radioaktív réz izotóppal vizsgálnak. Egészséges egyéneknél az izotóp beépül a májba, majd ezt követően ismét megjelenik a szérumba, jelezve a réz cöruloplasminba történő inkorporációját. A második jelzett rézkoncentráció emelkedés elmarad Wilson-kórban.

Differenciáldiagnosztika

Májbetegségek közül a vírus hepatitiseket, toxicus hepatitiseket, krónikus cholestasissal járó betegségeket, primer biliaris cirrhosist, primer sclerotisáló cholangitist kell kizárni. Neurológiai tünetek esetén Parkinson-kórra és sclerosis multiplexre kell gondolni.
Szövődmények

Ritkán hepatocellularis carcinoma.
Epidemiológia

Heterozygota hordozók aránya 1:90, homozygota hordozók előfordulása 1:30 000. Gyakoribb a kínaiaknál, az araboknál, japánoknál, a kelet-európai zsidóknál, a dél-olaszoknál és az indiánoknál.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Diéta csak a gyógyszeres terápia kiegészítésére szolgál. Kerülni kell a belsőségeket, csokoládét, gombát, diót, főzéshez desztillált víz használata tanácsolható.
Gyógyszeres kezelés

Penicillamin: komplexet képez a rézzel, s elősegíti a kiürülést. Kezdetben 1-2 g adható naponta, a fenntartó dózis 0,5-1 g. Tetra-etilén-tetramin-dihidroklorid (Trientin): kelátot képez a rézzel, s fokozza az ürülést, 750-2000 mg napi dózisban adható. Cink: direkt gátolja a réz felszívódását a belekből, s így fokozza a kiürülést. 150 mg cink szulfát vagy acetát formában adható.
Műtéti kezelés

Akut májelégtelenségnél, decompensalt májcirrhosisnál, terápia rezisztens ascitesnél májtranszplantáció jön szóba. A kezelés komplikációi: Penicillamin: antipiridoxin hatása miatt B6-vitamin adása szükséges a kezelés alatt. A kezelés első két hetében gyógyszerérzékenység léphet fel: láz, leucopenia, thrombocytopenia, lymphadenomegalia, proteinuria. A gyógyszer mellékhatásaként granulocytopenia, thrombocytopenia, nephrosis-szinndróma, Goodpasture-szinndróma, SLE, izületi fájdalmak, myasthenia gravis léphet fel. Trientin és cink kezelésnél microcytaer anaemia.

A terápia sikertelenségének lehetséges okai

A beteg rossz együttműködése, a már kialakult szervi károsodások, nem megfelelő gyógyszerdózis.
Prognózis

Korai diagnózisnál, időben megkezdett kezelésnél jó a beteg prognózisa. Súlyos szervi manifesztációk rontják a porgnózist.
Követés, gondozás

A betegeket 3 havonta kell ellenőrizni. A kezelés hatékonysága a vizelet réz koncentrációjával, a javuló májenzim értékekkel, a neurológiai és a szubjektív tünetek javulásával mérhető.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.