Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Recidiváló terhességi cholestasis
 
A betegség meghatározása

A terhesség harmadik trimeszterében fellépő cholestasis, melynek hátterében sem vírusfertőzés, sem extrahepaticus epeúti elzáródás nem mutatható ki.
Etiológia

Egyes esetekben családi halmozódást és domináns öröklődés menetet közöltek. Chilében HLA-BW16 hisztokompatibilitási antigén gyakoribb előfordulását igazolták.
Patogenezis, patomechanizmus

Az intrahepaticus cholestasis kialakulásában az ösztrogénnek van szerepe, melynek szintje a harmadik trimeszterben a legmagasabb. Ezekben a betegekben genetikailag fokozott az érzékenység az ösztrogén által kiváltott cholestasisra. A májban centrilobularis cholestasis van.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Viszketés az első tünet, 2-3 hét múlva megjelenhet a sárgaság, de nem minden esetben alakul ki. A betegek jól érzik magukat, nincs hasi fájdalmuk, jó a közérzetük.
Tünetek

Jelentősen emelkedett az alkalikus foszfatáz értéke, bár ebben a placentaris AP-nak is szerepe van. Mérsékelten emelkedettek a transzamináz szintek, közel normális g-glutamil-transzferáz érték és indirekt hyperbilirubinaemia jellemző a betegségre. Hypercholesterinaemia, steatorrhoea előfordulhat. A máj normális vagy mérsékelten megnagyobbodott. Splenomegalia nem alakul ki.
Általános vizsgálatok

Hasi UH normális szerkezetű májat és normális tágasságú epeutakat mutat. Egyértelmű klinikai kép esetén májbiopszia végzése nem indokolt.

Differenciáldiagnosztika

Akut cholestasissal járó vírushepatitisek, primer biliaris cirrhosis, cholelithiasis.
Rizikófaktorok

A betegség kialakulásának kockázatát növeli az anticoncipiens terápia. Ikerterhességben szintén gyakoribb előfordulást figyeltek meg.
Szövődmények

A steatorrhoea miatt malabszorpció alakulhat ki. Egyes adatok alapján a gyermekek mortalitását fokozhatja a betegség kialakulása.
Társuló betegségek

A betegeknél gyakrabban alakul ki cholelithiasis.
Epidemiológia

A betegség gyakori a skandináv országokban, ahol 100 terhességből 1 esetben előfordul. Szintén gyakori Bolíviában és Chilében. Ritkán fordul elő Észak-Amerikában, Ausztráliában, Kínában és Európa legnagyobb részén.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Ursodeoxycholsav hatására javulnak a májenzim értékek, cholestyramin csökkenti a viszketést. S-adenozil-L-metionin az ösztrogén cholestaticus hatásának gátlása révén javíthatja a tüneteket.

Prognózis

A terhesség lezajlása után az anya tünetmentesen gyógyul, de a későbbi terhességek során a betegség ismét kialakulhat.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.