Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hepatitis A vírusfertőzés
 
A betegség meghatározása

Hepatotrop vírus, mely a picornavírusok családjába tartozó 27 nm átmérőjű, egyszálú RNS-vírus. Akut vírus hepatitist okoz. A gyógyulás után a vérben megjelenő anti-HAV IgG életre szóló védettséget biztosít. Krónikus hepatitis, vagy HAV-hordozó állapot nem alakul ki.
Etiológia

27 nm átmérőjű RNS vírus, mely a Heparna családba tartozik.
Osztályozás, típusok

Elhúzódó forma, recidiváló lefolyás: kb. 4-20%-nál 1-3 hónapon belül ismételten sárgaság, enzimemelkedés alakul ki, a klinikai lefolyás enyhe. Cholestaticus forma: enyhe transzamináz emelkedés mellett l hónapnál tovább fennálló sárgaság, viszketés, GGT és AP emelkedés. Prognózisa jó. Fulmináns hepatitis: igen ritka, időseknél és intravénás drogfogyasztóknál fejlődik ki elsősorban. Prognózisa jó, 60%-nál nagyobb a túlélési arány.
Patogenezis, patomechanizmus

Direkt cytopathogén vírus, azonban a szövetkárosodásban itt is szerepe lehet az immunológiai folyamatoknak, az aktívált cytotoxicus T-lymphocyták által okozott sejtkárosodásnak.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A klinikai lefolyás 3 szakaszra osztható: prodromális szak: hányinger, hányás, étvágytalanság, gyengeség, myalgia, arthralgia, nátha, köhögés, vizelet sötétté, a széklet világosabbá válik; szervi lokalizáció szakasza: az általános tünetek csökkennek, megjelenik a sárgaság.a megnagyobbodott máj jobb bordaív alatti fájdalmat okozhat. Nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak; reconvalescencta szaka: az általános tünetek elmúlnak. A teljes gyógyulás 1-2 hónap múlva várható.
Tünetek

Sárgaság, a máj megnagyobbodott, nyomásérzékeny, nyaki nyirokcsomók is tapinthatók.
Általános vizsgálatok

A hepatitis-A vírus akut vírus hepatitist okoz csak, krónikus fertőzés nem ismert. Az akut fertőzésnél hyperbilirubinaemia, emelkedett transzamináz értékek igazolhatók, az ALT emelkedése nagyobb, mint az AST. A prodromális szakban a székletben mutatható ki a vírus, majd a titere gyorsan csökken. A sárgaság idején a szérumban a HAV-RNS szint alacsony, szinte ki sem mutatható. Anti-HAV-IgM maximális titerét 1-2 héten éri el, majd a gyógyulással titere fokozatosan csökken, 3-4 hónap múlva ki sem mutatható. Az akut fertőzés gyógyulásával az anti-HAV-IgG szintje kezd emelkedni, mely a kialakult immunitást mutatja. Hasi UH vizsgálattal is látható a hepatomegalia. Célzott vizsgálatok: Anti-HAV-IgM akut fertőzést igazol. A HAV-RNS kimutatásnak a székletben és a szérumban nincs klinikai jelentősége. Anti-HAV-IgG a gyógyulást mutatja és életre szóló védettséget jelent. Differenciáldiagnosztika: Szerológiai vizsgálatokkal egyéb akut vírus hepatitiseket – HBV, HDV, HCV, HEV- kell kizárni. Gyógyszer okozta hepatitis kizárásához gondos anamnesis felvétel szükséges. Alkohol okozta akut hepatitis kizárásánál az AST/ALT hányados növekedése és az anamnesis segít. Akut szívelégtelenség, súlyos hypotensió, shock ischaemias hepatitist okoz, amelynél jelentős AST emelkedés van. Cholangitis emelkedett májenzim szintekkel és ikterussal, lázzal jár, a hasi UH vizsgálattal kimutatott epekő segíthet a diagnózishoz. Rizikófaktorok: Rossz szociális körülmények, intravénás drogfogyasztás, homosexualitás növeli a rizikót. Szövődmények: Szövődménymentesen gyógyul.
Célzott vizsgálatok

Anti-HAV-IgM akut fertőzést igazol. A HAV-RNS kimutatásnak a székletben és a szérumban nincs klinikai jelentősége. Anti-HAV-IgG a gyógyulást mutatja és életre szóló védettséget jelent.

Differenciáldiagnosztika

Szerológiai vizsgálatokkal egyéb akut vírus hepatitiseket – HBV, HDV, HCV, HEV- kell kizárni. Gyógyszer okozta hepatitis kizárásához gondos anamnesis felvétel szükséges. Alkohol okozta akut hepatitis kizárásánál az AST/ALT hányados növekedése és az anamnesis segít. Akut szívelégtelenség, súlyos hypotensió, shock ischaemias hepatitist okoz, amelynél jelentős AST emelkedés van. Cholangitis emelkedett májenzim szintekkel és ikterussal, lázzal jár, a hasi UH vizsgálattal kimutatott epekő segíthet a diagnózishoz.
Rizikófaktorok

Rossz szociális körülmények, intravénás drogfogyasztás, homosexualitás növeli a rizikót.
Szövődmények

Szövődménymentesen gyógyul.
Epidemiológia

Faecalis-oralis úton terjed, szennyezett ívóvízzel, élelmiszerrel. Faecalis vírusürítés az inkubációs periódus utolsó hetére és a prodromális fázis elejére esik. Endémiás rossz higiénés, szociális körülmények között, ahol elsősorban a gyermekek betegszenek meg. Fejlett országokban a felnőtteknél fordul elő, jellegzetes utazási megbetegedés. Fokozott a rizikó intravénás drogfogyasztók és homosexuálisok körében.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Passzív immunizálás: anti-HAV ellenanyagot tartalmazó szérummal, mely a fertőzés előtt és után is beadható. Endémiás területre utazók oltandók. Aktív immunizálás: próbálkozások vannak rekombináns vakcina kifejlesztésére, de jelenleg aktív immunprofilaxis nem áll rendelkezésünkre. Nagy energia- és kalóriatartalmú, könnyen emészthető étrend javasolt.
Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezelést nem igényel.
Speciális forma kezelése

Cholestasis esetén ursodeoxycholsav és cholestyramin adása enyhíti a tüneteket. Fulmináns hepatitisnél a máj tehermentesíthető.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.