Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hepatitis D vírusfertőzés
 
Néveredet

A vírust 1977-ben Rizetto fedezte fel.
A betegség meghatározása

Egy defekt RNS vírus, mely a HBV felszíni burkát hasznája fel a hepatocytákhoz való kötődéshez.
Etiológia

A 36 nm vírus partikulum tartalmazza az egyes láncú RNS-t és a delta antigént (HDVAg). A delta antigénnek két formája van, a nagy antigén 27kd (LHDAg), míg a kicsi antigén 24 kd(SHDAg). A vírus külső burka a HBV pre-S és S antigénje. Az I. genotípus a világ minden táján előfordul, a II. genotípust Taiwanon fedezték fel, kevésbé súlyos betegséget okoz. A III. genotípus Dél-Amerikában fordul elő, súlyos hepatitist okoz.
Osztályozás, típusok

Akut hepatitis: Superinfekció során a HBV hordozó fertőződik meg hepatitis D vírussal. Koinfeciónál HBV és HDV együtt ferőznek. Krónikus hepatitist általában HBV hordozókon HDV szuperinfekció okoz.
Patogenezis, patomechanizmus

A HDV direkt cytotoxicus hatású. Valószínű, az SHDAg felelős a citotoxicus hatásért. A HDVAg-val fertőzött hepatocytákat körülvevő gyulladásos sejtek arra utalnak, hogy az immunrendszer is szerepet játszik a májkárosodásban. Autoantitesteket is kimutattak a HDV fertőzésben: asialoglykoprotein receptort, pajzsmirigy ellenes antitestet, máj-vese-mikroszóma antitestet /LKM/. A legnagyobb jelentőségű az LKM-3, mely a betegek kb.18%-ban kimutatható. Az autoantitestek jelentősége a HDV fertőzéssel összefüggő hepatitisekben még nem tisztázott. Az Amazonasz vidékén észleltek olyan HDV hepatitist, mely jelentős microvesicularis hepatitist, a hepatocyták acidophil degenerációját okozta. A HDV a géntranszkripcióra gyakorolt hatása révén gátolja a HBV replikációt.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Akut hepatitis: hányinger, hányása, étvágytalanság, gyengeség, myalgia, arthralgia, vizelet sötét színűvé, a széklet világossá válik. Krónikus hepatitis: Gyengeség, rossz közérzet, fáradékonyság, hasi diszkomfort érzés lehet.
Tünetek

Akut hepatitis: HBV hordozókon HDV superinfekció akut hepatitist, gyorsan progrediáló májbetegséget okoz a betegek 90%-ban. A betegek kis részében spontán gyógyulás is előfordulhat, HBV és HDV eltűnik a vérből. A HDV superinfekcióból fulmináns hepatitis is kialakulhat. HBV és HDV koinfekció akut hepatitis tüneteit eredményezi, mely után ritkán alakul ki krónikus hepatitis. A koinfekció mellett gyakoribb a fulmináns hepatitis, mint a HBV fertőzésben. Az akut hepatitis tünetei megegyeznek egyéb etiológiájú hepatitisben észlelt tünetekkel: sárgaság, megnagyobbodott, nyomásérzékeny, puha, sima felszínű máj. Krónikus hepatitis: A krónikus HDV-hepatitist leginkább HBV hordozóállapotra történő szuperinfekció okoz. A tünetek általában megegyeznek az egyéb vírus hepatitis tüneteivel: gyengeség, tompa jobb bordaív alatti fájdalom, haspuffadás. Gyakran van cholestasis és sárgaság.
Általános vizsgálatok

Superinfekció: Az ALT-szint emelkedik. HDVAg az inkubációs időszak végén válik kimutathatóvá a betegek 20%-ban. Szérumszintje változó, ezért ismétlése javasolt. HDV RNS pozitivitás a legalkalmasabb módszer az akut hepatitis igazolására. A B vírus hordozó egyénben a HbsAg, HBV DNS szint csökken, sőt el is tűnhet a vérből. Koinfekció: Az alanin-aminotranszferáz aktivitás bifázisos módon emelkedik meg. Anti-HDV-IgM, HDV RNS, HbsAg, HbeAg, anti-HBc-IgM, HBV DNS pozitivitást találunk. Fulmináns hepatitis kialakulásakor a májelégtelenség tünetei látható.
Célzott vizsgálatok

Krónikus HDV hepatitisben LKM-3 pozitivitás igazolható az esetek 12-20%-ban. Májbiopszia: A HDV okozta krónikus hepatitis szövettani képe hasonlít a HBV hepatitiséhez. A HDV krónikus hepatitisben gyakran láthatók acidophil testek, a cytoplasmában acidophil degenerációk és hiányoznak a gyulladásos sejtek. A HDVAg a hepatocyták cytoplasmájában immunhisztokémiai módszerrel kimuatható.

Differenciáldiagnosztika

Akut hepatitis: egyéb vírushepatitisektől, alkoholos hepatitistől, gyógyszer okozta hepatitistől, súlyos szívelégtelenség és hypotensió okozta hepatitistől, cholangitistől. Krónikus hepatitis: Krónikus C hepatitis, autoimmun hepatitisek, gyógyszer okozta hepatitisek, alkoholos májbetegségek.
Rizikófaktorok

A HDV fertőzés megnöveli a májcirrhosis és a decompensatio kialakulásának esélyét. A HDV és a HCC között negatív korreláció van, felvetődik a HDV tumor protektív hatása.
Szövődmények

Fulmináns hepatitis alakulhat ki.
Epidemiológia

15 millió ember hordozza. Magas a prevalenciája Olaszországban, Kelet-Európában, Kolumbiában, Venezuelában, Nyugat-Ázsiában és a Csendes-óceáni-szigetvilág. Parenteralisan, percutan és sexualis útin terjed.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A HDV replikációja a HBV replikációtól függ, ezért a HBV vakcinációval a HDV fertőzés is megelőzhető.
Gyógyszeres kezelés

Akut hepatitis: nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Fulmináns hepatitisnél a májelégtelenségmek megfelelő kezelés kell. Krónikus hepatitis: hetente 3-szor 10 ME INF inj.s.c. adása javasolt.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.