Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 25. szombat Pál


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hepatitis E vírusfertőzés
 
Néveredet

Első eseteket 1955-ben és 1956-ban Indiában észlelték fertőzött víz fogyasztása után. Az enterális átvitel miatt nevezték „e” vírusnak.
A betegség meghatározása

32-34 nm átmérőjű szferikus szerkezetű RNS vírus, mely burokkal nem rendelkezik, a calici vírusokhoz tartozik.
Etiológia

Az egyszálú RNS 7,5 kb hosszú és három OFR-t (oppening reading frame), átíró részt tartalmaz. A nonstruktúrális proteinek között RNA-dependens RNS-polymeráz, RNS helikáz és methytranszferáz.
Osztályozás, típusok

Több genetikai variánsa van, melyekből eddig hármat azonosítottak. Valószínű azonban, hogy csak egy szerotípus létezik. Legnagyobb a genetikai variabilitása annak a génnek, mely a helikáz és az RNS-polymeráz fehérjéket kódolja.
Patogenezis, patomechanizmus

A hepatocyták sérülésében szerepet játszik a celluláris membránok és a lysosoma permeabilitásának megváltozása. A vírussal fertőzött sejtek lysisében a cytotoxicus T-lymphocyták és az antitest-mediálta cytotoxicitás is fontos.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

15-60 napos inkubációs idő után jelennek meg a tünetek. A betegség két periódusra osztható, a prodromális és a sárgasággal járó időszakra.
Tünetek

Prodromális szakban rossz közérzet, láz, ezt követően sárgaság, sötét vizelet, világos széklet jelentkezik. Hányinger, hányás, étvágytalanság, fogyás, hasi fájdalom, hepatomegalia a leggyakoribb tünetek. Ritkábban hasmenés, bőrviszketés, arthralgia, urticaria is kialakulhat.
Általános vizsgálatok

A transzamináz értékek maximuma egybeesik a sárgaság kezdetével, s 1-6 hét alatt visszatérnek a normális szintre. Az ALT érték emelkedése jelentősebb, mint az AST-é.
Célzott vizsgálatok

A széklet HEV RNS pozitívvá válik az ikterus kezdetén, és kb. 10 napig pozitív marad. A szérumban a vírus az ikterus kialakulása előtt mutatható ki, s az aminotranszferáz értékek maximuma előtt eltűnik. Az enzim szintek maximuma előtt kimutathatóvá válik az IgM-anti-HEV, maximuma egybeesik az enzimek csúcsával. 5-6 hónap alatt eltűnik a vérből. Az IgG-anti-HEV nem sokkal az IgM szint emelkedés után megjelenik a vérben, szintje fokozatosan emelkedik és kimutatható marad az akut fertőzést követően kb. 1 évig.

Differenciáldiagnosztika

Egyéb vírus hepatitisektők, akut alkoholos hepatitistől, gyógyszer okozta hepatitistől kell elkülöníteni.
Epidemiológia

Faecalis-oralis úton terjedő vírus, mely rossz szociális körülmények között élő embereknél fordul elő. Endémiás betegségek előfordultak Közép-Amerikában, Afrikában, Közel-Keleten, Indiában, Ázsiában. Az egyik legnagyobb fertőzés Kína Xinjiang tartományában volt, ahol 120000 ember fertőződött meg. Az endémiás területeken az akut sporadikus hepatitisek 50%-át HEV fertőzés okozza. Nem endémiás területeken ritka, elsősorban endémiás területekre történő utazás kapcsán fordul elő.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Víz tisztításával, a személyi higiénés betartásával megelőzhető a fertőzés. Endémiás terültekre utazóknak fel kell hívni a figyelmét, hogy csak ívóvizet igyanak, főtt ételt és zöldségeket egyenek. Védőoltást nem áll rendelkezésre.
Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres terápiát nem igényel.

Prognózis

A halállal végződő esetek száma 0,5-4%, mely a terheseknél akár 20% is lehet.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.