Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hepatitis- egyéb vírusfertőzések
 
Etiológia

CMV: cytolyticus tulajdonságú vírus, mely a megtámadott sejteket többmagvú óriássejtekké alakítja intranuclearis zárványtestekkel. EBV: a herpesvírusok családjába tartozó DNS-vírus. A garat és a méhnyak epithelsejtjeiben replikálódik, a B-lymphocyták innen fertőződnek meg. Herpes simplex vírusok: HSV 1 és HSV 2 vírus nagy, burokkal rendelkező DNS vírusok. Sárgaláz: A Flavivírusok családjába tartózó 40nm átmérőjű RNS vírus. Ebola: Filoviridae vírusok családjába tartozó RNS vírus.
Osztályozás, típusok

Cytomegalovírus, Ebstein–Barr vírus, Herpes simplex vírus, Sárgaláz, Ebola.
Patogenezis, patomechanizmus

CMV: Az elsődleges fertőzés akár okoz tüneteket, akár tünetmentes, latens hordozó állapothoz vezet, melyet az ép cellularis immunitás kontroll alatt tart. A CD4+ T-lymphocyták gátlása vagy pusztulása esetén megindul a replikáció, érvényesül a cytotoxicitás. A vírus különös affinitással rendelkezik az epeepitheliumhoz és az erek endotheljéhez. EBV: A garatnyálkahártya basalis membránja veszi fel, itt szaporodik, majd a sejt elpusztul. A keringő B-lymphocytákba kerül, mert az epithelsejtekhez hasonlóan ezek a lymphocyták rendelkeznek CD21-receptorral. A vírusantigén expresszálódik a B-lymphocyták felszínén, melynek hatására a T-sejtek reakcióba lépnek. Ekkor megjelennek az atípusos mononuklearis sejtek, a reaktív T-sejtek és kialakul a betegség típusos képe. Herpes simplex vírus: A DNS vírusok replikációja kapcsán a sejtmagban az ún. Cowdry-féle zárványtestek mutathatók ki. A fertőzés sokáig latens marad, trauma, stressz, ultraibolya sugárzás és immunszuppresszió okozhatja a reaktivációt.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

CMV: neonatalis hepatitisnél elhúzódó sárgaság van. Ép immunitású felnőtteken a fertőzés mononucleosist okoz: láz, fáradtság, pharyngitis, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, súlyos esetben nyelési zavar is lehet. Immunszupprimáltaknál elesett állapot, láz, izületi fájdalmak a legfőbb panaszok. EBV: Láz, megnagyobbodott nyirokcsomók, hasi fájdalom, torokfájás. Herpes simplex vírus: A primer fertőzés az élet korai szakában történhet, subklinikailag zajlik. A hólyagosodó nyálkahártya-elváltozásokat régionális nyierokcsomó megnagyobbodások kísérhetik. Generalizált HSV fertőzés akut májelégtelenséget okoz, melyet rekurráló lokális herpes fertőzések előznek meg. Sárgaláz: vérzések, sárgaság. Ebola: láz, légúti panaszok, vérhányás, véres széklet.
Tünetek

CMV: neonatalis hepatitis: elhúzódó fiziológiás sárgaság, enyhe hepititis. Ép immunitású felnőttekben az elsődleges infekció generalizált lymphadenomegaliát okoz és akut hepatitisre jellemző tüneteket. Leromlott immunrendszerű betegeknél sárgaság, láz, rossz általános állapot látható. EBV: Generalizált nyirokcsomók, lepedékes tonsillitis, garatoedema, hepatosplenomegalia. Ampicillin hatására a bőrön kiütések jelenhetnek meg. Herpes simplex vírus: primer fertőzésnél a hólyagos kiütések és régionális nyirokcsomó megnagyobbodások lehetnek. Generalizált fertőzés immunszuprimált betegenél és újszülötteknél májelégtelenséget okoz. Májmegnagyobbodás, láz, sárgaság jellemzi. Sárgaláz: 3-6 napos inkubációs után sárgaság, hepatomegalia, vérzések, albuminuria jelentkezik, majd a súlyos formánál 6-8 nap után vérhányás, shock és coma lép fel. A legtöbb eset enyhe, vagy szubklinikus formában zajlik. Ebola: Haemorrhágiás láz, hepatitis, gastrointestinalis vérzés.
Általános vizsgálatok

CMV: neonatalis hepatitis: mérsékelten emelkedett májenzimek, hyperbilirubinaemia. Ép immunrendszerű felnőttkori formánál enyhe transzamináz és alkalikus phosphatase emelkedés van, atípusos mononuclearis sejtek a perifériás vérkenetben. Csökkent immunrendszerű betegek esetében a májenzimek az akut vírus hepatitisnek megfelelően jelentősen emelkednek. EBV: Emelkedett transzamináz értékek, haemolysis, cholestasis emelkedett GGT és AP értékekkel. Herpes simplex vírus: hyperbilirubinaemia, jelentős transzamináz emelkedés, leukocytopenia, thrombocytopenia, megnyúlt prothrombiun idő, disszeminált intravascularis coagulopathia. Sárgaláz: hyperbilirubinaemia, emelkedett transzamináz szintek, albuminuria, vérzékenység. Ebola: Emelkedett transzamináz értékek, disszeminált intravascularis co-aguláció.
Célzott vizsgálatok

CMV: Akut hepatitisben az IgM antitest titere emelkedik meg a szérumban, melyet két hét múlva követ az IgG szint növekedés. Congenitális formában az anyai ellenanyagok jelenléte miatt nem alkalmazható. Súlyos immunkárosodott betegeknél még életveszélyes esetben sem jelenik meg ellenanyag. Újszülötteknél vizeletből, felnőtteknél vérből, nyálból és májszövet-homogenizátumból lehet kitenyészteni. EBV: heterophil agglutininek kimutatása (Paul-Bunnel reakció) az antitestek közül a víruscapsid elleni (VCA-IgM és IgG) és a korai antigén elleni (anti-EA) ellenanyagok jelennek meg. A vírus PCR technikával is kimutatható. Herpes simplex vírus: szerológiai tesztekkel diagnosztizálható, akut fertőzést az IgM pozitivitás igazol. Sárgaláz: szerológiai tesztekkel diagnosztizálható: komplementfixáció, hemagglutináció-gátlás, ELISA. Ebola: szerológiai rerakciókkal igazolható. Májbiopszia: CMV: Congenitális fertőzés újszülöttkori óriássejtes hepatitist okoz, a hepatocytákban intranuclearis zárványok vannak, cholestasis kíséri. Immunkompetens felnőtt CMV-infekciója: fokális hepatocyta- és epeúti hámsejtkárosodás látható a sinusoidok lymphocytás infiltrációjával. Immunológiailag károsodott betegekben a hepatocytákban bagolyszem-zárványok, intralobularisan az epeúti epitheliumban és az endothelben sejtelhalások vannak, de a sejtes gyulladás kisfokú. A májszövetben in situ reakcióval vizsgálhatók a vírusproteinek és vírusspecifikus nukleinsav-szekvenciák jelenléte. EBV: a portalis mezők és a sinusoidok lymphocytás gyulladása jellemzi, melyeket a fertőzött B-, T-lymphocyták és a természetes killer sejtek képeznek. Herpes simplex vírus: gócos nekrózis jellemzi, melyek szélén többmagvú májsejtek kátható. Ezekben nagy eosinophil magzárványok láthatók. Sárgaláz: vérzékenység miatt kontraindikált. Ebola: periportalis gócos nekrózisok, intracytoplasmaticus eosinophil zárványok, Councilman-testekre emlékeztető struktúrák jellemzik. A véna centralisokban és a véna portaeban thrombosisok lehetnek.

Differenciáldiagnosztika

Hepatitis vírusok okozta hepatitisek, HIV, toxoplasmosis. Transzplantált betegeknél egyéb vírus és bakteriális fertőzést és a korai kilökődést is ki kell zárni.
Rizikófaktorok

A vírus fertőzéskre hajlamosak az immunszupprimált betegek, tarnszplantáltak. HSV Hodgkin kórban, égési sérülteknél és újszülötteknél fulmináns hepatitist okozhat.
Szövődmények

CMV: Connatalis fertőzés epeúti atresiához vezet. Májtranszplantáltaknál krónikus kilökődést és vanishing bile ducte syndromat okoz. EBV: előfordulhat haemolysis, lépruptúra, carditis, Guillain-Barré-szindróma, antibioticum(elsősorban ampicillin) hatására a 8-9. napon exanthema. Krónikus hepatitis kialakulását is leírták. Herpes simplex vírus: cornea eredetű vakság, encephalitis, fulmináns hepatitis.
Epidemiológia

Cytomegalovírus (CMV): elterjedt vírus, prevalenciája 1-2% már connatálisan, 50 éves korra ez az arány 40%. Vizelettel, nyállal, vérrel, ondóval, cervixváladékkal ürül. Ebstein-Barr-vírus (EBV): Gyermekkorban tünetmentes, serdülő-és fiatal felnőttkorban okoz tüneteket. Elsősorban nyál útján terjed. Herpes simplex infekció: Világszerte előfordul. Lokális, oropharyngealis, genitális és rectalis recurrens, bullosus eruptiókat okoz. Sárgaláz: az őserdőkben a majmok, a városokban a szunyogok terjesztik. Elsősorban Nyugat-Afrikában, Közép- és Dál-Amerikában, Karibi-szigeteken. Ebola: 1976-ban Szudánban és Zairében okozott fertőzést, melyeknél 50-80% volt a halálozás.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

CMV: Specifikus anti-CMV-immunglobulin prevencióra alkalmas lehet. Transzplentációnál a donot szűrése CMV-re fontos. Sárgaláz: prevenció élő attenuált vaccinával lehet, az immunitás tartós.
Gyógyszeres kezelés

CMV: Újszülöttkori és immunkompetens felnőtteken spontán gyógyulnak, kezelést nem igényelnek. Immundeficiens állapotokban és transzplantáltaknák ganciclovir i.v. adása javasolt. EBV: önmagától gyógyul. Garatoedemánál adható szteroid. Bakteriális felülfertőződés esetén szabad csak antibiotikumot adni, elsősorban makrolidet, vagy metronidazolt. Acyclovir csak a vírusreplikációt állítja le, a lymphoid proliferációt nem. Herpes simplex: generalizált fertőzésben acyclovir inj. adása javasolt. Sárgaláz: szupportív kezelés adhatűó, specifikus terápia nincs. Ebola: specifikus antiviralis kezelés nincs.

Prognózis

EBV: Fatális kimenetel és krónikus szindróma ritkaság. Az átvészelt vagy latens infekció az immunitás csökkenésekor reaktiválódhat. HSV: a generalizált formában kialakult fulmináns hepatitis halálhoz vezethet.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.