Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Autoimmun hepatitis
 
Néveredet

Waldenström és Kunker 1950-ben írták le az első esetetet fiatal nőknél, akiknek amenorrhoeájuk, hepatosplenomegaliájuk, hypergammaglobulinaemiájuk, arthritisük és postnecroticus cirrhosisuk volt.
A betegség meghatározása

Főleg fiatal nőkben előforduló gyulladásos májbetegség, melyben szövettani vizsgálattal periportalis hepatitis, a szérumban hypergammaglobulinaemia és májellenes antitestek mutatható ki.
Etiológia

Genetikai tényezők: I.típus: human leukocyta antigén(HLA) B8, DR3, DR4 gyakoribb előfordulását figyelték meg. II.típus: HLA B14, DR3,C4A-QO. III.típus: HLA asszociáció ennél a csoportnál nem ismert. Vírusok: HAV, HCV, EBV, herpes és kanyaróvírus etiológiai szerepét vetették fel. A vírusok fehérjéi molekuláris mimikri révén az érzékeny szervezetekben autoreaktivitást indukálhatnak. Gyógyszerek: oxyphenizatin, methyldopa, tienilsav, hydralazin.
Osztályozás, típusok

I. típus: simaizom ellenes antitest (SMA), antinuclearis antitest (ANA), antiactin pozitivitás jellemzi. II. típus: vese-máj mikroszóma antites-1 (LKM-1). III. típus: solubilis máj antigén elleni antites (anti-SLA), máj-pancreas antitest.
Patogenezis, patomechanizmus

A betegség pontos patomechanizmusa még nem ismert. Jelenlegi elképzelés szerint a genetikailag érzékeny egyénekben sejt mediálta cytoptoxicus reakció okozza a betegséget. A HLA II.típusú antigének aberráns megjelenése a hepatocyták felszínén elősegíti, hogy a normál májsejtmembrán alkotók antigén prezentáló sejtekké váljanak. Ezen aktivált sejtek beindítják az autoantigénre érzékeny cytotoxicus T lymphocyták klonális szaporodását, melyek a cytokinek felszabadulásával és a májszövet infiltrációjával a májsejtek pusztulását okozzák. Az oka a HLA aberráns megjelenésének nem ismert, vírusok, gyógyszerek, környezeti tényezők, genetikai faktorok szerepe egyaránt szóbajön. Az autoantigének kóroki jelentősége sem ismert. Az asialoglikoprotein-receptor és acytokróm-monooxygenáz P-450 IID6 szerepét felvetették. A HLA-DR3 és a HLA-DR4 megjelenése a gazdaszervezet genetikai hajlamát mutatja az autoimmun betegségre.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Fáradékonyság, sárgaság, jobb bordaív alatit hasi fájdalom, bőrviszketés, anorexia, polymyalgia, hasmenés, Cushingoid arc, láz.
Tünetek

Hepatomegalia, sárgaság, splenomegalia, csillagnaevusok, ascites, encephalopathia, egyéb immunológiai betegségek tünetei.
Általános vizsgálatok

Laboratóriumileletek: Aszpartát aminotranszferáz (AST) és a gammaglobulin értéke korrelál a betegség súlyosságával és prognózisával. Nő az IgG szintje, hyperbilirubinaemia látható. Az AP a normál érték kétszeresét is meghaladhatja.
Célzott vizsgálatok

Immunológiai vizsgálatok: ANA, SMA, LKM, anti-SLA meghatározás szükséges a diagnózishoz. A következő antitestek pozitivitása is megfigyelhető: perinuklearis anti-neutrophil cytoplasma antitest (pANCA), anti-asialoglikoprotein receptor antitest, antiactin antitest, máj citoszol ellenes antitest 1, máj-pancreas antitest, solubilis máj antigén ellenes antitest. HLA jelenléte is a prognózis megítélésében jelentős: HLA-B8: fiatalabb életkor, súlyos gyulladás, relapsusra való hajlam jellemzi. HLA-DR3: ritkábban van remisszió, gyakoriak a relapsusok, terápiára kevésbé reagál, gyakran májtranszplantáció szüksége. HLA-DR4: idősebb életkorú nők, egyéb immunológiai betegségek jelenléte, jó prognózis. HLA-C4A gén deleció: alacsony szérum komplement érték, korán kedzdődő betegség.

Differenciáldiagnosztika

Krónikus vírus hepatitisek, Wilson kór, 1-antitripszin hiány, haemochromatosis, gyóygszer-indukálta májbetegségek, nem-alkoholos steatohepatitis, PBC, PSC, autoimmun cholangitis.
Szövődmények

Májcirrhosis, portalis hypertensio
Epidemiológia

Nyugat-Európában az incidenciáka 100 000 lakosra 0,69. Észak-Amerikában a krónikus májbetegségek 11-23%-a tartózik ebbe a csoportba. I. típus: az előfordulás leggyakoribb 10-20 éves, valamint 45-70 éves nők között. II. típus: 2-14 éves korban jelentkezik, a betegek 4% felnőtt. III. típus: 30-50 éves nőknél gyakori.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezelés: Prednisolon monoterápia esetén: 60 mg egy hétig, 40 mg szintén egy hétig, 30 mg két hétig, majd 20 mg. Kombinált kezelés: Azathioprine: 50 mg, Prednisolon: egy hétig 30 mg, egy hétig 20 mg, két hétig 15 mg, majd 10 mg. A gyógyszeres kezelést a remisszióig folytatjuk: tünetmentes beteg, ASTa normál kétszerese, nincsenek gyulladásos tünetek, szövettani vizsgálat ép májszövetet vagy minimális aktivitás mutat.
Műtéti kezelés

Májtranszplantáció: dekompensalt májcirrhosis esetén jön szóba.
A kezelés komplikációi

Steroid mellékhatásai: Cushingoid arc és alkat, acne a bőrön, hirsutismus, osteoporosis, cukorbetegség, cataracta, psyches zavarok, hypertonia. Azathioprine: cholestasis, hányinger, hányás, cytopenia, kiütések. Teratogén és onkogén hatása is lehet. A hosszú távú kezelés következtében kialakuló daganatok előfordulása 1,4-szer nagyobb, mint az egészséges populációban.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Relapsus a betegek 50%-ban 6 hónapon belül kialakul, a többi esetben a relapsus 3 éven belül következik be.

Terápiás célkitűzés

A kezelés abszolút indikációi: kifejezett tünetek, jelentős klinikai progresszió, AST >= a normál tízszerese, vagy az AST >= ötszöröse a normál értéknek, a g-globulin >= kétszerese a normálnak. Szövettani kép: bridging nekrózis, multilobularis necrosist mutat. Relatív indikációk: mérsékelt tünetek, vagy tünetmentesség, AST három-, kilencszer nagyobb a normál értéknél vagy az AST ötször nagyobb és a g-globulin kétszer nagyobb a normál értéknél. Szövettani vizsgálatnál periportalis hepatitis látható. Nem kell a beteget kezelni: tünetmentes, mérsékeltek a laboreltérések, előző prednisolon vagy azathioprin kezelést nem tolerálta, az AST a normál szint háromszorosánál, súlyos cytopenia áll fent. Szövettani vizsgálat portalis hepatitist mutat. Oesophagus varix vérző decompensalt májcirrhosist nem kezeljük az auto-immun betegséget.
Prognózis

Spontán javulás 13-20%-ban figyelhető meg. A jelentős aktivitást mutató esetek 41%-ban cirrhosis alakul ki.
Követés, gondozás

A terápia hátékonyságának megítélésére és a gyakori relapsus miatt a betegek rendszeres követése, gondozása szükséges.
Kiegészítő információk

Terhességi sajátosságok

Az azathiprin teratogén hatása miatt terhességben nem adható.
Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.