Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 25. szombat Pál


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Zsírmáj
 
Egyéb megnevezés

Steatosis hepatis.
A betegség meghatározása

Steatosis a triglyceridek kóros felszaporodását jelenti a hepatocytákban.
Etiológia

Alkoholos steatosis: rendszeres alkohol fogyasztás. Nem alkoholos steatohepatitis (NASH): gyógyszerek: amiodaron, ösztogén, bleomycin, L-asparagináz, methotrexat, perhexilen, szteroidok, warfarin, azaserin, puromycin, tetracyclin. Fémek: antimon, barium, foszfor, króm, thalium. Anyagcserebetegségek: a b-lipoprotein, familiaris steatohepatitis, galaktozémia, glikogén tárolási betegségek, herediter fruktóz intolerancia, homocystinuria, tarosinaemia, Wilson-kór. Egyéb betegségek: fogyás, éhezés, diabetes mellitus, gyulladásos bélbetegségek, obesitas, jejunoilealis bypass, fehérjeszegény diéta, hyperlipidaemia, súlyos anaemia, teljes parenteralis táplálás. Microvesicularis steatosis: terhességi akut zsírmáj, tetracyclin, valproinsav, fulmináns D hepatitis, koleszterinészter-tárolási betegségek, a karbamid ciklus és a -oxidáció öröklött enzimzavarai.
Osztályozás, típusok

Etiológia szerint: alkoholos és nem alkoholos steatosist különböztetünk meg. Kórszövettanilag: macrovesicularis és microvesicularis steatosis különíthető el.
Patogenezis, patomechanizmus

Alkoholos steatosis: csökken a zsírsav oxidációja, fokozott a zsírsavszintézis, csökken a triglyceridkiáramlás a májból. Nem alkoholos steatohepatitis(NASH): Endotoxinok stimulálják a TNF- a és egyéb prokinetikus cytokinek (IL-6, IL-8) szintézisét. Az IL-8 a neutrophil granulocyták kemotaxisát okozza, mely sejtnekrózisra adott gyulladásos választ eredményezi. A TNF-a gátolja a lipoprotein lipáz enzimet, csökken a lipolysis a perifériás szövetekben, mely fokozza a májban a triglycerid szintézisét és akkumulációját. Mitochondriu-mok károsodása oxydatív stresszt indikál. Aktivizálódik a cytochrom P450 rendszer.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Gyakran panaszmentes, de okozhat gyengeséget, étvágytalanságot, jobb bordaív alatti fájdalmat.
Tünetek

Hepatomegalia a betegek 75%-ban, splenomegalia 25%-nál tapintható. Portalis hypertensio ritkán fordul elő.
Általános vizsgálatok

Alkoholos steatosis: AST érték magasabb, mint az ALT, a GGT és az MCV emelkedett. Alkoholos eredet mellett szól, ha a deszializált transzferrin és az össztranszferrin szint hányadosa nagyobb 1,3%-nál. Az AST mitochondriális izoenzim szintje emelkedett. NASH: ALT magasabb, mint az AST szint, a GGT és AP csak mérsékelt emelkedést mutat, szérum bilirubin csak az esetek 12%-ban nő meg. Hasi UH vizsgálat: a máj echogenitása fokozott.
Célzott vizsgálatok

CT: denzitáscsökkenést mutat. MRI: A zsírlerakódás helyét és mértékét mutatja meg. Májbiopszia: nem alkoholos steatohepatitis (NASH): macrovesicularis steatosis, lobularis infiltráció, perivenularis és sinusoidalis fibrosis.

Epidemiológia

A zsírmáj gyakorisága a más ok miatt meghalt betegek között 10-30%. Alkoholos steatosis: az alkoholos májbetegek 60-95%-nál steatosis figyelhető meg. Nem alkoholos steatohepatitis (NASH): leggyakrabban középkorú, kövér, nem-inzulin dependens cukorbeteg, hyperlipidaemias nőknél alakul ki.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Alkoholos steatosis: szigorú alkoholtilalom. Nem alkoholos steatohepatitis(NASH): fogyás, diéta, a steatosist okozó gyógyszer elhagyása.
Gyógyszeres kezelés

Alkoholos steatosis: antioxidánsok (silymarin, E-vitamin). Nem alkoholos steatohepatitis (NASH): antioxidánsok adhatók. Kis számú beteganyagon alkalmaztak ursodeoxycholsav, metronidazoil, aminosav, glutamin, glükóz infúziós kezelést. Kezelni kell a hyperlipidaemiát és a hyperglikaemiát.

Prognózis

Alkoholos steatosis: az alkohol elhagyása esetén jó a prognózisa. Nem alkoholos steatohepatitis (NASH): 15-50%-nál fibrosis, 7-16%-nál cirrhosis fejlődik ki.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.