Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 13. szerda Szilvia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hepatorenalis szindróma
 
A betegség meghatározása

Májcirrhosisban fellépő olyan funkcionális veseelégtelenség, melynél vesebetegség nem áll fent. Szövettanilag a vese ép, a renalis erek vasokonstrikciója okozza. Hepatorenalis szindrómáról beszélünk, ha a májbetegnél portalis hypertensio, ascites mellett emelkedett szérum kreatitin ésrték, oliguria lép fel (400-800 ml/nap), a laborleletekben a következő eltéréseket találjuk: Hyperosmolaris a vizelet. Magas a vizelet kreatinin és szérum kreatinin arány (30). Alacsony a Na ürítés (a vizelet Na10mEq)l diureticum adása mellett.
Osztályozás, típusok

Akut forma: a veseműködés gyors romlása, 1-2 héten belül a szérum kreatinin szint kétszeresre emelkedik, vagy a kreatinin clearance felére csökken. Krónikus forma: A veseműködés romlása lasabban alakul ki.
Patogenezis, patomechanizmus

A májbetegségeben a portalis hypertensióval öszszefüggően artériás vasodilatáció alakul ki. A vasodilatatióra adott adaptív válasz során fokozódik a renin-angiotensin-aldosteron rendszer, a szimpatikus idegrendszer, a vasopressin, az endothelinek, a leukotrien E2 aktivitása, melyek a vesében vasoconstrikciót, fokozott Na és vízvisszaszívást eredményeznek. Ezzel egyidőben a vesében a vasokonstrikció kivédésére fokozódnak a vasodilatátor hatások, nő a posztaglandinok, a kallikrein és a pitvari natriureticus hormon szintje. A vesében az egyensúly megbomlik a fenti faktorok között és jelentős vasokonstrikció alakul ki.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Werling Klára
egyetemi adjunktus

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Csökkenő vizelet mennyiség az első tünet.
Tünetek

Súlyos előrehaladott májbetegséget, ascitest, porrtalis hypertonia tüneteit látjuk. Hypotoniát és hyperkinetikus keringést találunk.
Általános vizsgálatok

A hepatorenbalis szindróma fő kritériumai (Hepatology, 23:164, 1996.). Krónikus vagy akut májbetegség talaján kialakuló előrehaladott májfunkciós zavar és portalis hypertonia. Alacsony glomerularis filtrációs ráta: szérum kreatinin 1,5 mg/dl, kreatinin clearance 40 ml/min. Nem áll fenn shock, infekció, nincs jelentős folyadékvesztés, nem kapott a beteg nephrotoxicus szereket. 1,5 l isotonias oldat és diureticum adása mellett sem javulnak a vesefunkcók. A proteinuria 500 mg/dl és a hasi UH nem mutat obstrukciót, vagy vese parenchyma károsodást. Egyéb tényezők: Vizelet mennyisége 500 ml/nap, vizelet Na10 mEq/l, a vizelet ozmolalitása nagyobb, mint a plazmáé, a vizelet vvs 50/ nagy nagyítású látótér, szérum Na koncentráció 130 mEq/l.

Differenciáldiagnosztika

Hypovolaemia okozta extrarenalis azothemia: folyadákpótlásra rendeződik. Akut tubularis nekrózis: magasabb a vizelet Na koncentrációja, alacsony a vizelet és szérum kreatinin arány alacsonyabb. Alacsony a perctérfogat, nincs hypotensio.
Rizikófaktorok

Nonsteroid gyulladásgátlók: a prosztaglaninoknak lényeges szerepe van a hepatorenalis szindróma kialakulásában, az NSAID előidézheti a HRS kialakulását. Kerülendő a nephrotoxicus antibiotikumok és az aminoglykozidok szedése is.
Epidemiológia

Egyes adatok szerint a májcirrhosisos betegek kb.18%-nál fejlődött ki 1 éven belül, 39%-nál öt éven belül.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A hajlamosító tényezőket mielőbb kezelni, eliminálni kell: gastrointestinalis vérzés, fertőzések, hypovolaemia, spontán bakteriális peritonitis.
Gyógyszeres kezelés

Dopamin, norepinephrine, vasopressin analóg ornipressinnel vannak próbálkozások.
Műtéti kezelés

A májtranszplantáció az egyetlen kezelési lehetőség HRS-ban.
Speciális forma kezelése

TIPS: terápia rezisztens ascitesnél elvégezve esetleg megelőzhető a HRS kialakulása. Haemodyalisis: A véralvadási zavarok és a hypotonia miatt ritkán végezhető el. A májtranszplantációig biztosíthajta a túlélést.

Prognózis

A prognózis rossz, az 1 éves túlélés 38%. A prognózis prediktora a szérum Na koncentráció,a natriureticus homorn szint és a plazma renin aktivitás.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Oxford Textbook of Hepatology, Slesinger, Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró V. Gastroenterológia, Fehér J., Lengyel G. Hepatologia.