Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Choledocholithiasis
 
Egyéb megnevezés

Epeúti kövesség.
A betegség meghatározása

Epekő van a közös epevezetékben.
Etiológia

Vagy az epehólyagban lévő apró kő kerül az epevezetékbe, vagy magában a vezetékben is képződhet epekő. Az epevezetékben lévő kövek az epehólyagban lévőkhöz hasonlóan vagy koleszterin, vagy pigmentkövek, azonban koleszterinkő csak az epehólyagban képződik. Az epevezetékben lévő koleszterinkő az epehólyagból sodródott a ductus choledochusba. Az idős korban, rendszeres alkoholfogyasztás és májcirrhosis esetén, valamint idült haemolsissel járó betegségekben megfigyelhető fekete pigmentkövek ritkán jutnak az epevezetékbe. A choledochusban képződő pigmentkövek jellemzően barna, puhább kövek, melyek az epevezetékben de novo képződtek bakteriális fertőződés következményeként. Ezek a kövek gyakran okoznak cholangitist.
Osztályozás, típusok

Összetétel szerint: koleszterinkő, fekete pigmentkő, barna pigmentkő.
Patogenezis, patomechanizmus

Hajlamosít epeúti kövek kialakulásár a juxtapapillaris diverticulum, posztoperatív epeúti szűkület, beszűkült biliodigestív anasztomózisok). Az epehólyagból az epevezetékbe jutó kövek képződésének mechanizmusa a cholelithiasis címszó alatt megtalálható.Az epevezetékben de novo képződő epekövek a foszfolipidek és a bilirubin baktériumok által történő átalakulása miatt alakul ki. A tünetek súlyosságát az elzáródás foka és az epe baketriális felülfertőződése befolyásolja.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Micheller Pál
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A közhiedelemmel ellentétben az esetek jelentős részében az epeúti kövesség nem okoz panaszt, különösen idősekben nem. A panaszokat a kövek beszorulása és az epeutak feszülése okozza: hirtelen, általában étkezést követően kezdődő, jobb bordaív alatti görcsös jellegű fájdalom keletkezik, mely a lapocka felé sugároz. Gyakran hányinger, hányás is kialakul. Idült esetben jellemző a bőrviszketés.
Tünetek

Icterusos sclera, icterusos bőr, acholias széklet (agyag színű), sötét színű vizelet (sörbarna), hányás, láz.
Általános vizsgálatok

Fizikális vizsgálat: esetleg tapintható epehólyag, jobb felhasi vagy epigastrialis nyomásérzékenység, lokális izomvédekezés. Laboratóriumi vizsgálatok: AP és GGT emelkedett (az enzimszintekből a folyamat súlyosságára illetve az eltelt időre is lehet következtetni).
Célzott vizsgálatok

Hasi UH-n (specificitas 80%, szenzitivitás 60%) és a hasi CT-n az epevezeték az esetek 75%-ában kiszélesedett. Azokban a betegekben, akiknek többször volt már epeúti kövességük, a ductus choledochus fibrotizálhat, és így nem tud kitágulni. Cholecystectomia után a ductus choledochus tágasságának felső határa 10 mm. A diagnosztikus mellett terápiás lehetőségeket is nyújta az endoszkópos retrograd cholecysto-pancreatographia (ERCP), szükség esetén a percutan cholecystographia (PTC).

Differenciáldiagnosztika

Cholestatikus májbetegségek (hepatitis is), epeúti elzáródást okozó malignus betegségek (pl. pancreas feji carcinoma vagy epeúti carcinoma), irritabilis bél szindróma.
Rizikófaktorok

Apró köves epehólyag.
Szövődmények

Acut cholangitis, chronicus cholangitis,acut biliaris pancreatitis.
Epidemiológia

Valószínűleg gyakoribb, mint azt gondolnánk, mert sokszor tünetmentesen is passzálódhat kis kő az epevezetéken (a 8 mm nagyságú cholecystakő tünetmentes passzálódása nem ritkaság). Az epeköves betegek 15-20%-ának van epeúti köve is.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A diéta és az életmód módosítás a hólyagkövek kialakulásának megelőzését célozzák, a meglévő kövek epeutakba jutását nem befolyásolják. Bár a különböző kőoldó gyógyszerek az cholecystolithiasis esetében is csekély sikerrel kecsegtetnek, ismétlődően előfordulo choledocholithiasis esetén prevenciós céllal meg lehet próbálni ursodeoxycholsavat adni.
Gyógyszeres kezelés

Az Oddi-sphincter relaxáló glucagon infúziós alkalmazása a kövek passzálódását elősegítheti, de az endoszkópos módszerek ezt a terápiás lehetőséget háttérbe szorították. Külső energiaforrással történő kőzúzásra (ESWL) az endoscopos módszerek kiegészítéseként kerülhet sor. Az endoscopos kezelés a konzervatív kezelési módok közül (hacsak nincsen kontraindikáció) az elsőként választandó: ERC, EST, stent implantatio (90% endoscoposan megoldható, szövődmény arány kisebb, mint 10%, mortalitás kisebb, mint 1%).
Műtéti kezelés

Az endoscopos módszerek terjedésével visszaszorulóban van, sikertelen endoscopos próbálkozást követően choledochotomia történhet.
A kezelés komplikációi

ERC szövődményeként kialakulhat pancreatitis.
Speciális forma kezelése

Cholangitissel társult esetekben systemas antibiotikum adandó (3. generációs cephalosporin, esetleg aminoglycosiddal kombinlva).
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Ismétlődő epeúti kövesség esetén javasolt a cholecystectomia.

A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Több epeúti kő, stentelzáródás.
Követés, gondozás

Ismétlődő choledocholithiasis esetén, ha a cholecystectomiának kontraindikációja (pl. anaesthesiológiai) van, 3 havonként végzett hasi UH javasolt, szükség esetén (panaszok, kóros laboratóriumi paraméterek, vagy előző endoscopos beavatkozáskor behelyezett stent esetén) újabb ERC.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Harrison’s Principles of Internal Medicine 14th ed.; Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró (szerk.): Gatroenterologia.