Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 25. szombat Pál


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Carcinoma cholecystae
 
Egyéb megnevezés

Epehólyag rák.
A betegség meghatározása

Az epehólyag rosszindulatú daganata.
Etiológia

Epekövesség okozta ismétlődő nyálkahártyairritáció, gyakori epeúti fertőzés, gumitermékek és petróleum származékok jönnek szóba, mint patogenetikai tényezők. A p53 mutációját igazolták az epehólyagtumoros betegek 90-95%-ában.
Osztályozás, típusok

Szövettani osztályozás: 80% adenocarcinoma, ritkábban laphámsejtes, cystadenocarcinoma, adenoachantoma vagy differenciálatlan sejtes carcinoma.
Patogenezis, patomechanizmus

Infiltratív növekvésű tumor, a diagnóziskor általában már beszűri a környező szerveket, szöveteket. Közvetlenül érinti a duodenumot, a colon transversumot, a csepleszt és a jobb vesét. A gyors környezeti invázión túl gyorsan ad metastasist is, mind lymphogen, mind haematogen úton.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Micheller Pál
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A gyakran már régóta epeköves betegnek jobb bordaív alatti fájdalom, ritkábban bőrviszketés okoz panaszt. A panaszok megegyezhetnek a cholelithiasisra jellemző panaszcsoporttal, melyhez a daganatos megbetegedésekben megszokott panasz és tünetcsoport társul. Gyakran a szövődményk okozzák az első panaszt.
Tünetek

Tapintáskor a jobb bordaív alatt jelzett fájdalom, esetenként tapintható tumormassza, izomvédekezés előfordulhat. Jellemző még láz, sárgaság, fogyás.
Általános vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok: emelkedett szérum alkalikus foszfatáz és g glutamiltraszferáz koncentráció, hyperbilirubinaemia (döntően direkt).
Célzott vizsgálatok

Hasi UH (általában epekövet és a tumormasszát mutatja ki). Hasi CT (általában a májban jelez térfoglalást, mely elzárja az epeutakat). ERCP (jelemző, hirtelen éles határú telődési hiányt mutató cholegram).

Differenciáldiagnosztika

Epekövesség, májtumor.
Rizikófaktorok

Primer sclerotisalo cholangitis, pyogen recurráló cholangitis, bizonyos esetekben cholelithiasis.
Szövődmények

Acut cholecystitis, perforáció, fisztulaképződés, vérzés, ileus, pancreatitis, tályog, sepsis, icterus miatti encephalopathia.
Epidemiológia

Az emésztőszervi rákok közül az 5. leggyakoribb carcinoma. Az epehólyagtumoros betegek 80%-a epeköves, általában cholesterinköveik vannak. Epekőbetsgégben a rákincidencia 1-2%, az epeköves betegekben 3-4x gyakrabban fordul elő. Az előfordulási gyakoriság a kő méretével, a kövek számával és a kőhordozás időtartamával mutat összefüggést. Úgynevezett porcelánepehólyagban a carcinoma kialakulásának esélye 25%. Nőkben 3-4x gyakoribb, mint férfiakban, általában 50 évnél fiatalabbakban ritka, rendszerint 60 évnél idősebbeket érint.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Epehólyageltávolítás javallt az epekövesség következő eseteiben: nagy epehólyagkő, apró kövekkel telt epehólyag, zsugor- vagy porcelánepehólyag, cholecysta polyp, melynek átmérője meghaladja a 10 mm-t, vagy epekővel együtt fordul elő, segmentális típusú adenomyomatosis. Megjegyzés: a tünetmentes epeköves betegekben ritkábban alakul ki epehólyagrák, minta a panaszos betegekben.
Gyógyszeres kezelés

Nincs, kemoterápiára nem reagál.
Műtéti kezelés

Az esetek 80%-ában nem rezekabilis a daganat. Általában csak az epekövesség miatt eltávolított, és a szövettani vizsgálat során felfedezett epehólyagrák műtéte kuratív. Az elsődlegesen cholecysta carcinoma miatt operáltak esetében radikális cholecystectomia történik (a környező nyirokcsomókat is eltávolítják, illetve a máj epehólyaghoz fekvő részét is kimetszik).

Terápiás célkitűzés

Daganat eltávolítása.
Prognózis

5 éves túlélés 5%, az átlagos túlélés 5-6 hónap.
Alternatív kezelés

ERCP során stentimplantatio palliatív céllal. Transcutan transhepaticus drenaige palliatív céllal.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Harrison’s Principles of Internal Medicine 14th ed.; Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró (szerk.): Gatroenterologia.