Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Carcinoma pancreatis
 
Egyéb megnevezés

Hasnyálmirigy rák.
A betegség meghatározása

A hasnyálmirigy malignus daganata.
Etiológia

Etiológiája ismeretlen, összefüggésbe hozzák a dohányzással, alkoholfogyasztással, koffein fogyasztással, epekövességgel, állatí zsírokban gazdag táplálkozással, diabetes mellitussal és a chronicus pancreatitissel. Gyakrabbann fordul elő pancreas carcinoma a papíripari munkások, és a vegyiparban dolgozók között. A pancreas carcinomaban szenvedők 90%-ában Ki-ras onkogén mutációt, 20%-ban pedig C-erb B12 onkogén mutációt mutattak ki.
Osztályozás, típusok

Anatómiai lokalizáció szerint: pancreas feji (65%), test és farokban (35%) elhelyezkedő carcinoma. Szövettan alapján: ductalis epithelsejtekből kiinduló adenocarcinoma (90%), acinussejtből kiinduló tumor (5%), neuroendokrin daganat.
Patogenezis, patomechanizmus

Ismeretlen.
Gasztroenterológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Tulassay Zsolt
klinikaigazgató, egyetemi tanár
SE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Dr. Micheller Pál
klinikai orvos

SE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Étvágytalanság, fogyás, hasi fájdalom, hőemelkedés vagy láz, hányinger.
Tünetek

A tünetek többsége abból adódik, hogy a hasnyálmirigy számos létfontosságú szervvel érintkezésben van (duodenum, gyomor, colon, közös epevezeték, retroperitoneum egyéb szervei). Gyakori tünetek (>50%): sárgaság, viszketés. Ritka tünetek (<5%): tapintható, fájdalmatlan epehólyag (Courvoisier tünet), hasi terime, melaena, hányás. Általános vizsgálatok: Fizikális vizsgálat: icterus, bőrön excoriatiok, tapintható de fájdalmatlan epehólyag (Courvoisier tünet), hasi terime. Rutin laboratóriumi vizsgálatok: emelkedett alkalikus foszfatáz és szérum bilirubin (gyakoribb pancreas feji carcinoma esetében, amikor a közös epevezeték komprimált), emelkedett g-glutamiltranszferáz koncentráció, anaemia, hypalbuminaemia, hyperamilasaemia
Célzott vizsgálatok

Speciális laboratóriumi vizsgálatok: emelkedett tumormarker koncentrációk: carcinoembrionalis antigén (CEA) 35%-ban, a-fetoprotein (3%-ban), CA 19-9 (74%-ban), ki-ras onkogén mutációjának kimutatása. Képalkotó vizsgálatok: hasi UH és hasi CT, specificitásuk 60 iletve 90%. Jellemző eltérések: megnagyobbodott pancreas, a pancreas kontúrjának elmosódottsága a retroperitoneum felé, epeutak tágulata, pancreas kivezetőcső tágulata, retroperitonealis vagy hepatikus metastasisok. A CT vizsgálat érzékenységi határa (kontrasztanyagos vizsgálat, 5 mm szeletvastagság mellett) 1-2 cm. A hasi MR előnye: nagyobb szenzitivitás és specificitás. Invazív diagnosztika: ERCP: hasi képalkotók eredményének bizonytalansága esetén javasolt. Előnye, hogy terápiás (általában csak palliációs) lehetőségeket is biztosít. Szenzitivitása nagyobb, mint 90%. A vizsgálat során szabálytalan határú kiveztőcső szűkület, a kivezetőcsövek diszlokációja látszik. Transhepaticus cholangiographia: ha ERCP a nagyfokú ductus choledochus szűkület miatt nem kivitelezhető (ritkán). Transduodenalis biopszia vagy vékonytűs aspirációs citológia: képalkotós és ERCP-s diagnózis bizonytalansága esetén végezhető, szenzitivitása 95, specificitása csaknem 100%-os.

Differenciáldiagnosztika

Chronicus pancreatitis.
Szövődmények

Gasztrointesztinális vérzés, pancreatitis, gyomorelfolyási akadály, venás thrombosis.
Epidemiológia

A férfiaknál a 4., a nőknél az 5. leggyakoribb malignus daganat, a férfi: nő arány 2:1. Átlagéletkor: 70-80. életév.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Kuratív gyógyszeres, vagy invazív belgyógyászati kezelés nincs. Gyógyszeres kezelés: számos próbálkozás történt kemoterapikumokkal, sem az egy szert, sem a több szert tartalmazó kombinációk nem javították a mortalitást. Radioterápia: a mortalitási mutatókat nem javítja. Invazív belgyógyászati palliáció: nagy átmérőjű fémsztentek beültetése ERCP során, plexus celiacius neurolyticus blokádja fájdalomcsillapítás céljából
Műtéti kezelés

Kuratív műtétre abban az esetben van lehetőség, ha a carcinoma 4-5 cm-nél kisebb, nem ad metastasist, nem szűr be egyéb szerveket (CT vagy MR lelet alapján), és a beteg jó általános állapotban van. Kuratív műtéti eljárások: Whipple műtét (pancreas resectio és pancreatojejunostomia, total pancreaseltávolítás a környéki nyirokcsomókkal, duodenum excisio, a gyomor részleges eltávoloítása és splenectomia, csepleszrezekció. A palliatív műtéti eljárások a gyomor vagy epeelfolyási akadály megoldását célozzák.
A kezelés komplikációi

A Whiple műtét mortalitása gyakorlott kezekben 5% alatti. A pancreatojejunostomia anastomosis-elégtelenségéből és vérzésből származik a legtöbb szövődmény. ERCP szövődményei: vérzés, perforáció, pancreatitis

Terápiás célkitűzés

A terápia ritkán kuratív (nagy centrumokban a betegek 8-13%-a alkalmas kuratív műtétre), legtöbbször csak palliáció lehetséges. A kezelés célja a fájdalomcsillapítás és az icterus oldása.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Konzervatív kezelés: palliatív ERCP kezelés sikertelenségének oka gyakran a stenteltömődés. Műtéti kezelés: Whipple műtét sikertelenségének oka lehet, hogy az eredeti tumormasszától távol is lehetnek a hasnyálmirigyben tumoros sejtcsoportok
Prognózis

Igen rossz.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Harrison’s Principles of Internal Medicine 14th ed.; Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, Varró (szerk.): Gastroenterologia.