Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Babesiosis
 
Egyéb megnevezés

Piroplasmosis.
Néveredet

A betegséget 1888-ban fedezték fel, Victor Babes nevéhez fűződik.
Etiológia

A kórokozó egy protozoon, mely a vad- és háziállatok parazitája, és az egész világon honos. Embernél maláriaszerű tüneteket idéz elő, fertőzött kullancs csípése után. Emberi fertőzést a kórokozó két fajtája okoz, a Babesia microti (rágcsálók) és a Babesia divergens (marhák). Az előző Észak-Amerikában, az utóbbi Európában honos.
Patogenezis, patomechanizmus

A fertőzött kullancs csípése során sporoziták kerülnek be a véráramba, és a vörösvérsejtekben szaporodnak. A parazitákkal teli vörösvértestek szétesnek, a felszabadult paraziták újabb sejteket támadnak meg, így a ciklus folytatódik.
Infektológia
Szakterületi elnök:
Dr. Ternák Gábor
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Infektológiai Osztály
Szerző:

Dr. Aswad Waled
főorvos

Semmelweis Kórház Infektológiai Osztály
Diagnosztika

Tünetek

A csípés után, 1–6 hetes lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: szabálytalan lázmenet, hidegrázás, gyengeség, fáradékonyság és izomfájdalom. A vörösvérsejtek szétesése következtében anaemia és icterus alakul ki. Szplenektomizált betegeknél veseelégtelenség is társulhat. Kisfokú parasitaemia általában panaszt nem okoz. Lyme-borelliosis és babesiasis együttes előfordulását is leírták.
Célzott vizsgálatok

: Kullancscsípés után, endémiás területen lakók, vagy oda látogatóknál észlelt maláriaszerű megbetegedés estén gondolni kell a babesiasisra. Emberről emberre nem terjed, de transzfúzióval átvihető. A laboratóriumi vizsgálatok enyhe vagy közepesen súlyos haemolyticus anaemiát, reticuloytosist, néha thrombocytopeniát és emelkedett transzferáz-értékeket mutatnak. A perifériás kenetben Giemsa-festéssel azonosítható a jellegzetes parazita. Indirekt immunfluoreszcens szerológiai vizsgálatra, illetve Babesia microti fertőzés esetén PCR vizsgálatra is lehetőség van.

Differenciáldiagnosztika

Elsősorban a maláriától kell elkülöníteni. Babesiasis esetében a festett perifériás kenetben hiányzik a pigmentatio, valamint a vörösvérsejtekben a különböző szaporodási ciklusok láthatók.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Kullancs lakta területeken védőruha, rovarriasztó használata, kullancsok irtása.
Gyógyszeres kezelés

Clindamycin és chinin kombináció formájában. Újabban azithromycint javasolják. Egy közlemény pentamidin-trimethroprin-sulfomethoxazol kombináció sikeres alkalmazásáról számolt be. Súlyos esetekben teljes vércsere indokolt lehet.Védőoltás: nincs.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Gelfand JA. Babesia. In: Mandell GL, Douglas RG Jr, Bennett JE (eds). Principles and practices of Infectious Diseases. 3rd ed. New York: Churchill Livingstone; 1990:p2119. Gelfand JA, Callan MV. Babesiosis. Curr Top Infect Dis 1998;18:201 (NLM Cit ID.98452392). Hatcher JC, Greenberg PD, Antique J, Jimenez–Lucho VE. Severe babesiosis in long Island: review of 34 cases and their comlications. Clinical infectious diseases 2001;32(8):1117-25. Krause PJ, Feder HM. Lyme disease and babesiosis. Adv Pediatr Infect Dis 1994;9:183. Krause PJ, Lepore T, Sikand VK, Gadbaw J, Burke G, Telford SR et al. Atovaquone and azithromycin for treatment of babesiosis. New Eng J of Med 2000;343(20):1454-8.