Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Bacillaris dysenteria
 
Egyéb megnevezés

Shigellosis.
A betegség meghatározása

A shigellosis heveny bélfertőzés, mely leginkább a vastagbelet érinti. A klinikai kép súlyossága a klasszikus bacillaris dysenteriától (láz, hasfájás, véres-nyálkás széklet, kínzó székürítés) az enyhe hasmenésig változhat.
Etiológia

A Shigella baktériumtörzsek az Enterobacteriaceae család tagjai, Gram-negatív, fakultatív aerob bacillusok, antigéntulajdonságaik alapján 4 szerocsoportba, ezeken belül szerotípusokba sorolhatók. Az A-csoportot a S.dysenteriae, a B-csoportot a S. flexneri, a C-t a S. boydii és a S. sonnei alkotja. A legvirulensebb Shigella-faj a S. dysenteriae 1-es típusa, az ún. Shiga-bacillus. Patogenesisében jelentős szerepet játszanak az általa termelt toxinok, melyeknek 99%-a Shiga-toxin. A Shiga-toxin neurotoxicus, cytotoxicus és enterotoxicus tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyéb Shigella-szerocsoportok tagjai csak 0,1%-át termelik a S. dysenteriae által produkált cytotoxin mennyiségnek, melyek rokonjellegűek, de immunológiailag különböznek a Shiga-toxintól.
Patogenezis, patomechanizmus

A shigellák a szervezetbe szájon kersztül jutnak be, fél órával később már a vékonybélben szaporodnak. A betegség kezdeti fázisában az enterotoxin okozza a tüneteket, melyek az endotoxin eredetű betegségekhez hasonlatosak, hányinger, hányás, köldöktáji görcsök, vizes hasmenés jelentkezik. A második fázisban a kórokozók a colonba jutnak, behatolnak a nyálkahártyába és diffúz gyulladást, felületes fekélyeket okoznak, melyek konfluálhatnak. Az elváltozások viszonylag felületesek, a lamina muscularis mucosae-ig terjednek, ezért perforatio nem alakul ki. E jelenségek következtében alakul ki a bacillaris dysenteria láz, gyakori székürítések, mely elveszti faeculens jellegét, inkább kevés véres nyálka ürül egy-egy alkalommal. Toxinhatás következménye a centralis keringési zavar, vérnyomásesés, eszméletzavar, eclampsia. A kialakuló betegség súlyosságát a kórokozó típusa, száma, és a szervezet általános állapota határozza meg. A kórképet már kb. 200 baktérium előidézheti.
Infektológia
Szakterületi elnök:
Dr. Ternák Gábor
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Infektológiai Osztály
Szerző:

Prof. Dr. Madarassi- Papp Edit
szakorvos

Baranya Megyei Kórház Infektológiai Osztály
Diagnosztika

Tünetek

A klinikai tünetek 36-72 óra lappangás után jelennek meg, ezek a láz, köldöktáji görcsös fájdalom, vizes hasmenés. Sokaknál a folyamat ebben a szakaszban meg is áll, ezért klinikailag nem különbözik más akut, lázas hasmenéses betegségtől, a székletvizsgálat fedi fel a Shigella kórokozó szerepét. Más betegeknél a klinikai tünetek 24-72 óra múlva a colon alsó szakaszára összpontosulnak, dysenteria fejlődik ki, melyre laza véres-nyákos széklet, tenezmus, rectalis izgalom, jellemző. Fizikális vizsgálat során bevont nyelv észlelhető, a has bal alsó kvadránsa nyomásérzékeny, a bélhangok fokozottak lehetnek. Fulmináns formában a tünetek hevesek, a láz magas, a közérzet rendkívül rossz, a véres-nyákos szék gyakran ürül és megkönnyebbülés nem követi, colica jellemző.
Általános vizsgálatok

Minőségi és mennyiségi vérkép, a folyadék-elektrolit háztartás laboratóriumi paramétereinek ellenőrzése.
Célzott vizsgálatok

A széklet mikrobiológia vizsgálata.

Differenciáldiagnosztika

A dysenteria-syndroma egyéb okaitól kell elkülöníteni a shigellosist. Bacillaris dysenteriához hasonló klinikai képet más baktériumok, toxinok, paraziták is okozhatnak. A nem infectios kórképek közül colitis ulcerosa, Crohn-betegség, radiációs enteritis, ischaemias colitis és allergiás colitis lehetőségére is gondolni kell.
Szövődmények

A shigellosis lezajlását követően átmeneti disaccharidase-deficiencia jelenhet meg. HLA-B27 pozitív egyénekben a molekuláris mimikri Reiter-syndromához (urethritis, conjunctivitis, arthritis) vezethet.
Társuló betegségek

AIDS-betegekben a shigellák okozta nyálkahártya károsodás a kommenzális flóra tagjaiként jelen levő E. coli és Klebsiella törzsek behatolási kapuja lehet és Gram-negatív bacteriaemiát okozhat.
Epidemiológia

A fertőzés forrása a kórokozót ürítő beteg és a tünetmentes ürítő. A shigellák egyetlen rezervoárja az ember. A betegség emberről emberre feco-oralis úton terjed élelmiszerek, víz, piszkos kezek és esetleg légy közvetítésével. A fejlődő országokban a Shigella dysenteriae, S. boydii és S. flexneri gyakori kórokozók. Hazánkban a S. flexneri és sonnei okoznak megbetegedéseket. A betegek többsége 5 év alatti, a megbetegedések száma a késő nyári és kora őszi időszakban a legmagasabb.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Enyhe esetekben diétás megszorításra nincs szükség. Középsúlyos és súlyos esetekben, amíg a hányás tart a táplálékot meg kell vonni. A hányás megszűntével meg kell kezdeni az itatást, majd 1-2 nap múlva rost és fűszerszegény diéta kezdhető. Normál étrendre fokozatosan kell áttérni a tünetek múlásával. Prevenció: Az infect hasmenéses betegségek megelőzésére előírt higiénés rendszabályok betartása alapvető. Shigellosis megelőzésére hatásos vakcina nincs.
Gyógyszeres kezelés

Rehidráláson és tüneti kezelésen kívül shigellosis gyanúja esetén antibiotikus kezelés indokolt. Elsőként választandó a Sumetrolim, melyből gyermekeknek 10 mg/kg/die TMP - 50 mg/kg/die SMX adandó napi 2 részletben 5 napig. Alternatívaként nalidixin sav 55 mg/kg/die 4 részre osztva javasolt. Felnőttnek napi 160 mg TMP - 800 mg SMX napi 2x5 napig, vagy napi 2x500 mg ciprofloxacin, 2x400 mg norfloxacin 5 napig.

Prognózis

Mivel a betegség különösen kisgyermekek körében gyakori, akik gyorsan dehidrálódnak, emiatt elektrolitháztartásuk is felborul. A halálozás különösen a fejlődő országokban magas.
Kiegészítő információk

Életkorhoz kötött jellegzettességek

A betegek többsége 5 év alatti.
Bejelentési kötelezettség

Bejelentendő. A beteg felszabadításához a gyógyulást követően három egymást követő napon vett székletminta negativitása szükséges.
Hordozó állapot

Van.
Ajánlott irodalom

Baiulescu M; Hannon PR; Marcinak JF: Chronic vulvovaginitis caused by antibiotic-resistant Shigella flexneri in a prepubertal child. Pediatr Infect Dis J 2002, 21(2):170-2. Day WA; Fernandez RE; Maurelli AT: Pathoadaptive mutations that enhance virulence: genetic organization of the cadA regions of Shigella spp. Infect Immun 2001, 69(12):7471-80. Ueda Y; Shiraishi S; Seto K: Isolation of provisional serovars of Shigella in diarrheal cases of tourists. Kansenshogaku Zasshi 2001, 75(12):1025-9. Viner Y; Miron D; Gottfried E. et al: Neonatal shigellosis. Isr Med Assoc J 2001, 3(12):964-6. Wang L; Qu W; Reeves PR: Sequence analysis of four Shigella boydii O-antigen loci: implication for Escherichia coli and Shigella relationships. Infect Immun 2001 69(11):6923-30.