Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Tricuspidális regurgitatio
 
Egyéb megnevezés

A háromheggű billentyű elégtelensége.
Etiológia

A TR leggyakrabban nem a billentyű elváltozása miatt jön létre, hanem a jobb kamra és a tricuspidalis anulus dilatatiója miatt. Ez a dilatatio a jobb kamra elégtelensége miatt alakul ki, amelyet a pulmonalis hypertonia okoz. A pulmonalis hypertoniának természetesen számos bal szívfél eredetű, tüdőben pedig vascularis és parenchymás oka lehet. A billentyű eredetű okok igen sokfélék: veleszületett szívbetegségek közül TR leggyakrabban Ebstein-anomalia esetén észlelhető, de AV-canalis defectusban is gyakran előfordul. Prolapsus önmagában is előfordulhat, de általában a mitralis prolapsusával együtt jelentkezik. A mellkast érő tompa trauma leggyakrabban tricuspidalis ínhúr rupturát, traumás TR-t okoz. Reumás TR sosem fordul elő önmagában, általában a mitralis és/vagy aortabillentyű is reumás. Bizonyos mértékű tricuspidalis stenosis is társul hozzá. Carcinoid gyakran okoz TR-t. A tricuspidalis billentyű infectiv endocarditise intravénás narkotikumot használók mellett iatrogen úton, fertőzött kanülök miatt alakul ki leggyakrabban.
Osztályozás, típusok

Funkcionális, organikus.
Patogenezis, patomechanizmus

A TR kórlefolyása attól függ, hogy pulmonalis hypertoniához társul-e, vagy organikus eredetű és a pulmonalis nyomás emelkedett. Ha a pulmonalis hypertonia és jelentős tricuspidalis regurgitatio van jelen, akkor a perctérfogat jelentősen csökken, és a jobb szívfél elégtelenség tünetei gyorsan súlyosbodnak. Májmegnagyobbodás, ascites, jelentős oedema, tág nyaki vénák alakulnak ki. A tüdőpangás tünetei átmenetileg csökkenhetnek. Az organikus TR-t, jó jobb kamra funkció mellett a betegek sokáig jól tolerálják, pl. infectiv endocarditis miatt a teljes tricuspidalis billentyű kivehető anélkül, hogy a beteg keringésének rövid távon komolyabb problémát jelentene.
Kardiológia, Angiológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Horkay Ferenc
egyetemi tanár, osztályvezető főorvos
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
Szerző:

Dr. Temesvári András
főorvos

Országos Kardiológiai Intézet
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Nagyvérköri vénás hypertonia okozta májfeszülés, étkezéssel összefüggő panaszok, fogyás, boka oedema.
Tünetek

Ha a TR pulmonalis hypertoniához társul, magas színezetű holosystolés zörej hallható. Ha azonban a pulmonalis nyomás nem magas, akkor a zörej korasystolés, halk. Prolapsus késősystolés zörejt okoz. A zörej belégzésre erősödik. Jobb kamra dysfunctio kialakulása után már nem képes a perctérfogatot növelni, a zörej belégzéskor nem változik.
Általános vizsgálatok

EKG: Jobb pitvari dilatatio jelei, gyakran a TR-t előidéző betegségre jellemző eltérések láthatók. Mellkasröntgen: Tágult jobb pitvar és jobb kamra mellett a bal szívfél betegségeinek eltérései és a pulmonalis hypertonia jelei láthatók.
Célzott vizsgálatok

Echokardiográfia: A billentyű eltérése alapján eldönthető, hogy funkcionális vagy organikus eredetű a TR. A TR sebességéből kiszámítható a jobbkamrai systolés nyomás. 40 Hgmm alatti jobbkamrai nyomás organikus regurgitatiós mellett szól, 60 Hgmm feletti nyomás pedig pulmonalis hypertonia okozta funkcionális regurgitatio utal. A regurgitatio nagysága a jet nagysága, a folyamatos Doppler-jel intenzitása és az IVC tágassága alapján becsülhető meg. A májvénák kitágulása és a bennük észlelt systolés reverz áramlás is jelentős TR mellett szól. A jobb kamra funkciót sajnos csak becsülni tudjuk a látvány alapján, jól reprodukálható kvantitatív mérés nincs a gyakorlatban. Angiográfia: TR miatt már nem kerül sor angiográfiára.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

A funkcionális TR regrediálhat, ha az előidéző okot lehet korrigálni és a pulmonalis hypertonia megszűnik. Az organikus TR-t a beteg jól tolerálja. Ha jobb kamra dysfunctio alakul ki, diuretikummal az állapot sokáig egyensúlyban tartható.
Műtéti kezelés

A TR sebészi kezelése nem olyan kiforrott elvek szerint történik, mint az aorta- vagy mitralis billentyűé. Jelentős organikus regurgitatio Carpentier szerinti (ring) plasztikája vagy de Vega szerinti anulus beszűkítéses plasztikája mellett ritkán bioprothesis beültetésre is sor kerül. Mechanikus műbillentyűt tricuspidalis pozícióban a gyakori thrombosis miatt már nem használnak.
Speciális forma kezelése

Ebstein-anomalia speciális műtéti megoldást igényel. Gyakran társul paroxismalis supraventricularis tachycardiaval, melynek hátterében accessoricus köteg áll. Ennek radiofrekvenciális ablatiója szükségessé válhat.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Bonow RO et al. AHA/ACC guidelines for management of pacients with valvular heart disease. JACC 1998; 32.; Carabello BA. Valvular heart disease. N Eng. J Med. 1997; 337.; Temesvári A. Szerzett billentyű betegségek. In: Temesvári A. Kardiológia 2000. Melinda Kiadó; Budapest: 2000.; Jae KOh. The Echo Manual. Lippincott Williams and Wilkins; Philadelphia: 1998.

Szakrendelések

Kardiológiai szakambulancia.
Hasznos folyóiratok

Circulation, Journal of American College of Cardiology, European Heart Journal, Heart, Journal of American Society of Echocardiography, European Journal of Echocardiography.