Vissza a főoldalra
2019. jún. 27. csütörtök László
 


    Életed az ételed
    Egészségpolitika
    Mentálhigiéné
    Orvostudomány
    Természetgyógyászat
    Család, életmód
    Praxisprivatizáció
    Kórházprivatizáció
    Környezetvédelem
    Egészséges élet
    Biztosítás
    Társadalom
    Társadalompolitika
    Alapellátás
    Szakellátás
    Fekvőbeteg ellátás
    Rehabilitáció prevenció
    Betegség gyógyítás
    Civilszervezetek
    Népegészségügyi programiroda hírei
    Online
    Hypermed
    Enciklopédia
    Hold
    Joginfo
    Ismerettár
    Springer oldalak
    Pályázatok
    Olvasósarok
    Moktáv
    Kigyó
    Freemail
    Freeweb
    Adattár

Vitalitas Online
Betegség gyógyítás

A civilizált ember betegsége
Az alaposabb és műszeres szakorvosi vizsgálatok (a gyomor száloptikás endoszkópos, gasztroszkopiás viszgálata) az ilyen tüneteknél gyakran mutatják ki a gyomor mozgászavarát, vagyis azt, hogy a gyomor a kijárat felé nem összerendezetten mozog, s emiatt nem megfelelő időben nyílik meg. Ez azzal a következménnyel jár, hogy tartalma hosszan időzik a gyomorban, mivel nem jut megfelelő időben át a patkóbélbe. Ilyenkor a gyomorban túlnyomás alakul ki, amelynek jele telítettségérzet, gyomor-környéki fájdalom lehet. Sokszor gyomorégés, illetve savtúltengés is jelentkezhet, amelynek „végeredményeként” krónikus gyomor- és bélhurut alakul ki. Az úgynevezett savlekötő tabletták szedése azért sem célszerű, mert ezek csak tüneti - s egyes esetekben - egyáltalán nem veszélytelen kezelést jelentenek. A savlekötő tabletták mellékhatásai lehetnek a szívritmuszavarok, a különféle bőrpanaszok, illetve az, hogy tartós szedésüket követően, ha a beteg abbahagyta e pirulák szedését, még több sav termelődik, mint a kúra előtt.

A gasztroenteorológusok szerint az úgynevezett funkcionális bélpanaszok, az emésztési zavarok mögött legtöbbször a helytelen táplálkozási szokásokat, s nem megfelelő életmódot kell keresni. Az úgynevezett fekéllyel nem járó diszpepszia egyik oka, hogy az étrendben túlsúlyba került a fehérje- és zsírfogyasztás, a finomított szénhidrátok bevitele, illetve étkezés közben túl sok folyadékot fogyaszt a beteg. Ugyancsak megzavarja a belek és a gyomor működését a gyakori alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túl sok fűszer használata. Ez utóbbiak a gyomor-bélrendszer önvédelmi képességét emésztik fel, mivel a bélrendszer falában lévő - a bélbe kerülő salak- és méreganyagok közömbösítésében szerepet játszó - plakkok és nyirokszövetek működését zavarják meg.

Igen gyakran okoz panaszokat a bél baktériumflórájának megváltozása, amire utal a belekben a gázképződés is. Ha a kóros baktériumok (például a candida) kerülnek túlsúlyba, romlik a tápanyag és vitaminellátottság, s a bélflóra egyensúlyának helyreállítása válik szükségessé. Ennek módszerei: az étrend megváltoztatása, salaktalanító kúrák, a normál baktériumflórához tartozó készítmények fogyasztása, vitaminkúra. Egyes gyógyszerek (antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, vércukorszintszabályozók, nyugtatók, fájdalomcsillapítók) szedését is kísérheti bélnyálkahártya irritáció, aminek következtében gyulladás, sőt fekély is kialakulhat. Bizonyos betegségeknek (daganat), epe és májműködési zavarok, táplálékallergia, hasnyálmirigy csökkent enzimtermelése, ugyancsak jele lehet a puffadás, a székletürítési zavar. Ugyancsak bizonytalan hasi panaszokat okozhat a rosszul megrágott, gyorsan behabzsolt étel, de a sok kávé, alkoholfogyasztás, sőt az idegesség, a negatív sztressz is.
A táplálkozásterápia igen fontos a betegség gyógyításában. Ennek fontos elemei:

- olyan ételeket fogyasszunk, amelyek minél kevesebb adalékanyagot tartalmaznak,
- őrizzük meg táplálékaink vitamin- , ásványianyag-, rosttartalmát, ne főzzük túl azokat,
- étrendünknek legalább 40 százaléka álljon nyers gyümölcs, és zöldségfélékből, azaz ügyeljünk a rostos anyagok bevitelére,
a gyógynövény-kúráknál a keserűanyagokat tartalmazó készítmények, növényi főzetek, tinktúrák fogyasztásától várható javulás. A cickafarkfű, az ezerjófű, a benedekfű, a gyermekláncfű javítja a bél és gyomor működését, de a kömény, az édeskömény, az ánizs, a citromfű is ilyen hatású. Az epe ürülését a máriatövis, a borsmenta, a kamilla, az édesgyökér segíti elő.

A rendszeres mozgás, ugyancsak fontos „eleme” az emésztési problémák rendezésének.

Melléklet
Nyomtatható forma